23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τζόρνταν: “Μας βαράνε εδώ και χρόνια, δεν το δεχόμαστε άλλο”

Θέλοντας ενδεχομένως να αποτινάξει την ετικέτα του αδιάφορου περί των όσων απασχολούν την κοινωνία, μόνο και μόνο για να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις του, ο Μάικλ Τζόρνταν έχει βγει το τελευταίο διάστημα μπροστά καταγγέλλοντας και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες σχετικά με τα θέματα του ρατσισμού και των πάσης φύσεως διακρίσεων και ανισοτήτων, που μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία. Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ήταν η αφορμή και η απόφαση του MJ και της εταιρείας του, Jordan Brand, να δωρίσουν ένα ποσό 100 εκ. δολαρίων σε βάθος μιας δεκαετίας σε οργανισμούς που προωθούν τη κοινωνική δικαιοσύνη, προκάλεσε αίσθηση.

Αυτή την απόφασή του κλήθηκε να εξηγήσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Charlotte Observer.

- Τι σας παρακίνησε να δώσετε 100 εκ. δολάρια;

"Εμάς τους Αφροαμερικανούς μας βαράνε εδώ και πολλά χρόνια. Σπαράζει η καρδιά σου. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε άλλο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής. Πρέπει να βγούμε μπροστά. Πρέπει να βελτιωθούμε ως κοινωνία σε θέματα που αφορούν τις φυλές".

- Τι πρέπει να αλλάξει για αλλάξουν οι ρατσιστικές συμπεριφορές;

"Να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονές μας. Να απλώσουμε το χέρι. Να κατανοήσουμε τις ανισότητες. Σίγουρα όλο αυτό είναι μια ευκαιρία να απαιτήσουμε καλύτερη αστυνομία, αλλά είναι και κάτι πολύ περισσότερο. Έχουμε επιτρέψει στον ρατσισμό να γίνει κάτα κάποιο τρόπο αποδεκτός σε συγκεκριμένους κύκλους".

- Ποιοι οργανισμοί θα λάβουν τα 100 εκ.; Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα ώστε να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα;

"Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα ποια οχήματα θα χρησιμοποιήσουμε. Αλλά πρώτα πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια. Δεν είναι απλώς ότι δωρίζουμε χρήματα. Είναι ότι κάνουμε μια έκκληση σε όλους μας να κοιτάξουμε τον καθρέφτη. Αυτό είναι μια σημαντική αρχή".

- Πώς θα περιγράφατε την προκατάληψη;

"Το ότι κάποιος έχει μεγαλώσει σε φτωχογειτονιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αντιμετωπίζουν σα να μην είναι ίσος με τους άλλους, διότι τότε αυτός θα αρχίσει να πιστεύει ότι δεν είναι ίσος. Δεν πρέπει να νιώθεις ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους επειδή μεγάλωσες με περισσότερα πλεονεκτήματα".

- Περιγράψτε την έμφαση που δίνεται στην εκπαίδευση.

"Η εκπαίδευση είναι το 110%. Οι γονείς μου έλεγαν πάντοτε ότι με την εκπαίδευση αναπτύσσεις τους καλύτερους δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Η εκπαίδευση είναι για τους μαύρους ο καλύτερος δρόμος για να βελτιώσουν τους εαυτούς τους. Για να παλέψεις να γίνεις ο καλύτερος που μπορείς, πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί. Αν δείτε αυτή τη χώρα, το να αποκτήσεις πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σταθείς στα πόδια σου".

- Πώς προσεγγίζετε τη φιλανθρωπία;

"Αν δίνω 100 εκ. δολάρια μαζί με τη Jordan Brand, θα το κάνουμε με έναν τρόπο που θα κάνει τη διαφορά. Κι αυτό, η επίθεση δηλαδή στο ρατσισμό και η υποστήριξη στις ευκαιρίες για εκπαίδευση, είναι ένα απαραίτητο βήμα για την κοινωνία".

- Έχετε προσφέρει εκατομμύρια για τις ζημιές από τυφώνα και να για χτιστούν δύο νοσοκομεία σε υποβαθμισμένες γειτονιές. Τι ελπίζετε ότι θα πετύχετε;

"Αυτά δεν είναι απλώς δωρεές, δεν δώσαμε απλώς επιταγές. Αυτά τα νοσοκομεία κάνουν τη διαφορά. Προκαλώ τους ανθρώπους να προχωρήσουν σε αλλαγές με όποιον τρόπο μπορούν".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ