21.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τζάμπολ με κλήρωση στο Μουντομπάσκετ του 2019

Λάμψη αστέρων αύριο στην κλήρωση της ΦΙΜΠΑ για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ του 2019 στην Γκουάνγκζου της Κίνας.

Τέσσερις παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο παγκόσμιο μπάσκετ, ο πρώην άσος των Σικάγο Μπούλς και των ΗΠΑ, Σκότι Πίπεν, η καλαθομηχανή από την Αυστραλία Αντριου Γκέιτζ, ο Ρώσος Αντρέι Κιριλένκο και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του κινεζικού μπάσκετ ο Γι Τζιανλιάν  θα είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τις 80 χώρες να μάθουν τους αντιπάλους τους στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ του 2019 το οποίο θα διεξαχθεί στην Κίνα.

Η ΦΙΜΠΑ καθιερώνει πλέον τα προκριματικά στις μεγάλες διοργανώσεις (ενώ η πρόκριση ως τώρα γινόταν μέσα από την κατάταξη των χωρών στα εκάστοτε πρωταθλήματα ηπείρων) που θα γίνουν σε τέσσερις ζώνες, αυτές της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Αύριο το μεσημέρι λοιπόν η Ελλάδα (που βρίσκεται στο 2ο από τα έξι γκρουπ δυναμικότητας) θα μάθει τους πρώτους τρεις αντιπάλους της στον έναν από τους οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων της α' φάσης των προκριματικών όπου ισχύει το σύστημα round robin (όλοι εναντίον όλων εντός και εκτός έδρας).

Οι τρεις πρώτες ομάδες περνούν στη δεύτερη φάση των προκριματικών, όπου πλέον δημιουργούνται τέσσερα γκρουπ των έξι μεταφέροντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Εκεί κάθε ομάδα θα δώσει άλλα έξι ματς χωρίς φυσικά να αντιμετωπίσει ξανά τις ομάδες που συνάντησε στον πρώτο γύρο και προκρίθηκαν μαζί.  

Εδώ οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε νέου ομίλου, θα πάρουν την πρόκριση για τα τελικά του Μουντομπάσκετ, απαρτίζοντας δηλαδή την 12άδα από την Ευρώπη. Με αυτό το σύστημα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να μείνει εκτός κάποια από τις παραδοσιακές δυνάμεις που ενδεχομένως παλαιότερα δεν θα τα κατάφερνε αν - για παράδειγμα - δεν έπαιρνε την πρόκριση μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων (όπως έγινε με την Ελλάδα το 2002 που δεν πήγε στην Ιντιανάπολη καθώς δεν είχε προκριθεί καν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ).

Να θυμίσουμε βέβαια ότι από αυτή τη διοργάνωση (2019) και έπειτα πλέον προκρίνονται στην τελική φάση από όλες τις ηπείρους 32 και όχι 24 ομάδες όπως ήταν μέχρι και το 2014.

Οι αγώνες της πρώτης προκριματικής φάσης των ομίλων θα γίνουν σε τρία χρονικά διαστήματα, που θα περιλαμβάνουν δύο αγώνες το καθένα: το Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Ιούνιο του 2018.

Ιδιο ημερολογιακό φορμάτ και στους αγώνες της δεύτερης προκριματικής φάσης των ομίλων το Σεπτέμβριο του 2018, το Νοέμβριο του 2018 και το Φεβρουάριο του 2019.

Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί επικεφαλής στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας βάσει των αποτελεσμάτων στο Ευρωμπάσκετ του 2015 (είχε πάρει την 5η θέση).

Οι 24 ομάδες εκείνης της διοργάνωσης έχουν χωριστεί σε έξι γκρουπ δυναμικότητας ανάλογα με την τελική τους κατάταξη στο του τουρνουά, ενώ άλλα δύο γκρουπ θα σχηματιστούν από τις 13 ομάδες που θα δώσουν τον Αύγουστο (2-17/8) αγώνες πρόκρισης για τις οκτώ τελευταίες θέσεις (θα τις διεκδικήσουν οι: Σλοβακία, Σουηδία, Βοσνία, Αρμενία, Αλβανία, Αυστρία, Ολλανδία, Κόσσοβο, Σκόπια, Εσθονία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Λευκορωσία).

Τα έξι  γκρουπ δυναμικότητας που είναι ήδη γνωστά μέσω του Ευρωμπάσκετ είναι:

 1ο Γκρουπ: Ισπανία, Σερβία, Γαλλία, Λιθουανία.

2ο Γκρουπ: Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία, Λετονία.

3ο Γκρουπ: Κροατία, Ισραήλ, Τουρκία, Φινλανδία.

4ο Γκρουπ: Ρωσία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Γεωργία.

5ο Γκρουπ: Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Μαυροβούνιο.

6ο Γκρουπ: Ισλανδία, Μ. Βρετανία, Ουκρανία, Ρουμανία.

7ο Γκρούπ: Χ1, Χ2, Χ3, Χ4.

8ο Γκρούπ: Χ5, Χ6 , Χ7 , Χ8.

Από τις ομάδες του 1ου, του 4ου, του 5ου και του 8ου γκρουπ δυναμικότητας θα τροφοδοτηθούν ο πρώτος, ο τρίτος, ο πέμπτος και ο έβδομος όμιλος, ενώ οι ομάδες του 2ου, του 3ου, του 6ου και του 7ου γκρουπ δυναμικότητας θα τροφοδοτήσουν τον δεύτερο, τον τέταρτο, τον έκτο και τον όγδοο όμιλο.

Συνολικά στα προκριματικά της Ευρωπαϊκής ζώνης θα συμμετέχουν 32 ομάδες εκ των οποίων οι 12 θα πάρουν την πρόκριση για την τελική φάση.

 

https://youtu.be/Ab5lw-yv9nI



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ