16.3 C
Athens
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

Το έχει ξανακάνει η Ευρωλίγκα

Προξένησε σε πολλούς εντύπωση η σπουδή της Ευρωλίγκας να εκδώσει το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωση, με την οποία πήρε σαφή θέση για το no call των διαιτητών στην τελευταία φάση του αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενερμπαχτσέ. Για το φάουλ του Ράις στον Ντε Κολό, δηλαδή, που δεν σφυρίχθηκε. Κακώς, όμως, προξένησε εντύπωση, διότι η Ευρωλίγκα έχει εγκαινιάσει από φέτος μια νέα πολιτική όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τη διαιτησία και δεν ήταν η πρώτη φορά που εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση.

Το έχει κάνει άλλες δύο φορές την τρέχουσα σεζόν και μάλιστα και στις δύο μέλη της διαιτητικής τριάδας των επίμαχων αγώνων ήταν Έλληνες διαιτητές!

Η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε τον αγώνα του Μιλάνου με τη Ζαλγκίρις στις 11 Οκτωβρίου, που έληξε με νίκη της ιταλικής ομάδας με 85-81. Με το σκορ στο 83-81 κι ενώ απέμεναν 14'' για τη λήξη ο Μάικλ Ρολ του Μιλάνου έκανε δύο φορές βήματα, που δεν καταλογίστηκαν, και η Ευρωλίγκα επεσήμανε την επομένη τη λάθος απόφαση των διαιτητών, η οποία στάθηκε καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα. Διότι αν είχε κάνει την τελευταία επίθεση η Ζαλγκίρις, μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Σε εκείνο τον αγώνα διαιτητές ήταν ο Γιάννης Φούφης, αλλά και ο Χουάν Κάρλος Γκαρσία, ο οποίος ήταν πρώτος διαιτητής και στον χθεσινό αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενερμπαχτσέ (ο τρίτος διαιτητής ήταν ο Μεχντί Ντιφαλά)! 

Η δεύτερη ανακοίνωση της Ευρωλίγκας αφορούσε τον αγώνα του Ερυθρού Αστέρα με τη Βαλένθια στις 28 Νοεμβρίου, που έληξε με νίκη του Ερυθρού Αστέρα με 76-73. Με 3'.50'' να απομένουν για τη λήξη και το σκορ στο 70-67 υπέρ της Βαλένθια ο Βίβες ευστόχησε σε τρίποντο, αλλά οι διαιτητές το ακύρωσαν επειδή εκτίμησαν ότι η μπάλα μετά την αναπήδησή της στη στεφάνη, χτύπησε στο πάνω μέρος του ταμπλό σε σημείο που βρίσκεται εκτός παιδιάς. Η Ευρωλίγκα ωστόσο υποστήριξε ότι το καλάθι έπρεπε να μετρήσει, κακώς ακυρώθηκε και το διατύπωσε την επομένη με την ανακοίνωσή της. Πρώτος διαιτητής σε εκείνο τον αγώνα ήταν ο Σπύρος Γκόντας μαζί με τους Μαντίλα και Ζαμοΐσκι.

Τέτοιες ανακοινώσεις, πάντως, δεν επιφέρουν κάποιο άλλο αποτέλεσμα. Δεν τίθεται δηλαδή κανένα θέμα αναθεώρησης της φάσης, επανάληψής της ή επανάληψης του αγώνα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να τιμωρηθούν σιωπηρά οι διαιτητές, που για την ιστορία ήταν οι Γκαρσία, Ρότσα και Χόρντοφ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ