30.8 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη

Η τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σχετικά με τα χρέη των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών είναι σαφής και δίνει μια τελευταία ευκαιρία στις ΚΑΕ, που σκοπεύουν να επανέλθουν στην Α1, να εμφανιστούν "καθαρές" την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ουσιαστικά αυτό που προβλέπει ο νόμος Κοντονή για τις νέες ΚΑΕ που ιδρύουν τα αθλητικά σωματεία όταν η ομάδα επιστρέφει στην Α1 κι αφού προηγουμένως η παλιά ΚΑΕ έχει τεθεί, μετά τον υποβιβασμό, σε εκκαθάριση, δεν αλλάζει. Η καινούρια ΚΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους. Η καινούρια ΚΑΕ, δηλαδή, κουβαλά τα χρέη της παλιάς, είναι υποχρεωμένη να τα εξοφλήσει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι στραφεί κατά των φυσικών προσώπων, που είχαν την ευθύνη της παλιάς ΚΑΕ, για να διεκδικήσει τα χρήματα. Τούτο ισχύει και για νέες ΚΑΕ που προκύπτουν από συγχωνεύσεις ΚΑΕ με χρέη και αθλητικών σωματείων.

Αυτό που αλλάζει με την τροπολογία του Γιώργου Βασιλειάδη είναι ο χρόνος κατά τον οποίον ισχύει αυτή η διάταξη. Η τελευταία πρόταση του άρθρου 10 της τροπολογίας αναφέρει ρητά το εξής: "Η διάταξη της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται για Α.Α.Ε. που θα υποβιβαστούν για κάθε λόγο ΜΕΤΑ την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017".

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο νέος νόμος θα έχει ισχύ, σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, για ομάδες όπως η Δόξα Λευκάδας και ο Απόλλων Πατρών, που υποβιβάστηκαν τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, η Δόξα θέλει να επιστρέψει στην Α1 και συγχωνευθεί με άλλη ομάδα, τα φετινά χρέη της (αν έχει), θα τα μεταφέρει στη νέα ΚΑΕ. Δεν απαλλάσεται από αυτά.

Ο Πανιώνιος όμως, εφόσον η παλιά ΚΑΕ τεθεί σε εκκαθάριση, μπορεί να συστήσει αυτό το καλοκαίρι νέα ΚΑΕ, η οποία θα είναι "καθαρή" από χρέη. Και τούτο διότι είχε υποβιβαστεί πριν αρχίσει η σεζόν 2016-17. Στην περίπτωσή του (όπως και στην περίπτωση του Ηρακλή, που ακούγεται ότι θέλει κι αυτός να παίξει στην Α1) θα ισχύσει ο προηγούμενος νόμος. Αλλά αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία του. Αν ξαναπέσει και μετά επιστρέψει ξανά στην Α1, η ΚΑΕ δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί άλλη φορά από τα χρέη της.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ