27.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Της Ένωσης η άμυνα

Η ΑΕΚ έπαιξε ένα ακόμα παιχνίδι χωρίς πλέι μέικερ και το κέρδισε κι αυτό. Ο Ήφαιστος του Σωτήρη Μανωλόπουλου, που επέστρεψε στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος και χειροκροτήθηκε (είχε και μια χειραψία με τον Μάκη Αγγελόπουλο στο ημίχρονο), προσπάθησε να της βάλει δύσκολα, αλλά με όπλο για μία ακόμα φορά την πολύ καλή άμυνά της νίκησε με 83-69 και θα επιχειρήσει στη διακοπή να λύσει τα όποια ζητήματά της. Ο Μάλκολμ Γκρίφιν κάλυψε ιδανικά το κενό στη θέση του πόιντ γκαρντ, ο Ματσιούλις έκανε και πάλι πολλή βρώμικη δουλειά, ο Λαρεντζάκης είχε καλές και κακές στιγμές. Ο Έβανς ήταν εξαιρετικός απο τον Ήφαιστο.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ήταν διαβασμένος και με δύο στρατηγικές επιλογές του προκάλεσε πολλά προβλήματα στην Ένωση στο πρώτο μέρος. Κατ' αρχάς, ζήτησε από τους παίκτες του να πιέσουν ιδιαίτερα στην περιφέρεια και σε πολλές περιπτώσεις εφάρμοσε ζον πρες σε όλο το γήπεδο, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την απουσία των δύο βασικών πόιντα γκαρντ της ΑΕΚ (Ράταν Μέις και Ξανθόπουλος).

Από εκεί και πέρα, ο Ήφαιστος με εντολή του έκανε επιθέσεις σχεδόν αποκλειστικά μέσα στη ρακέτα, είτε με τους ψηλούς είτε με διεισδύσεις των κοντών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα της Λήμνου σούταρε μόλις τρία τρίποντα σε όλο το πρώτο ημίχρονο, αλλά και 20 βολές, πράγμα φυσιολογικό, αφού κοντά στο καλάθι υπάρχουν περισσότερες επαφές και περισσότερα φάουλ. 

Με αυτό τον τρόπο ο Ήφαιστος πήρε το προβάδισμα από την αρχή (9-4 στο 5' και 17-11 στο 7') και κατάφερε να επιστρέψει μετά το μοναδικό διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο η ΑΕΚ έδειξε να κυριαρχεί. Ήταν το πεντάλεπτο 7'-12', οπότε η Ένωση με καλή άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ, τον Γκρίφιν να κάνει σπουδαία δουλειά στη δημιουργία και την εκτέλεση και τον Χάντερ να είναι και πάλι σημείο αναφοράς στην επίθεση, κατάφερε να τρέξει ένα σερί 16-4 και να προηγηθεί με 27-21.

Αλλά δεν είχε συνέχεια. Οι αλλαγές του Μπάνκι και κυρίως η απόσυρση των Γκρίφιν, Χάντερ και Ματσιούλις για τις απαραίτητες ανάσες αποσυντόνισαν το επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ, η οποία έτσι κι αλλιώς πήγαινε πολύ στο τρίποντο, ειδικά όταν απουσίαζε ο Χάντερ. Ήταν όμως απελπιστικά άστοχη (4/17 στο πρώτο μέρος) κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον Ήφαιστο να επανέλθει ακολουθώντας πιστά το πλάνο του.

Στο 15' η ομάδα της Λήμνου πέρασε και πάλι μπροστά με 30-29 και το υπόλοιπο του ημιχρόνου εξελίχθηκε με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο προβάδισμα μέχρι το τελευταίο λεπτό, όταν η ΑΕΚ ευστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα. Ένα με τον Γιαννόπουλο και ένα με τον Ματσιούλις την έφεραν μπροστά με 41-36 πριν μειώσει ο Μπρέιζελτον για το τελικο 41-38 του πρώτου 20λέπτου.

Στην τρίτη περίοδο ο Ήφαιστος συνέχισε να παίζει με την ίδια λογική, η ΑΕΚ όμως άλλαξε κάπως τη δική της. Προσπάθησε να βάλει την μπάλα περισσότερο μέσα στη ρακέτα, με τον Σάκοτα στην αρχή και με τον Ματσιούλις στη συνέχεια, αλλά και να τρέξει περισσότερο. Ο Γκρίφιν έκανε εξαιρετική δουλειά σε αυτό. Μετουσίωνε της καλές άμυνες σε γρήγορες επιθέσεις, ανοίγοντας υποδειγματικά τους αιφνιδιασμούς, έτσι η ΑΕΚ βρήκε ορισμένους εύκολους πόντους και με ένα τρίποντο του Γκρίφιν στο 25' προηγήθηκε με 54-45.

Όταν ο Αμερικανός βγήκε με τρίτο φάουλ για να προφυλαχθεί, η ΑΕΚ μείωσε κάπως την ταχύτητα ανάπτυξής της, καθώς ο Λαρεντζάκης δεν είναι πόιντ γκαρντ, όμως φρόντισε η άμυνά της να αποφύγει τις κακοτοπιές. Έκλεισε πιο αποτελεσματικά τη ρακέτα, με αποτέλεσμα ο Ήφαιστος να αρχίσει να σουτάρει πιο συχνά τρίποντα, όχι όμως με καλό ποσοστό. Αυτό επέτρεψε στην ΑΕΚ να ανεβάσει κι άλλο τη διαφορά και να προηγηθεί στο 29΄με 63-52.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στην τελευταία περίοδο. Η ΑΕΚ συνέχισε να παίζει καλή άμυνα και να διευρύνει τη διαφορά, αφού ο Μωραΐτης βοήθησε αντικαθιστώντας τον Γκρίφιν, ο Λαρεντζάκης πήρε πετυχημένες πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα και ο Ματσιούλις συνέχισε να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Στο 35' το σκορ έγινε 75-60 και καθώς από τον Ήφαιστο μόνον ο Έβανς έβρισκε με συνέπεια τρόπους για να σκοράρει, το παιχνίδι κύλησε χωρίς εκπλήξεις και η ΑΕΚ πήρε άνετα τη νίκη.

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: Ο Μάλκολμ Γκρίφιν δικαιούται τον τίτλο του κορυφαίου της ΑΕΚ, διότι ήταν ο καλύτερος παίκτης στη τρίτη περίοδο, οπότε η Ένωση ξέφυγε με 9 πόντους και έβαλε τις βάσεις για τη νίκη. Ο Αμερικανός έκανε πολύ καλό παιχνίδι τόσο στο κομμάτι της δημιουργίας με τις 8 ασίστ του όσο και με τους 13 πόντους που σκόραρε.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ πήρε 5 επιθετικά ριμπάουντ παραπάνω από τον Ήφαιστο και έκανε 6 λάθη λιγότερα από την ομάδα της Λήμνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ