21.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τουρκία – Ελλάδα 63-81: Τη «σκόρπισε» και βλέπει Τόκιο (pics+vids)

Η Ελλάδα με εκπληκτική εμφάνιση για τρία δεκάλεπτα θριάμβευσε με 81-63 επί της Τουρκίας και προκρίθηκε στον τελικό του Προολυμπιακό Τουρνουά της Βικτώρια, κρατώντας ζωντανό το όνειρο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς πλέον θα αντιμετωπίσει την Τσεχία στον τελικό (5/7, 02.05).

Το συγκρότημα του Ρικ Πιτίνο μετά από μία κακή είσοδο στον αγώνα φόρτσαρε και πήρε μία τεράστια πρόκριση για τον τελικό, εκεί όπου θα παίξει με την Τσεχία.

Κάκιστο ήταν το ξεκίνημα της «επίσημης αγαπημένης» η οποία δεν μπήκε στο πνεύμα του παιχνιδιού στο ξεκίνημα και ήταν υπερβολικά άστοχη. Στο 6' οι Τούρκοι είχαν ξεφύγει με 17-4 και είχαν το μομέντουμ με το μέρος τους, με το πρώτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με 22-8 φέρνοντας σε δύσκολη θέση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Με μπροστάρη τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη η «γαλανόλευκη» μείωσε σε 25-19 στο 14', καθώς ο διεθνής γκαρντ με έμμεσο τετράποντο έδωσε ψυχολογία κι έβαλε ξανά την ομάδα του Ρικ Πιτίνο στο παιχνίδι. Αυτό δεν κράτησε για πολύ καθώς οι Τούρκοι αντέδρασαν και ξέφυγαν εκ νέου με διψήφια διαφορά (30-19, 16'). Στο φινάλε του πρώτου μέρους το σύνολο του Ερχούν Ενέ είχε προβάδισμα 34-27 και με βάση την εικόνα της αναμέτρησης η Εθνική ήταν ακόμα ζωντανή.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε μ' ένα εξαιρετικό σερί 10-0 που έφερε μπροστά την Εθνική με τρίποντο του Μήτογλου από τη γωνία (37-34, 23') κι ανάγκασε τον Ενέ να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Η διαφορά έφτασε ακόμα και στους δέκα πόντους (39-49). Στο τέλος της τρίτης περιόδου ο φωτεινός πίνακας της «Μεμόριαλ Αρένα» έγραφε 47-51 και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε πλέον το προβάδισμα.

Στο 35' μετά από άψογη συνεργασία των Σλούκα-Παπαγιάννη ο τελευταίος σκόραρε για το 55-64 και ο Ενέ πήρε ξανά τάιμ άουτ, μια και η Τουρκία βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Στο 38' η Ελλάδα κρατούσε τη νίκη-πρόκριση στα χέρια της, καθώς το τρίποντο του Νικ Καλάθη εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (72-58) κι όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί. Έτσι ήταν και η κόρνα της λήξης βρήκε την Ελλάδα να περνάει στον τελικό με 81-63 και να στέλνει τους Τούρκους πίσω στην πατρίδα τους.

ΔΩΔΕΚΑ ΨΥΧΑΡΕΣ: Όποιος πάτησε παρκέ για την Εθνική ήταν σπουδαίος παίζοντας με καρδιά και με μυαλό από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα. Ο Γιώργος Παπαγιάννης και ο Ντίνος Μήτογλου κέρδισαν τις μάχες στις δύο ρακέτες και τελείωσαν αμφότεροι με double. Σπουδαίοι επίσης ο Νικ Καλάθης, ο Κώστας Σλούκας και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Το βέβαιο είναι ότι ουδείς από τους παίκτες του Πιτίνο δεν υστέρησε. Για τους ηττημένους ο Φουρκάν Κορκμάζ πάλευε μόνος του με 20 πόντους.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ένα από τα «κλειδιά» για το θρίαμβο της Ελλάδας ήταν η κυριαρχία στα ριμπάουντ. Η «επίσημη αγαπημένη» τελείωσε το παιχνίδι με δέκα περισσότερα (45-35) κι αυτή η κυριαρχία της αποδείχθηκε κομβική για την έκβαση της αναμέτρησης και τη μεγαλειώδη πρόκριση στον τελικό όπου περιμένει η Τσεχία.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ