18.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το έπος της Πόλης

Η ιστορική Κωνσταντινούπολη που υπήρξε η ανατολική πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και εγκαινιάστηκε στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ. ως η νέα Ρώμη.

Ηταν γραφτό τέτοιες μέρες μετά από 1682 χρόνια να γίνει και η νέα Ρώμη του Ολυμπιακού ! 

Σαν σήμερα στις 13 Μαΐου του 2012 γράφτηκε στην Πόλη το μεγαλύτερο έπος του ελληνικού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο, με την ανατροπή του αιώνα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, αλλά ο Μέγας Βασίλειος (Σπανούλης) και ο Αγιος Γεώργιος (Πρίντεζης) που συνεργάστηκαν για τη νέα Ρώμη του Ολυμπιακού γράφοντας το τελικό 62-61 στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ.

Το δεύτερο κύπελλο Πρωταθλητριών του συλλόγου, είναι το πιο επικό καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης από το -19, με τον μεγάλο Ντούσαν Ιβκοβιτς να ρίχνει εκεί τα "πιτσιρίκια" της ομάδας που μάζεψαν τη διαφορά και στο τέλος αρχηγός και υπαρχηγός έγραψαν το πιο ονειρικό φινάλε.

Την παραμονή του τελικού, στην κρουαζιέρα στο Βόσπορο που είχε διοργανώσει ο Ντούσαν Ιβκοβιτς για να χαλαρώσει τους παίκτες του αλά Ρώμη (τότε πέταξαν πέτρες στη θάλασσα, στην Οστια) στις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Γιώργος Πρίντεζης εμφανίστηκε με καλάμι αλλά δεν...έπιασε τίποτε. Ο αγαπημένος του τύπος ψαρέματος όμως είναι το...πεταχτάρι (το μοναδικό σούτ που απλά πετάει τη μπάλα σαν να πετάει το...δίχτυ) το οποίο εφάρμοσε στον τελικό. Η ειρωνία είναι ότι με αυτό νίκησε ο Ολυμπιακός στη λήξη του αγώνα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο προπονητής της οποίας Γιόνας Καζλάουσκας, όταν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό του είχε απαγορέψει να σουτάρει έτσι !

Η μαγική ασίστ του Σπανούλη (καθώς όλοι περίμεναν αυτός να πάρει το τελευταίο σουτ) καταγράφηκε μόλις εφέτος από την Ευρωλίγκα, έξι χρόνια μετά αφού τότε είχε "μπλοκάρει" μέχρι και τους στατιστικολόγους της διοργάνωσης που χάζευαν την τελευταία φάση, από τις πιο ιστορικές στη διοργάνωση.

Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός δεν κινδύνεψε ποτέ από την Μπαρτσελόνα (68-64) ενώ στον άλλο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός είχε "λυγίσει" (66-64)κόντρα στη ρωσική αρκούδα ελέω Σβέντ, αλλά και διαιτησίας.

Ημιτελικός: Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 2, Άντιτς 4, Σπανούλης 21 (4), Ντόρσεϊ 8, Κέσελ, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 9 (2), Μάντζαρης 4, Σλούκας 2, Λο 4

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 6, Χουέρτας 4, Ναβάρο 18 (2τριπ, 5λαθ), Πέροβιτς 2, Βάσκεθ 8, Ουάλας, Ίνγκλες, Ν’ Ντονγκ, Ραμπασέδα, Λόρμπεκ, Έιντσον, Μάικλ 4

Στον τελικό, είπαμε γράφτηκε ένα πραγματικό έπος για το ελληνικό μπάσκετ και τον Ολυμπιακό:

Τελικός: Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61

Δεκάλεπτα: 7-10, 20-34, 40-53, 62-61

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος , Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3, Σλούκας 4, Λο.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τ εόντοσιτς 15 (4τριπ, 4ριμπ, 5λαθ), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (10ριμπ, 5λαθ, 1κοψ), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ

Επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις (και βάλε) το Basketa.gr αφήνει τα πολλά λόγια και αφήνει τις εικόνες να μιλήσουν με τέσσερα βίντεο. Το πρώτο (από πάνω προς τα κάτω) έχει τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Τούρκια, Σέρβικα και Αγγλικά) από ισάριθμες μεταδόσεις τηλεοπτικών δικτύων. Σε κάποιο σημείο ο ήχος χάνεται (στο καλάθι του Πρίντεζη) αλλά δεν έχει πρόβλημα το βίντεο. Απλά πρόκειται για την περιγραφή από το ρωσικό κανάλι...

Στο δεύτερο βίντεο είναι μαζεμένα όλα τα καλάθια του Ολυμπιακού, ενώ στο τρίτο βίντεο τα χάιλαιτς του τελικού από τη Nova με bonus τον σχολιασμό του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου. Ενώ το τελευταίο βίντεο για τους πιο υπομονετικούς είναι ολόκληρος ο αγώνας από την ΕΡΤ.

Απολαύστε τα

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ