16.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τζόρνταν: “Η μόρφωση και η γνώση είναι το κλειδί”

Ο Μάικλ Τζόρνταν κατηγορήθηκε αρκετά στην εποχή του και κατηγορήθηκε αρκετά και το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του "The Last Dance" για τη σταθερή αποχή του από τα πολιτικά ή αν προτιμάτε τα κοινωνικά δρώμενα. Αν και έχει χρηματοδοτήσει καμπάνιες στο παρελθόν, ποτέ δεν βγήκε μπροστά για κάποιον υποψήφιο είτε σε τοπικές, είτε σε εθνικές εκλογές. Φαίνεται όμως πως η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το άλλαξε και αυτό. Την ανακοίνωση πως θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολλάρια σε διάστημα δέκα ετών για την μόρφωση και εκπαίδευση, ώστε να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ενημέρωση για το τι σημαίνει ρατσισμός και τι πραγματικά επιφέρει, διαδέχθηκε μια συνέντευξή του στη "The Charlotte Observer".

"Έχουμε φτάσει να θεωρούμε τον ρατσισμό έως και αποδεκτό σε συγκεκριμένους κύκλους", τόνισε, για να προσθέσει: "Πρέπει να καταλάβουμε σε μικρή ηλικία πως δεν είναι κάτι ούτε αποδεκτό, ούτε ανεκτό. Η μόρφωση είναι σημαντικός παράγοντας για να γίνει η κοινωνική αλλαγή".

Τα χρήματα τα οποία δωρίζει θα διατετθούν σε ιδρύματα που προωθούν την φυλετική ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Για τον ίδιο η γνώση παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί είναι ο δρόμος για να έχεις καλούς ή κακούς ανθρώπους στην κοινωνία. Ποιο ήταν το κίνητρό του για τη δωρεά αυτή; "Μας έχουν "χτυπήσει" τόσες φορές ως Αφροαμερικάνους για τόσα πολλά χρόνια...  Είναι κάτι που σου "ρουφάει" την ψυχή. Δεν μπορείς να το δεχτείς άλλο. Είναι το καθοριστικό σημείο. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι ως κοινωνία σε ότι αφορά τις φυλετικές διακρίσεις".

Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν οι ρατσιστικές συμπεριφορές ο Τζόρνταν είχε άμεση απάντηση: "Να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονές μας. Να απλώσουμε το χέρι στον διπλανό μας. Να καταλάβουμε τις ανισότητες. Σίγουρα θα πρέπει να διαπραγματευτούμε για καλύτερες πολιτικές, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Ο ρατσισμός σε συγκεκριμένους κύκλους είναι έως και αποδεκτός αυτή τη στιγμή".

Η απόφαση για το ποιοι οργανισμοί θα λάβουν τη δωρεά δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά έχει κάτι να προσθέσει πάνω σε αυτό: "Δεν έχουμε καταλήξει στο ποια "οχήματα" θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά το βασικό είναι το να κάνουμε την προσπάθεια. Δεν είναι μόνο το να δωρίσουμε κάποια χρήματα. Είναι το να ρίξουμε όλοι μας μια καλύτερη ματιά στους ίδιους μας τους εαυτούς. Αυτό θα είναι μια καλή αρχή".

Έχει και συνέχεια: "Μόνο και μόνο επειδή κάποιος μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά δεν σημαίνει πως πρέπει να τον κοιτάζεις σαν να μην είναι ίσος με σένα. Αν γίνει αυτό, οι ίδιοι αρχίζουν και βλέπουν τους εαυτούς τους διαφορετικά, πως δεν είναι ίσοι με τους άλλους. Δεν πρέπει να νιώθεις καλύτερος από άλλους γιατί απλά μεγάλωσες με κάποια πλεονεκτήματα".

Ο Τζόρνταν στάθηκε στη σημασία που δίνει στην εκπαίδευση: "Η μόρφωση είναι το 110%. Οι γονείς μου επέμεναν πως μέσα από την εκπαίδευση δένεσαι περισσότερο με τους άλλους. Η μόρφωση είναι ο καλύτερος δρόμος για να βελτιώσουν τους εαυτούς τους και τη θέση τους οι αφροαμερικάνοι. Για να ανταγωνίζεσαι για να γίνεις ο καλύτερος που μπορείς, θα πρέπει να έχεις μόρφωση. Αν δεις αυτή τη χώρα, το χέρι που θα σε βοηθήσει, είναι το να προχωρήσεις, να πας σε ένα κολλέγιο. Είναι η καλύτερή σου ευκαιρία για να σταθείς στα δικά σου πόδια. Τα χρήματα τα δίνουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά μέσα από τις οργανώσεις. Η επίθεση στον ρατσισμό και το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι απαραίτητα βήματα για την κοινωνία μας".

Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει ήδη διαθέσει εκατομμύρια για τα θύματα τυφώνα και για να χτίσει δύο Κέντρα Υγείας για όσους δεν είχαν ούτε τα χρήματα, ούτε την ασφάλεια για ιατρική περίθαλψη. Στην ερώτηση τι περιμένει να πετύχει απάντησε: "Το θέμα δεν είναι η δωρεά, το να υπογράφεις επιταγές. Αυτές οι δύο κλινικές έχουν κάνει τη διαφορά. Είναι μια πρόκληση προς τους ανθρώπους ώστε να φέρουν την αλλαγή με όποιον τρόπο μπορούν".

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι εδώ, η φωνή του πλέον ακούγεται και να υπενθυμίσουμε πως και όλα τα έσοδα από το "The Last Dance" θα πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. O G.O.A.T. παίρνει τη θέση που του αξίζει και αξίζει και τους γύρω του και έξω από τα γήπεδα!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ