12.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Της Ελλάδος τα παιδιά

Η νέα χρονιά την οποία υποδεχτήκαμε πριν από λίγες ώρες είναι λογικό να ξεκινά με πολλά όνειρα και ελπίδες για τον κάθε άνθρωπο. Ιδιαίτερα μάλιστα για μια προικισμένη γενιά 20άρηδων που το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης (στο Ευρωμπάσκετ κάτω των 20) και άφησε το στίγμα της, δείχνοντας κυρίως ότι το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να παράγει και να βγάζει ταλέντα από μια μεγάλη δεξαμενή.

Τα παιδιά του Ηλία Παπαθεοδώρου, μετά το θρίαμβο τους στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου, ξεκίνησαν έναν προσωπικό πιο δύσκολο αγώνα το να βρουν το ρόλο (και το χρόνο) τους στις ομάδες τους στη Stoiximan.gr Basket League.

Καθώς το χρυσό μετάλλιο και το κύπελλο του πρωταθλητή Ευρώπης δεν αποτελεί αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής τους καθενός στην ομάδα του.  Πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να πείσει τον δικό του προπονητή πως αξίζει την προσοχή του και αυτό ισχύει ακόμα και για τους τρεις παίκτες από τη δωδεκάδα που τυγχάνει να έχουν στην ομάδα τους (ΠΑΟΚ) τον ίδιο κόουτς που είχαν το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ.

Το Basketa.gr ξεσκονίζοντας τα στατιστικά των πρώτων δέκα αγωνιστικών του πρωταθλήματος μοιράζει τον...έλεγχο των παιδιών ως τώρα στις ομάδες τους και σε σχέση με άλλες γενιές (παλαιότερα) τα πράγματα είναι πιο ενθαρρυντικά. Σαφώς έχει βοηθήσει και η κρίση αλλά και το γεγονός ότι όλες οι ομάδες πάνω κάτω (ιδιαίτερα αυτές που έχουν πιο υψηλούς στόχους και οραματίζονται και με βάση το ένδοξο παρελθόν τους) και κυρίως οι προπονητές τους, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η δημιουργία ενός ελληνικού κορμού είναι το Α και το Ω και πως ουσιαστικά είναι το πιο εγγυημένο "ομόλογο" σε μελλοντικές αποδόσεις. 

Ας θυμίσουμε λοιπόν τι έχουν κάνει ως τώρα αυτά τα 12 "χρυσά" παιδιά του ελληνικού μπάσκετ, την ώρα που εσείς μπορείτε να ανατρέξετε στο τέλος του κειμένου, τόσο στα συνολικά στατιστικά της εθνικής νέων στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης, όσο και στα στατιστικά της ίδιας διοργάνωσης που έχει να κάνει με το μέσο όρο των παικτών σε κάθε κατηγορία.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (ΠΑΟΚ) : O μεγάλος στάρ της εθνικής μας με σχεδόν 30 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής και 14.4 πόντους ανά παιχνίδι, δεν μπόρεσε να βρει το χώρο (και χρόνο) του στον Παναθηναϊκό παρότι ο Τσάβι Πασκουάλ τον εκτιμά ιδιαίτερα. Ομως ήταν καλύτερα και για τις δύο πλευρές ότι δόθηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ όπου είναι δεδομένο ότι θα έβρισκε πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου (που τον είχε άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι στην εθνική) από τη στιγμή που επέστρεψε στα παρκέ - καθώς ο διεθνής σέντερ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό - τον έχει χρησιμοποιήσει στα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και μάλιστα μέχρι και το προηγούμενο έπαιζε σχεδόν ένα ημίχρονο. Απλά μετά το κακό (για όλους τους παίκτες του Δικεφάλου) παιχνίδι στο Λαύριο ο μέρος όρος συμμετοχής του έπεσε σε 15.39 λεπτά έχοντας 6.3 πόντους μέσο όρο. Ολα αυτά όμως όπως είπαμε σε ένα πολύ μικρό δείγμα τριών μόλις αγώνων (ελέω τραυματισμού).

Αντώνης Κόνιαρης (ΠΑΟΚ): Ενα ακόμα από τα βασικά γρανάζια αυτής της εθνικής (29 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής και 11.4 πόντους) που από πέρυσι έχει επιστρέψει στον ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό στον οποίο είχε υπογράψει πενταετές συμβόλαιο αλλά τελικά έμεινε δύο χρόνια έχοντας σταθεί εξαιρετικά άτυχος καθώς ο σοβαρός τραυματισμός του με την εφηβική ομάδα του συλλόγου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τον είχε κρατήσει πάνω από ένα χρόνο εκτός γηπέδων !  Αποτελεί έναν από τους παίκτες πάνω στους οποίους ο Δικέφαλος του Βορρά χτίζει το δικό του ελληνικό κορμό με όραμα τα επόμενα χρόνια η ομάδα να ανέβει αγωνιστικά ακόμα περισσότερο. Στον ΠΑΟΚ ο νεαρός γκάρντ έχει παίξει ήδη στα 7 από τα 10 παιχνίδια του πρωταθλήματος με σημαντική συμμετοχή (22.22 λεπτά μέσο όρο και 5.14 πόντους) τη δεύτερη μεγαλύτερη από τον Βασίλη Μουράτο.

Βασίλης Μουράτος (Γυμναστικός Λάρισας Φάρος):  Εξίσου ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες της εθνικής νέων (25 λεπτά και 8 πόντοι ανά παιχνίδι) που δεν μπόρεσε να εξαντλήσει το πενταετές συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2014 με τον Ολυμπιακό. Πρόπερσι (2016-17) ο διεθνής γκάρντ είχε αγωνιστεί δανεικός στο Ψυχικό ενώ το περασμένο καλοκαίρι αποδεσμεύτηκε από τους Ερυθρόλευκους και συμφώνησε με το Φάρο, όπου βέβαια στην ομάδα της Λάρισας βρήκε τον ομοσπονδιακό προπονητή των ανδρών, το Θανάση Σκουρτόπουλο.  Ηδη είναι από τους βασικούς παίκτες της ομάδας με συμμετοχή και στα 10 πρώτα παιχνίδια (και μάλιστα με 22.53 λεπτά μέσο όρο) έχοντας και 8.3 μέσο όρο πόντων.

Δημήτρης Φλιώνης (Αρης): Τέταρτος σε χρόνο συμμετοχής στην εθνική (22.6 λεπτά με 3.3 πόντους μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι της) ο νεαρός γκάρντ παίζει εδώ και μια τριετία στον Αρη δείχνοντας όλο και καλύτερα πράγματα, από σεζόν σε σεζόν.  Φυσικά έχοντας την τύχη να έχει πέσει στα χέρια του Παναγιώτη Γιαννάκη, μετράει ήδη 13.47 λεπτά μέσο όρο έχοντας παίξει και στα 10 παιχνίδια (3.9 μέσος όρος πόντων) και γενικά δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Μιχάλης Λούντζης (Τρίκαλα): Πέρυσι έζησε ένα ονειρικό καλοκαίρι έχοντας στεφθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ελλάδος (με τη φανέλα του Παναθηναϊκού) και πρωταθλητής Ευρώπη Νέων με την εθνική (με 19.1 λεπτά συμμετοχής και 5.6 πόντους μέσο όρο), Μάλιστα με τους Πράσινους πέτυχε και ένα μεγάλο ρεκόρ με την κατάκτηση του κυπέλλου  το 2015 κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία (16 ετών και 247 ημερών) που έχει αγωνιστεί σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, κατακτώντας παράλληλα το τρόπαιο. Οι Πράσινοι θέλοντας ο 20χρονος γκάρντ να πάρει χρόνο συμμετοχής τον έδωσαν δανεικό το περασμένο καλοκαίρι στα Τρίκαλα. Οπου ήδη ο Κώστας Μέξας τον εμπιστεύεται αφού παίζει πάνω από ένα ημίχρονο (21.03 λεπτά) σε κάθε παιχνίδι έχοντας αγωνιστεί και στα 10 έχοντας μάλιστα 6.2 πόντους μέσο όρο.

Θεόδωρος Καρράς (ΠΑΟΚ): Ο νεαρός σέντερ δεν έχει βρει ακόμα το χρόνο του στο Δικέφαλο του Βορρά καθώς μέχρι στιγμής έχει παίξει μόλις σε τέσσερα παιχνίδια έχοντας μέσο όρο συμμετοχής κάτι παραπάνω από 3 λεπτά (3.07 για την ακρίβεια). Αντίθετα στην εθνική όπου ήταν ο βασικός σέντερ είχε περισσότερο χρόνο (17.6 λεπτά και 9.7 πόντους) παίζοντας καθοριστικό ρόλο. Ομως στον ΠΑΟΚ αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον Δούκα όπου έπαιζε σχεδόν 9 λεπτά μέσο όρο. Ομως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του.

Νίκος Δίπλαρος (Πανιώνιος): Το 2015 αποκτήθηκε ως ένα από τα μεγάλα ταλέντα του μέλλοντος από τον Αρη στον οποίο όμως δεν έμελλε να παίξει αρκετά. Πέρυσι είχε δοθεί στους Μαχητές Δόξας Πεύκων δανεικός ενώ τον περασμένο Οκτώβριο έλυσε τη συνεργασία του με τους Κίτρινους και τελικά βρήκε τη νέα του στέγη στον Πανιώνιο στον οποίο έχει 10.22 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής στα 6 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί (και 2.33 πόντους).  Στην εθνική ο νεαρός γκάρντ είχε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο (16.7 λεπτά συμμετοχής, 6.4 πόντους).

Βασίλης Χρηστίδης (Αρης):   Είχε αποκτηθεί το ίδιο καλοκαίρι (2015) με τον Νίκο Δίπλαρο από τον Αρη που συγκέντρωνε σιγά σιγά νέους ταλαντούχους Ελληνες για να στήσει πάνω σε αυτούς μελλοντικά τον ελληνικό κορμό. Με 13.3 λεπτά συμμετοχής και 9.7 πόντους είχε ενεργό ρόλο στην εθνική και στον Αρη ο Παναγιώτης Γιαννάκης τον έχει χρησιμοποιήσει σε επτά παιχνίδια (7.11 λεπτά ο μέσος όρος συμμετοχής). 

Διονύσης Σκουλίδας (Κόροιβος Αμαλιάδας): Το Σάββατο "πάγωσαν" όλοι στην αρχική εικόνα του νεαρού φόργουορντ να βρίσκεται καθηλωμένος στο έδαφος έχοντας πέσει άσχημα σε κάποια φάση του αγώνα Κοροίβου-Προμηθέα. Αποχώρησε υποβασταζόμενος, αλλά ευτυχώς δεν είχε κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Ο Ντίνος Καλαμπάκος τον πιστεύει πολύ έχοντας πάρει τον παίκτη δανεικό εφέτος από την ΑΕΚ όπου αγωνιζόταν ελάχιστα. Αυτός ήταν και ο στόχος να βρει χρόνο συμμετοχής κάτι που συνέβη στην Αμαλιάδα όπου έχει παίξει εφέτος και στα 10 παιχνίδια με μέσο όρο συμμετοχής σχεδόν ένα ημίχρονο (19.31 λεπτά) και με 4 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι.  Στην εθνική έπαιξε 12.1 λεπτά ανά παιχνίδι.

Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς (Κόροιβος Αμαλιάδας): Ενα ακόμα ταλέντο της εθνικής νέων στα χέρια του Ντίνου Καλαμπάκου στον Κόροιβο. Το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε ο Δούκας, είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν αρκετοί παίκτες του με τον νεαρό γκάρντ να είναι ο τελευταίος. Αποκτήθηκε άμεσα από την ομάδα της Πελοποννήσου και ήδη έχει συμμετοχή στα 9 από τα 10 παιχνίδια της ως τώρα (9.31 τα λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα με 1.22 πόντους μέσο όρο).  Ακριβώς όσο έπαιζε και στην εθνική το καλοκαίρι (9.2 λεπτά με 1.9 πόντους μέσο όρο).

Διονύσης Τάταρης (Τρίκαλα): Ενας ακόμα φέρελπις νεαρός που είχε αποκτήσει ο Αρης το 2016 από τον Απόλλωνα Πάτρας. Το καλοκαίρι τον έδωσε δανεικό στα Τρίκαλα για να πάρει χρόνο συμμετοχής και ο Κώστας Μέξας τον έχει εμπιστευτεί τον νεαρό πάουερ φόργουορντ/ σέντερ σε 5 παιχνίδια μέχρι τώρα (7.21 λεπτά, 1.8 πόντοι οι μέσοι όροι του). Στην εθνική έπαιζε ένα πεντάλεπτο περίπου και είχε 2 πόντους μέσο όρο.

Γιάννης Αγραβάνης (ΑΕΚ): Ο αδελφός του Δημήτρης, που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό (και είχε την ατυχία να υποστεί ρήξη χιαστών και να χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς) έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι: "Ο Γιάννης είναι καλύτερος παίκτης από μένα" και ως μέλος της οικογένειας, κάτι περισσότερο θα ξέρει. Ο ταλαντούχος φόργουορντ της ΑΕΚ είχε τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής στην εθνική (4 λεπτά με 1.4 πόντους) ενώ και στην Ενωση έχει παίξει μόλις σε 2 παιχνίδια (με 2.52 λεπτά συμμετοχής) όμως αποκτήθηκε ως επένδυση για το μέλλον, από τον Δούκα και αυτός, μια ομάδα που είχε μαζέψει πολλούς ταλαντούχους Ελληνες παίκτες, αλλά τα γεγονότα του καλοκαιριού άλλαξαν όλη τη φυσιογνωμία της ομάδας. 

 

Δείτε τα συνολικά στατιστικά της εθνικής ομάδας κάτω των 20 ετών στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης ΕΔΩ:

Δείτε τους μέσους όρους των παικτών της εθνικής ομάδας κάτω των 20 ετών στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης ΕΔΩ: 

 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ