22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Την έβαλε στα… Καλάθη-α!

Ο Παναθηναϊκός δεν ξέχασε τον αποκλεισμό του από τον τελικό του Κυπέλλου και τώρα που βρήκε την ευκαιρία, πήρε το αίμα του πίσω, κερδίζοντας εύκολα την γηπεδούχο στο ΟΑΚΑ ΑΕΚ με 94-74. Ο Καλάθης "καθάρισε" το παιχνίδι με μια σούπερε τρίτη περίοδο, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ήταν παίκτης-κλειδί και ο Παναθηναϊκός διατήρησε το αήττητό του απέναντι σε μία ΑΕΚ, που δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να φανεί ανταγωνιστική.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε με μια πεντάδα, που δεν ήταν ιδιαίτερα αναμενόμενη, αποδείχθηκε ωστόσο ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ο Ζακ Όγκαστ ξεκίνησε αντί του Γκιστ και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έπεσε με τα μούτρα στο μαρκάρισμα του Μάικ Γκριν. Αυτοί οι δύο παίκτες ήταν το κλειδί για ό,τι συνέβη στα πρώτα 8 λεπτά του αγώνα.

Ειδικά ο Αντετοκούνμπο, ο οποίος έκανε αφόρητα δύσκολη τη ζωή του Γκριν, ενώ παράλληλα στην επίθεση... πετούσε πάνω από τους αντιπάλους του σημειώνοντας εύκολους πόντους για τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ αιφνιδιάστηκε από αυτό το σχήμα, κάτι που φάνηκε και από τη ζημιά που της έκανε με τα επιθετικά ριμπάουντ του ο Όγκαστ, ωστόσο μέχρι το 4' κατάφερνε να απαντά στα καλάθια που δεχόταν σωρηδόν στην άμυνά της. Είτε με τον Καββαδά, που ξεκίνησε καλά, αλλά φορτώθηκε γρήγορα με δύο φάουλ και αποσύρθηκε, είτε με τον Τζέιμς. 

Όμως στο δίλεπτο 4'-6' ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα σερί 13-0, με τον Καλάθη να είναι ο μοναδικός παίκτης που δεν είχε σκοράρει, έχοντας ωστόσο δώσει 4 ασίστ, ξέφυγε με 24-12, λίγο αργότερα ανέβασε τη διαφορά στους 13 (27-14) και ανάγκασε την ΑΕΚ να κυνηγά από νωρίς. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Πασκουάλ άρχισε το ροτέισον και η Ένωση βρήκε την ευκαιρία να μειώσει κάπως (23-29 στο 9'), καθώς ο Γκριν ανάσανε μετά την αποχώρηση του Αντετοκούνμπο και ο Ντούσαν Σάκοτα έδωσε κάποιες λύσεις.

Ο Σίνγκλετον, ωστόσο, έκανε το 32-23 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και η δεύτερη περίοδος θύμισε λίγο το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Ο Παναθηναϊκός σε ρόλο γάτας, έλεγχε απόλυτα τον αγώνα, διατηρούσε τη διαφορά στα επίπεδα των 10-12 πόντων, αλλά δεν πατούσε το γκάζι για να εξαφανιστεί, καθώς ο Πασκουάλ έκανε τις αλλαγές του τόσο σε πρόσωπα όσο και σε σχήματα (είδαμε, ας πούμε, τον Γκιστ πολύ σε ρόλο "4") για να κρατήσει φρέσκια την ομάδα του.

Από την άλλη η ΑΕΚ περιορίστηκε σε ρόλο ποντικιού. Προσπαθούσε να μειώσει, όμως κάθε φορά που έπεφτε η διαφορά κάτω από τους 10, ο Παναθηναϊκός είχε τις απαντήσεις και αποκαθιστούσε άμεσα την τάξη. Έτσι, το ημίχρονο έληξε με το "τριφύλλι" να προηγείται με 49-39, αλλά και τον Λοτζέσκι να τραυματίζεται στο πέλμα λίγο πριν λήξει το 20λεπτο.

Στην τρίτη περίοδο ο Πασκουάλ ξεκίνησε πάλι με Αντετοκούνμπο πάνω στον Γκριν και τον Όγκαστ, όμως η ΑΕΚ δεν αιφνιδιάστηκε και φάνηκε να αντιδρά καλύτερα. Γι' αυτό ανέλαβε δράση ο Νικ Καλάθης, που μέχρι τότε δεν είχε σκοράρει πολύ. Με 11 δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο 24' με 63-45 και συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, καθώς μάλιστα ο Καλάθης είχε πάρει φόρα, σκόραρε 16 πόντους στην τρίτη περίοδο(!) και δεν σταματιόταν με τίποτα και από κανένα. Ούτε από τον πιτσιρικά Γιάννη Αγραβάνη, τον οποίον ο Ντράγκαν Σάκοτα επιστράτευσε ρίχνοντάς τον βορά πάνω στο... άγριο θηρίο. Η διαφορά ανέβηκε στους 19 πόντους (70-51), καθώς η ΑΕΚ με εξαίρεση κάποιες μικρές εκλάμψεις του Χάρις, δεν είχε άλλη αξιόπιστη επιθετική λύση, και το δεκάλεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό προηγούμενο με 72-54.

Στην τελευταία περίοδο ο Πασκουάλ κράτησε στον πάγκο τον Καλάθη, που είχε κάνει τη δουλειά του, καθώς ακολουθεί διαβολοβδομάδα με παιχνίδια εναντίον της Φενερμπαχτσέ και της ΤΣΣΚΑ. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, που στο 32' προηγήθηκε με 75-54, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, διότι η άμυνά του ήταν καλή, ενώ στην επίθεση παίκτες όπως ο Γκιστ, ο Παππάς, αλλά και ο Όγκαστ ήταν εκεί για να δώσουν λύσεις. Οι παίκτες της ΑΕΚ μείωσαν κάποια στιγμή στους 14' (75-61), αλλά δεν είχαν δυνάμεις για να κυνηγήσουν περισσότερο, ενώ εκνευρίστηκαν και από τη διαιτησία, χωρίς να υπάρχει λόγος σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Η διαφορά ανέβηκε και στους 25 (92-67), ο Πασκουάλ έβαλε στον αγώνα και τον Μήτογλου και ο Παναθηναϊκός πήρε εύκολη εκδίκηση για τον αποκλεισμό του από το Κύπελλο από μια ΑΕΚ, που επιβεβαίωσε ότι διέρχεται περίοδο παρατεταμένης αγωνιστικής κρίσης.

O ΣΥΝΗΘΗΣ ΥΠΟΠΤΟΣ: Τη δουλειά για τον Παναθηναϊκό την έκανε αρχικά ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Με την άμυνά του πάνω στον Γκριν και τους εύκολους πόντους που προσέφερε στην πρώτη περίοδο ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίον οι "πράσινοι" ξέφυγαν με 27-14 και ανάγκασαν την ΑΕΚ να κυνηγά από νωρίς. Από εκεί και πέρα τη δουλειά τελείωσε ο Νικ Καλάθης. Πέτυχε 16 πόντους στην τρίτη περίοδο, πήγε το παιχνίδι στους 18 πόντους και μετά ξεκουράστηκε ενόψει της συνέχειας.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός πήρε 15 επιθετικά ριμπάουντ, είχε 12/12 βολές και 10/25 τρίποντα, ενώ από την άλλη η ΑΕΚ σούτατρε με χειρότερα ποσοστά και είχε και 19 λάθη. Κάπως εξηγείται η τελική διαφορά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ