26.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Τζάμπολ στο δικό του σπίτι! (Vids)

Η Ευρωλίγκα πριν από κάθε αγώνα ενημερώνει με διάφορα στοιχεία: Στατιστικά, προϊστορίες και άλλα πολλά... Ένα σωρό ενδιαφέροντα μικρά πραγματάκια. Όπως κάνεις το scroll down και διαβάζεις και σημειώνεις, συνειδητοποιείς πως μόνο ένα θα πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού ο Παναθηναϊκός στην αποψινή (18/4, 21.00, ΕΡΤ) πρώτη αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε στη σειρά των play offs της Ευρωλίγκας. Αυτό που υπαγορεύει η προϊστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες στο ΟΑΚΑ: 10-0!

Οι «πράσινοι» έχουν καταστήσει σαφές όλη τη χροιά πως «χάρες» στο σπίτι τους δεν κάνουν σε κανέναν. Ακόμη κι αν λέγεται Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ακόμη κι αν πρόκειται για τον άνθρωπο με τον οποίο συμπορεύτηκαν 13 χρόνια, πανηγυρίζοντας κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν τίτλο. Νομοτελειακά θα γινόταν κι αυτό από την ώρα που οι δρόμοι τους χώρισαν.

Ο Ζοτς βρίσκεται ήδη στον τέταρτο χρόνο του στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε και έχει ήδη διαπιστώσει από πρώτο χέρι και ως αντίπαλος πια, πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις τον Παναθηναϊκό σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Από το 10-0, το 4-0 καταγράφεται με αυτόν στον πάγκο. Να θυμηθούμε όμως πως δημιουργήθηκε αυτό το ρεκόρ, στο οποίο θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Ομπράντοβιτς δεν έχει ανάμιξη είτε έτσι, είτε αλλιώς μόνο σε μία σεζόν: Το 2012-13.

2002-03 Παναθηναϊκός-Ούλκερ 78-74 (Τοπ16)

2004-05 Παναθηναϊκός-Ούλκερ 79-72 (Κανονική Περίοδος)

2005-06 Παναθηναϊκός-Ούλκερ 85-69 (Κανονική Περίοδος)

2007-08 Παναθηναϊκός Φενέρμπαχτσε Ούλκερ 88-68 (Κανονική Περίοδος)

2011-12 Πανθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε Ούλκερ 72-62 (Τοπ16)

2012-13 Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε Ούλκερ 69-55 (Κανονική Περίοδος)

2013-14 Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε Ούλκερ 76-67 (Τοπ16)

2014-15 Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε Ούλκερ 91-73 (Κανονική Περίοδος)

2015-16 Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε 76-71 (Τοπ16)

2016-17 Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε 81-70 (Κανονική Περίοδος)

Συνολικά το ρεκόρ ανάμεσα στις δύο ομάδες στην Ευρωλίγκα είναι 13-7.

Οι δύο που έμειναν και άλλα

Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί έναν προπονητή για τον οποίο το ΟΑΚΑ είναι το σπίτι του και η πράσινη φόρμα με το τριφύλλι το... κουστούμι του για 13 χρόνια. Η αλήθεια είναι όμως πως από γνώριμα πρόσωπα στο ρόστερ των «πράσινων» θα βρει μόλις δύο: Τον Αντώνη Φώτση και τον Νικ Καλάθη. Όπως είπε και ο Γκιστ, χωρίς ίχνος ασέβειας, ουσιαστικά διατυπώνοντας τι σημαίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία του ρόστερ «δεν ήταν προπονητής μου». Άλλωστε και οι δύο πλευρές έχουν γυρίσει σε σελίδα σε ένα βιβλίο στο οποίο έχουν γράψει πάρα πολλά κεφάλαια παρέα, που δύσκολα θα ξεχάσει ο οποιοσδήποτε.

Ο Παναθηναϊκός έχει καινούρια ταυτότητα και έναν άλλον κουμανταδόρο στον πάγκο, τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος κουβαλάει μαζί του την εμπειρία τέτοιων αγώνων και τη γνώση της ιστορίας της ομάδας. Κάτι που έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές μέσα από τις δηλώσεις του.

Οι τραυματισμοί

Και οι δύο ομάδες ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς φέτος. Ο Παναθηναϊκός είχε για μεγάλο διάστημα εκτός τον Τζέιμς Γκιστ και τον Μάικ Τζέιμς, αλλά η Φενέρμμπαχτσε ταλαιπωρήθηκε περισσότερο έχοντας να αντιμετωπίσει προβλήματα με τους Μπογκντάνοβιτς, Σλούκα, Ντατόμε κατά κύριο λόγο, αλλά και τους Ούντοχ, Βέσελι. Αύριο πάντως και οι δύο ομάδες αναμένεται να παραταχθούν χωρίς απουσίες, κάτι που κάνει το όλο θέμα ακόμη πιο ενδιαφέρον!

Το πλέον ενδιαφέρον

Και οι πλέον ειδικοί παραδέχονται πως είναι το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι των playoffs. Είναι ο τρόπος που παίζουν οι δύο ομάδες, είναι η έμφαση στην άμυνα, είναι η στρατηγική με δύο από τους καλύτερους προπονητές να βρίσκονται αντιμέτωποι, προπονητές που αγαπούν την προετοιμασία του παιχνιδιού και την ανάλυση του αντιπάλου. 

Είναι και τα πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια που θα σχηματιστούν στο παρκέ με κορυφαίο ίσως αυτό ανάμεσα στον Κρις Σίνγκλετον και τον Έκπε Ούντοχ, δύο παίκτες που κυριαρχούν φέτος ο καθένας με τον δικό του διαφορετικό τρόπο.

Είναι ο Τζέιμς Γκιστ με τον Γιαν Βέσελι, είναι ο Νικ Καλάθης με τον Κώστα Σλούκα, είναι ο Μάικ Τζέιμς με τον Μπόμπι Ντίξον και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για ώρα, όταν έχεις στα δύο ρόστερ ονόματα όπως του Μπογκντάνοβιτς, του Ρίβερς, του Μπουρούση, του Ντατόμε, του Γκάμπριελ... Η χαρά του μπασκετικού για έναν αγώνα που μπορεί να προσφέρει θέαμα, αλλά και πάρα πολύ ουσία!

Τι έγινε νωρίτερα στη χρονιά

Όχι πως κανονική περίοδος και playoffs έχουν ιδιαίτερη σχέση, αλλά ένα σημείο αναφοράς υπάρχει. Τι έγινε λοιπόν όταν συναντήθηκαν οι δύο ομάδες σε ΟΑΚΑ και Πόλη; Ο Παναθηναϊκός νίκησε στην Αθήνα 81-70 με τον Νικ Καλάθη να κάνει ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, αγγίζοντας το triple double: 16 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 5 κλεψίματα, έτσι για κερασάκι στην τούρτα.

Ο Τζέιμς Νάναλι με 21 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ της Φενέρ. Η οποία επιβλήθηκε 84-63 στο δικό τς σπίτι με τον Λουίτζι Ντάτομε να οδηγεί με 16 πόντους και την έκπληξη που ακούει στο όνομα Αχμέτ Ντουβερίογλου να έρχεται από τον πάγκο και να σημειώνει 13 πόντους (όσους και ο Βέσελι). Από τότε πραγματικά, η τύχη του αγνοείται κάπου στο βάθος του πάγκου.

Τζέιμς Γκιστ και Έκπε Ούντοχ απουσίαζαν, ενώ ο Μάικ Τζέιμς σημείωνε 25 πόντους για τους «πράσινους.

Μικρός που είναι ο κόσμος!

Και μια που ο λόγος για τον Γκιστ: Ο Αμερικάνος του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε για τη Φενέρμπαχτσε την περίοδο 2011-12. Και ήταν συμπαίκτης του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και του Γιαν Βέσελι, όχι στην τούρκικη ομάδα, αλλά στην Παρτίζαν ένα χρόνο νωρίτερα. Δύο χρόνια νωρίτερα έπαιξε δίπλα στον Πέρο Άντιτς στην Λοκομοτίβ Κούμπαν. Όπου ο Άντιτς ήταν συμπαίκτης με τον Γιάννη Μπουρούση στον Ολυμπιακό. Ο οποίος Μπουρούσης ήταν συμπαίκτης και του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό και παραμένει στην Εθνική Ομάδα, όπου βρίσκονται όλοι μαζί με τον Νικ Καλάθη και τον Αντώνη Φώτση.

Και για να ολοκληρώσουμε με τους... παλιόφιλους που θα συναντηθούν στο παρκέ του ΟΑΚΑ, ο Κένι Γκάμπριελ έχει αγωνιστεί δίπλα στον Μπαρίς Ερσέκ και τον Μπόμπι Ντίξον στην Πίναρ Καρσίγιακα τη σεζόν 2014-15, κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Σιγά που δεν θα είχαμε αριθμούς

Να αρχίσουμε πως ο Νικ Καλάθης είναι ο μόνος από τους παίκτες του Παναθηναϊκού που ήταν βασικός σε όλους τους αγώνες μέχρι τώρα στην Ευρωλίγκα. Είναι επίσης δεύτερος σε κλεψίματα στη διοργάνωση με 1,6 ανά αγώνα και πέμπτος στις ασίστ με 5,7 μέσο όρο.

Ο Κέι Σι Ρίβερς μετράει 12 συνεχόμενες εύστοχες βολές, ο Μάικ Τζέιμς έχει ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντο στους 10 από τους τελευταίους 11 αγώνες του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, ο Κρις Σίνγκλετον έχει ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντο στους τελευταίους 13 αγώνες, έχει επίσης διψήφιο αριθμό πόντων σε εννέα από τα δέκα τελευταία του παιχνίδια και έχει τουλάχιστον πέντε ριμπάουντ σε 10 από τις 11 τελευταίες εμφανίσεις του. Όλα αυτά παίζοντας τουλάχιστον 30’ σε οχτώ από τους τελευταίους εννέα αγώνες.

Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ο πρώτος ριμπάουντερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας με 1.591 «σκουπίδια», δεύτερος σε τάπες (193), 12ος σκόρερ με 2.392 πόντους και τέταρτος σε συμμετοχές (281).

Ο Αντώνης Φώτσης είναι στην έβδομη θέση των ριμπάουντερ όλων των εποχών μαζί με τον Άντε Τόμιτς με 1.121. Στην έκτη θέση με 1.145 βρίσκεται ο Ντέιβιντ Άντερσεν. Επίσης, χρειάζεται τρεις τάπες να φτάσει της 100.  Ο Μπουρούσης χρειάζεται επτά για να φτάσει τις 200.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ