21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τολιόπουλος ο λυτρωτής!

Με δύο βολές 3'' πριν από τη λήξη ο Βασίλης Τολιόπουλος λύτρωσε την ΑΕΚ, της χάρισε τη νίκη επί του Ρεθύμνου με 84-83 και διεύρυνε το νικηφόρο σερί της στο πρωτάθλημα στις 13 νίκες. Απίθανο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με το Ρέθυμνο να κάνει παλικαρίσια εμφάνιση, να προηγείται ακόμα και με διαφορά 16 πόντων στο πρώτο μέρος και 15 πόντων στο δεύτερο, αλλά την ΑΕΚ να καταφέρνει να επιστρέφει με παίκτες-κλειδιά τους Τσάλμερς και Χρυσικόπουλο. Πριν τις βολές του Τολιόπουλου ο Χάρις έχασε δύο βολές για το Ρέθυμνο! Η Ένωση έπαιξε χωρίς τους τραυματίες Λάνγκφορντ-Ρέι, τον Ζήση, που ανέβασε πυρετό, και τον Γκίκα, που ήταν στον πάγκο ανέτοιμος. Η ΑΕΚ έχει να χάσει στο πρωτάθλημα από τον αγώνα στο Ρέθυμνο στον πρώτο γύρο!

H μίνι φιέστα που έγινε στην αρχή, με τους Ματσιούλις και Μαυροειδή να μπαίνουν στο γήπεδο κρατώντας στα χέρια τους το Κύπελλο Ελλάδας εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των λίγων ΑΕΚτσήδων, που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, αλλά και οι σοβαρές απουσίες έκαναν την ΑΕΚ να μπει μουδιασμένη στον αγώνα. Άλλο που δεν ήθελε το Ρέθυμνο, το οποίο φάνηκε εξ αρχής ότι ήταν φρέσκο και πολύ καλά προετοιμασμένο γι' αυτόν τον αγώνα.

Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και δη στα επιθετικά, ανανεώνοντας πολλές επιθέσεις τους, έπαιξαν πιεστικά στην άμυνα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα κενά της ΑΕΚ στην περιφέρεια και μετά το πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα άρχισαν να ξεφεύγουν. Στο 7'30'' το σκορ ήταν 20-12 υπέρ τους με τους Φράνκαμπ και Κάρτερ να κάνουν ό,τι ήθελαν στην επίθεση, την ώρα που από την ΑΕΚ μόνον ο Τσάλμερς έδειχνε ικανός να σκοράρει.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου το Ρέθυμνο μπήκε με ακόμα μεγαλύτερη φούρια, στο 12' προηγήθηκε με 29-16 "παγώνοντας" το έτσι κι αλλιώς άδειο ΟΑΚΑ και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αναγκάστηκε να πάρει τάιμ άουτ. Μετά το τέλος του εμφανίστηκε στο παρκέ μια διαφορετική ΑΕΚ. Ο Τολιόπουλος έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω στον Φράνκαμπ και μαζί με τον Τσάλμερς συνέθεσαν ένα πολύ αποτελεσματικό αμυντικά δίδυμο, οι Γκραντ και Ματσιούλις θωράκισαν τη ρακέτα ελέγχοντας τα ριμπάουντ, ενώ στην επίθεση η ομάδα έπαιξε πιο γρήγορα και βρήκε λύσεις από τους Χρυσικόπουλο, Γκραντ και Γιάνκοβιτς, με αποτέλεσμα να μαζέψει σχετικά γρήγορα τη διαφορά.

Στο 16' η Ένωση μείωσε 31-27, αλλά το Ρέθυμνο δεν πανικοβλήθηκε. Επέμεινε στις πιεστικές και συνδυασμένες άμυνες, που από κάποιο σημείο και μετά μπέρδεψαν τους αντιπάλους τους, ενώ στην επίθεση ο Λι έδωσε πολύτιμες λύσεις τη στιγμή που η ΑΕΚ μείωσε στους 4 πόντους μη επιτρέποντας στη διαφορά να πέσει περισσότερο. Για τα υπόλοιπα φρόντισε ο Φράνκαμπ, ο οποίος με δύο απίθανα τρίποντα (το δεύτερο στην εκπνοή του ημιχρόνου από τη γωνία) ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +10 υπέρ του Ρεθύμνου στο τέλος του πρώτου 20λέπτου (43-33).

Το Ρέθυμνο μπήκε δυνατά και στην τρίτη περίοδο και με τον Τζος Κάρτερ να σκοράρει προηγήθηκε με 50-35 στο 22', ωστόσο προϊόντος του χρόνου η ψηλή πεντάδα της ΑΕΚ (με μόνο γκαρντ τον Τσάλμερς και τον Γιάνκοβιτς σε θέση "2") άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ειδικά από τη στιγμή που στη θέση του Γκραντ πέρασε ο Μαυροειδής, ο οποίος τροφοδοτήθηκε και έφθειρε τους παίκτες του Ρεθύμνου. Οι Τσάλμερς και Χρυσικόποτλος με δύο τρίποντα μείωσαν 50-41 και παρόλο που το Ρέθυμνο έδειξε αρχικά να ανθίσταται, παίρνοντας τα ριμπάουντ και περνώντας την μπάλα μέσα στη ρακέτα, εντούτοις η διαφορά εκμηδενίστηκε.

Με τους Τσάλμερς και Χρυσικόπουλο να αποτελούν βασικές επιθετικές αιχμές και με τον Γιάνκοβιτς να παίζει πολύ καλή άμυνα πάνω στον Φράνκαμπ η Ένωση μείωσε στον πόντο στο 27' (52-53) και στο 28' πέρασε μπροστά με γκολ φάουλ του Σλότερ (55-54 και σερί 20-4). Το Ρέθυμνο πάντως, παρόλο που έχασε με πέμπτο φάουλ τον Χότον, έβγαλε κάποιες καλές άμυνες και έκλεισε την τρίτη περίοδο προηγούμενο με 60-58.

H ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου διατήρησε τη συγκέντρωσή της και παίζοντας πολύ ώριμα στην επίθεση διατήρησε αυτό το προβάδισμα, που στο 35' έφτασε τους 6 πόντους (70-64), καθώς ο Φράνκαμπ ενεργοποιήθηκε ξανά. Η ΑΕΚ προσπαθούσε να περάσει μπροστά, αλλά έχανε ριμπάουντ στην άμυνα, ενώ και στην επίθεση ο Σλότερ δεν είχε σωστά τελειώματα στερώντας εύκολους πόντους.

Στο 36' το Ρέθυμνο προηγήθηκε με 73-67 χάρη σε ένα τρίποντο του Κάρτερ κι αυτή η εξέλιξη έβαλε μεγάλη πίεση στην ΑΕΚ, που έβλεπε την ομάδα από την Κρήτη να κρατά την ψυχραιμία της και να γίνεται αίφνης φαβορί για τη νίκη. Η εξέλιξη πάντως του αγώνα ήταν συγκλονιστική.

Ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη ο Τσάλμερς χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ (οι της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα) και στη συνέχεια ο Χριστοδούλου έκανε το 74-80. Αμέσως μετά ο Τσάλμερς έβαλε τρίποντο για το 77-80, νέο τρίποντο ο Φράνκαμπ για το 77-83, κι άλλο τρίποντο ο Ματσιούλις για το 80-83! Στα 21'' ο Χριστοδούλου αστόχησε σε τρίποντο και στα 14'' ο Τσάλμερς κέρδισε τρεις βολές σε προσπάθεια για τρίποντο (οι του Ρεθύμνου διαμαρτυρήθηκαν έντονα υποστηρίζοντας ότι έγινε χαμηλά το φάουλ), αλλά ευστόχησε στις δύο κι έκανε το 82-83.

Στα 11'' ο Χάρις κέρδισε δύο βολές, αλλά τις έχασε και στα 3'' ο Τολιόπουλος πήρε την ευθύνη πάνω του και κέρδισε φάουλ από τον Γκόρντον. Δύο βολές, τις έβαλε και τις δύο και η ΑΕΚ νίκησε!

Ο ΗΓΕΤΗΣ: Ο Βασίλης Τολιόπουλος λύτρωσε στο τέλος την ΑΕΚ, αλλά ο άνθρωπος που της επέτρεψε να μείνει ως το τέλος στη διεκδίκηση της νίκης ήταν ο Μάριο Τσάλμερς. Στην καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα της Ένωσης, θύμισε κάτι από τον μεγάλο άσο από το ΝΒΑ, που έκανε τα πάντα στο γήπεδο σε άμυνα και επίθεση. Τελείωσε τον αγώνα με 26 πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Το Ρέθυμνο πήρε 17 επιθετικά ριμπάουντ έναντι 12 της ΑΕΚ, έκανε τα ίδια λάθη (16) και σούταρε με το ίδιο ποσοστό με την ΑΕΚ (45%), αλλά έχασε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ