25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Τον λένε Αμίνου και… δεν κάνει διακοπές! (vids)

Η οικογένεια Αμίνου έχει σπουδαία εκπροσώπηση στο μπάσκετ, με τον Άλαντε να αγωνίζεται στο Basketball Champions League με την φανέλα της Ναντέρ ως αντίπαλος του Άρη, κάνοντας υπερήφανο τον... NBAer αδελφό του. Η καριέρα του έμπειρου σέντερ, οι ικανότητές του και η επιλογή του ονόματός του. Οι τίτλοι του σε Γαλλία και Λίβανο, η περηφάνεια της Εθνικής και η σχέση με... Ιτούδη και Ζιάγκο.

Οι ενασχολούμενοι με το ΝΒΑ θα γνωρίζουν σίγουρα τον Αλ Φαρούκ Αμίνου. Ο φόργουορντ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς έχει δημιουργήσει το δικό του όνομα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, συμμετέχοντας σταθερά σε ομάδες που αγωνίζονται στα playoffs (το 2015 με τους Μάβερικς, το 2016 και το 2017 με τους Μπλέιζερς) και αποτελώντας το μεγαλύτερο «διαμάντι» του νιγηριανού μπάσκετ. 

Δεν είναι, ωστόσο, ο μοναδικός Αμίνου που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Περνώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, θα διαπιστώσει κανείς πως και ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, Άλαντε, διακρίνεται για τις ικανότητές του στο άθλημα και συγκεκριμένα με την φανέλα της Ναντέρ, η οποία σήμερα (9/1, 21:30) υποδέχεται τον Άρη.

Ο Αμπντούλ Ουαχάμπ Αμίνου, που διάλεξε να τον αποκαλούν Άλαντε λόγω της... ρίμας που κάνει με τη λέξη holiday (σ.σ. διακοπές), ίσως να μην αξίζει το εν λόγω όνομα σε μία κυριολεκτική του απόδοση, καθώς κάθε άλλο παρά... τουρίστας είναι, έστω κι αν έχει περάσει από ουκ ολίγους συλλόγους. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και τη μη επιλογή του στο draft του ΝΒΑ, ο εξαιρετικά αλτικός 30χρονος σέντερ ύψους 2.10 ξεκίνησε με την ελπίδα να εισέλθει στο «μαγικό κόσμο» από την αναπτυξιακή λίγκα (G-League όπως ονομάζεται σήμερα), με τους Έρι Μπέϊχοκς να του δίνουν την ευκαιρία. 

Μετά από ένα πέρασμα, τόσο από αυτούς όσο και από τους Μπέϊκερσφιλντ Τζαμς, αποφάσισε να κάνει το ταξίδι για την Ευρώπη, το οποίο αρχικά τον βρήκε στη Γαλλία και την Ελάν Σαλόν. Στην ομάδα αυτήν έκανε και την πιο μεγάλη του θητεία, αφού αγωνίστηκε τη διετία 2010-2012, κερδίζοντας δύο κούπες. Αρχικά στέφθηκε Κυπελλούχος Γαλλίας το 2011, για να γίνει πρωταθλητής το 2012, έχοντας επιλεγεί νωρίτερα για το All Star Game.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις, με 11.7 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ κατά μέσο όρο ανά αγώνα στο πρωτάθλημα, του έδωσαν το «διαβατήριο» για τη Σμύρνη. Στην Καρσίγιακα, συμμετείχε στην έναρξη του ονείρου του Ουφούκ Σαρίτσα για πρωτάθλημα και συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, αν και κράτησε για μόλις έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί στην Ιταλία για χάρη της Μπρίντιζι. Η σεζόν 2013-2014, ωστόσο, δε θα ήταν η ιδανική για τον Αμίνου, που τον χειμώνα αναγκάστηκε να αποχωρήσει, υπογράφοντας εν συνεχεία για την Μπάνβιτ του Δημήτρη Ιτούδη, με την οποία κατάφερε να κερδίσει την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο του τουρκικού πρωταθλήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια για την ομάδα από την Πάνορμο, αν και η χρονιά αυτή αποτέλεσε το διαπιστευτήριο για τον Έλληνα τεχνικό, ώστε εν συνεχεία να προσληφθεί στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η... περιπλάνησή του στη Γηραιά Ήπειρο συνεχίστηκε, με την Άνκαρα στο τουρκικό πρωτάθλημα και την Χάποελ Εϊλάτ στο Ισραήλ, αλλά ο τελευταίος του σταθμός πριν από την Ναντέρ σημειώνει «διπλό» ενδιαφέρον. Τη σεζόν 2016-2017, λοιπόν, αγωνίστηκε με την φανέλα της Αλ Ριγιάντι στο πρωτάθλημα Λιβάνου, συνεργαζόμενος με το σημερινό προπονητή του Πανιωνίου, Βαγγέλη Ζιάγκο. Οι δυο τους κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή στο τέλος, ενώ προκρίθηκαν για την κορυφαία διοργάνωση του FIBA Asia Cup. Η μεταγραφή του στον εν λόγω σύλλογο, βέβαια, οφειλόταν στα πολύ καλά του παιχνίδια με την Χάποελ, καθώς με αυτήν αναδείχθηκε μέσα στους All Star του Ισραήλ την περίοδο 2015-2016.

Λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2015, ο Αμίνου κέρδιζε κι ένα χρυσό μετάλλιο φορώντας το εθνόσημο. Ήταν από τους οδηγούς της Εθνικής Νιγηρίας στην κατάκτηση του Afrobasket της Τυνησίας, στην ίσως μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του.

Με αυτό τον τρόπο, ο Άλαντε Αμίνου επέστρεψε στη Γαλλία, στο μέρος όπου σήκωσε την πρώτη κούπα στην καριέρα του πριν από έξι χρόνια. Με 9.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ ανά αγώνα στη Γαλλία, αποτελεί σημαντικό «κρίκο» για την Ναντέρ, η οποία τη δεδομένη στιγμή είναι τέταρτη στη βαθμολογία, ενώ στο Champions League όπου η ομάδα των Παρισίων είναι δεύτερη στον όμιλο του Άρη, μετρά κατά μέσο όρο 10.8 πόντους, με 5.6 ριμπάουντ και 0.8 τάπες ανά αγώνα.

Στον πρώτο αγώνα του «Αλεξανδρείου», πάντως, ο Άλαντε είχε καλή αντιμετώπιση από τους παίκτες του «Αυτοκράτορα» (νίκη της ελληνικής ομάδας με 70-62) και ιδιαίτερα στην εκτέλεση, έχοντας 9 πόντους με 2/9 δίποντα και 3/4 βολές, μαζί με 7 ριμπάουντ. Ο σημερινός αγώνας στο Ναντέρ, πάντως, είναι σημαντικός και για τις δύο ομάδες, στην προσπάθεια να «κλειδώσουν» την πρόκριση στη δεύτερη φάση, αλλά παράλληλα θα έχει έντονο «άρωμα» ΝΒΑ και... Ελλάδας, κάτι που δείχνουν τόσο η οικογένεια του Αμίνου όσο και οι συνεργασίες που είχε στο παρελθόν, σε συνδυασμό με τον αντίπαλο της ομάδας του.

Photo Credits: Basketballcl.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ