22.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τη «σκότωσε» το… όπλο του Σμιθ

Ο Τζέρι Σμιθ έκανε την εμφάνιση της ζωής του, σκοράροντας 30 πόντους και πετυχαίνοντας το τελευταίο καλάθι απέναντι στην ΑΕΚ, που γνώρισε με 76-75 στη Λάρισα την... νέμεση όλων των αγωνιστικών προβλημάτων, που βγάζει εδώ και καιρό, δεχόμενη μια πολύ κακή ήττα, που την αφήνει πια αρκετά πίσω βαθμολογικά στην Basket League και της δίνει τροφή για έντονο προβληματισμό, πέφτοντας στο 9-4, τη στιγμή που οι Θεσσαλοί ανέβηκαν στο 4-9 και κέρδισαν ένα «κανονάκι» έναντι του ανταγωνιστή στο Μεσολόγγι.

Με τη γνωστή δυναμική του Μορέιρα και τον Μωραΐτη να οργανώνει εξαιρετικά, είτε για τους συμπαίκτες είτε για τον εαυτό του, η ΑΕΚ ξεκίνησε αρκετά καλά μέχρι το μισό της πρώτης περιόδου (5-12), αλλά όταν η Λάρισα άρχισε να «πυροβολεί» από μακριά, η εικόνα του αγώνα άλλαξε, με τον Σμιθ ειδικά να είναι ασταμάτος και πολύ σύντομα ένα επιμέρους 16-8 διαφοροποίησε τα δεδομένα (21-20).

Λύσεις υπήρχαν ακόμη και στη ρακέτα για τους παίκτες του Παπανικολόπουλου με τη μαχητικότητα του Κώττα, αλλά αυτό που συνέβαινε έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων ήταν... από άλλο πλανήτη. Όσο κι αν προσπαθούσε ο Λάνγκφορντ, η τρομακτική ευστοχία από μακριά ήταν λογικό να «εκτοξεύσει» τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (42-31 στο 16') και να την κρατήσει κοντά σε αυτό, με τους γηπεδούχους να σημειώνουν 11/13 τρίποντα σε ένα ματς... σκέτη απόλαυση (51-43).

Οι Θεσσαλοί προσπάθησαν να συνεχίσουν... με κεκτημένη ταχύτητα μετά την ανάπαυλα με ένα σερί 5-0, αλλά εκεί η ΑΕΚ βρήκε το σχήμα που θα «έσφιγγε» την άμυνα, με τους Μωραΐτη και Ρογκαβόπουλο σε πρώτο πλάνο κοντά στον Μορέιρα. Κάπως έτσι, η απόσταση άρχισε να μειώνεται, μέχρι που ένα καλάθι του εξίσου χρήσιμου Χρυσικόπουλου την περιόρισε στον ελάχιστο βαθμό (61-60), αλλά ένα νέο τρίποντο του Σμιθ έδωσε ανάσα και ψυχολογία στη Λάρισα (64-60).

Ο Σμιθ κρατούσε... με νύχια και με δόντια μπροστά την ομάδα του, αλλά κάποια στιγμή χρειάστηκε να πάρει ανάσες προς τα μέσα του τελευταίου δεκαλέπτου, σημείο όπου βρήκε ευκαιρία η Ένωση να «χτυπήσει», με τον Χρυσικόπουλου να συνεχίζει την εκπληκτική δουλειά και το πρώτο προβάδισμα μετά από καιρό να έρχεται στα 3:35 για τη λήξη, με τον Λάνγκφορντ να έχει 1/2 βολές (70-71). Η συνέχεια, όμως, δε θα ήταν εύκολη, καθώς όσο κι αν ο Σλότερ προσπαθούσε να παίξει... τον τερματοφύλακα, η Λάρισα βρήκε τρόπο να προηγηθεί με καλάθι του Ουεμπ στα 61" για την εκπνοή (74-73). Ο ίδιος έπαιξε και μια φοβερή άμυνα στον Λάνγκφορντ, αλλά ο Ρας στην άλλη πλευρά βιάστηκε και αστόχησε, ενώ ο Μπράουν έκανε αφελές φάουλ, που έστειλε τον Λάνγκφορντ στις βολές για το 74-75 στα 22.5". Την ευθύνη για τους Θεσσαλούς πήρε ο Σμιθ και με το λέι απ του διαμόρφωσε το 76-75 στα 3.3".

Δεκάλεπτα: 21-20, 51-43, 64-60, 76-75

Ο ΦΟΝΙΑΣ: Ο Τζέρι Σμιθ ήταν απλά απολαυστικός. Η άμυνα της ΑΕΚ δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να τον σταματήσει, με αποτέλεσμα να παίξει το ματς της ζωής του, με 30 πόντους (4/6 δ., 6/7 τρ., 4/5 β.) και, φυσικά, κερασάκι το τελευταίο καλάθι σε προσωπική του ενέργεια, όπως επίτασσε το πνεύμα του αγώνα.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Είναι εντυπωσιακό, που η ΑΕΚ χάνει παιχνίδι, στο οποίο έχει 14 παραπάνω κατοχές (εννέα παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ-πέντε λιγότερα λάθη) απέναντι σε ένα θεωρητικά υποδεέστερο αντίπαλο. Η τρομερή ευστοχία, όμως, της Λάρισας με ενδεικτικό το 53% στα τρίποντα με 14 εύστοχα σουτ σε 26 προσπάθειες, ισορρόπησε αυτό το ντεσαβαντάζ και την κράτησε όρθια μέχρι το τέλος, με τα 11/13 τρίποντα του ημιχρόνου να αποδεικνύονται «χρυσάφι» στην οικονομία του αγώνα.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ