20.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα φαβορί, το νέο «αίμα» και τα ερωτηματικά

Τζάμπολ κάνει σήμερα (7/10) το πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών, το οποίο παρουσιάζει τις δικές του ιδιαιτερότητες, έχοντας μια ιδιαίτερη γεωγραφική βάση, με αρκετές νέες δυνάμεις να κάνουν το ντεμπούτο τους σε αυτή.

Το basketa.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις ομάδες, προσεγγίζοντας τι μπορούν να μας παρουσιάσουν στο φετινό πρωτάθλημα.

Απόλλωνας Πατρών

«Μεταβατική σεζόν»

Όταν την αγωνιστική περίοδο 2011-2012, ο Απόλλωνας επέστρεφε στην Basket League, σίγουρα οι άνθρωποι του δεν ήθελαν να ξανά ζήσουν το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού.

Μετά από αρκετά λάθη στον σχεδιασμό την περσινή σεζόν, ο Απόλλωνας υποβιβάστηκε ακριβώς την τελευταία αγωνιστική, και πλέον ο νεοφερμένος Δημήτρης Παπαδόπουλος καλείται να δημιουργήσει μια ομάδα από την αρχή.

Από την περσινή σεζόν παρέμειναν οι Γιώργος Τσιάρας, και αρκετοί νεαροί αθλητές (Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος, Περικλής και Θανάσης Μπαζίνας, Νίκος Κασπίρης), ενώ αποκτήθηκαν παίκτες με εμπειρία, όπως οι Μάριος Ματαλών, Γιώργος Αποστολίδης, Βασίλης Κιτσούλης και Δημήτρης Χείλαρης. Ταλαντούχοι παίκτες όπως οι Κώστας Γόντικας, Δημήτρης Κουρεπης, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Παπαβασιλόπουλος και Πάνος Ερμείδης θέλουν ακόμα χρόνο για να κριθούν.

Σε μέγα πρόβλημα αναδείχτηκε και η απόκτηση του κοινοτικού αθλητή. Ο coach Παπαδόπουλος έσπευσε να κλείσει ως πρώτη του μεταγραφή τον Κροάτη Γκόραν Βρμπαντς, αλλά η παρουσία του στα φιλικά και το κύπελλο Ελλάδας δεν έπεισε, και έτσι ο Βέλγος γκαρντ, Λορέντσο Τζιακαντερίνο θα αποτελέσει τον κοινοτικό της ομάδας, υπογράφοντας μηνιαίο συμβόλαιο.

Στα άκρα τράβηξαν Απόλλωνας και Γιάννης Κουζέλογλου τη δική τους σχέση, με την FIBA να δικαιώνει τους Πατρινούς, τον παίκτη να υπογράφει στο Λαύριο, και εν τέλει να βρίσκεται η χρυσή τομή, και ο αθλητής να καταλήγει στην ομάδα της Ανατολικής Αττικής, η οποία κατέβαλε αντίτιμο στους «μελανόλευκους».

Δόξα Λευκάδας

«Υλικό για πλει οφς»

Αρκετά πράγματα άλλαξαν στην Δόξα μετά την παρθενική της σεζόν στα μεγάλα σαλόνια της Α1, και ο υποβιβασμός με σχεδόν κάτω τα χέρια.

Οι «νησιώτες» αποφάσισαν να αλλάξουν φιλοσοφία και γραμμή, και έτσι έπραξαν την καλύτερη επιλογή, δίνοντας το τιμόνι της ομάδας τους στον Λευτέρη Χατζηκυριακίδη.

Ο Έλληνας τεχνικός μετά την τρομερή δουλειά που έκανε στους Μαχητές Δόξας Πευκών, πήρε προαγωγή, και πλέον θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στην Λευκάδα. Πρώτη του κίνηση ήταν να φέρει στην ομάδα του τον Νίκο Λιακόπουλο, ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο γκαρντ της κατηγορίας, με δυο τρομερές σεζόν στον Φάρο.

Στην Δόξα ήραν παίκτες όπως οι Νίκος Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Τζόλος, Δημήτρης Καλαμπάκας, Αλέξης Ράπτης, ενώ παρέμεινε και ο Δημήτρης Τσαλδάρης.

Όπως και στον Απόλλωνα, και εδώ υπήρξε θέμα με τον κοινοτικό, με τον Σέρβο Μίλαν Μάρκοβιτς να έχει μερικές ημέρες στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον Λετονό, Νταβίς Ροζίτς, που δεν έπεισε.

Ηρακλής

«Η τώρα ή ποτέ»

Αν πρέπει να μιλήσουμε ρεαλιστικά, και να μην βάλουμε όμορφες σάλτσες στην παρουσίαση μας, η περσινή σεζόν θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί με μια γλυκόπικρη γεύση, με τον μεγάλο στόχο της ανόδου να ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια του «γηραιού».

Ο Ηρακλής κρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα την τύχη στα χέρια του, ενώ έχοντας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας έφτασε στα πλέι οφ, όπου υπέστη οδυνηρή ήττα από τον Φάρο Κερατσινίου. Ωστόσο θα μπορούσε κάλλιστα να αναφερθεί κάποιος σε υπέρβαση, με τον ίδιο να έχει το 6ο μπάτζετ στην κατηγορία, και να χάνει το και τον Τότσιο με τραυματισμό πριν τα παιχνίδια με τον Φάρο. Μόνο και μόνο που άντεξε με 5 αθλητές άνω των 35 ετών αποτελεί τεράστια επιτυχία.

Πλέον αυτά αποτελούν ιστορία, και ο Βαγγέλης Αλεξανδρής καλείται να ξανά κάνει το ίδιο, έχοντας ένα ικανό ρόστερ στην διάθεση του, με έμπειρους παίκτες, αλλά και αρκετούς σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς αυτό να αποτελεί τροχοπέδη. Γιάννης Γκαγκαλούδης και Κώστας Τότσιος στα 39 και ο Βασίλης Αγγελακόπουλος στα 38 του χρόνια, ίσως έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να κάνουν πρωταθλητισμό.

Πολύ σημαντικές, και ποιοτικές προσθήκες αποτέλεσαν και οι Δημήτρης Χαριτόπουλος, Κώστας Κακαρούδης και Γιάννης Αθανασούλας, ενώ Στάθης Παπαδιονυσίου και Απόλλων Δεληγεώργης μπορούν να βοηθήσουν. Ερωτηματικό ο κοινοτικός της ομάδας, Ντομογκάι Μπούμπαλο. Σταθερή παρουσία η παραμονή του Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ενώ μεγάλο όπλο αποτελεί και ο κόσμος της ομάδας που κάνει φρούριο το Ιβανώφειο.

Δούκας

«Ήρθαν τα πάνω κάτω»

Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί η 3η ημέρα του Αυγούστου για τον Δούκα, μια ημερομηνία που άλλαξε την ρώτα τόσο του τμήματος μπάσκετ, όσο και της Α2 κατηγορίας.

Ως εκείνο το σημείο, η ομάδα του Αμαρουσίου εκτός από το γεγονός ότι είχε κρατήσει στις τάξεις της όλους τους εξαιρετικούς εφήβους, είχε φτάσει και σε εξαιρετικές μεταγραφές, προβάλλοντας ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Ωστόσο, η δικαστική περιπέτεια του χρηματοδότη της, Γιάννη Ζερβού, και η σύλληψη του στην Κέρκυρα τον έφεραν εκτός ομάδας, με τον Δούκα να ενημερώνει στις 5 Αυγούστου ότι ακυρώνει όλες τις μεταγραφές.

Έτσι, οι άνθρωποι που έμειναν πίσω αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα, η οποία έχει ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία. Στο τιμόνι επέστρεψε ο Γιάννης Γιαννόπουλος, ενώ στην ομάδα ήρθαν παίκτες όπως οι Θοδωρής Τσιότρας, Σπύρος Παναγιωταράς, Θέμης Κουπίδης, Κώστας Ντιφαντής, Στέλιος Ιωάννου και Μανώλης Κουκουλάς.

Ρεαλιστικός στόχος η αποφυγή των δυο θέσεων του άμεσου υποβιβασμού.

Χολαργός

«Αφήνει το στίγμα του ο Κουφός»

Ο Στέργιος Κουφός είχε την ευκαιρία το φετινό καλοκαίρι να δουλέψει, έχοντας την άνεση να κάνει τις κινήσεις που ο ίδιος επιθυμούσε ώστε να εμφανιστεί ενισχυμένος ο Χολαργός σε σχέση με την περσινή, πρώτη του σεζόν, στην Α2 Ανδρών.

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα των Βορείων προαστίων άλλαξε άρδην με την έλευση του στα τελειώματα του πρώτου γύρου, με αποτέλεσμα ο Χολαργός να παρουσιάσει πολύ θετική εικόνα στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Φετινός στόχος, όσο και αν δεν λέγεται στο «Αντ.Τρίτσης» είναι η είσοδος στα πλέι οφ, και με το ρόστερ που διαθέτει φαίνεται εφικτό. Από το περσινό ρόστερ παρέμειναν ο αειθαλής, Τόλης Κουτρούλιας, αλλά και οι Τριαντάφυλλος Τζακόπουλος και Σπύρος Μοτσενίγος.

Άγγελος Τσάμης και Νικόλας Παπανικολάου, αν και αρχικά είχαν συμφωνήσει με τον Δούκα μετακόμισαν στον γειτονικό Χολαργό, ενώ αποκτήθηκαν παίκτες με την εμπειρία των Δημήτρη Κομποδιέτα, Νίκου Κόκκαλη και Κώστα Παπαντωνάκου.

Από την ΑΕ Λάρισας ήρθε και ο Θοδωρής Τσιλούλης, με εξαιρετικό πρωτάθλημα την περσινή σεζόν, ενώ πολύ καλή σεζόν έκανε και ο Κώστας Μαύρος με το Κορωπί. Κερασάκι στην τούρτα η απόκτηση του Ρασάντ Μπελ, ο οποίος διαθέτει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία. Τελευταία προσθήκη αυτή του Γιώργου Λάππα, ο οποίος αναμένεται να προσφέρει με την εμπειρία του στις θέσεις των γκαρντ.

Εθνικός Πειραιά

«Στο Σαλπέας είναι αλλιώς…»

Την δική του ιστορία αρχίζει να χτίζει ο Εθνικός στην Α2 Ανδρών, ευρισκόμενος σε αυτή για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν, και αλλάζοντας για 3η φορά έδρα.

Έτσι, μετά το Κερατσίνι και το κλειστό του Εσπέρου στην Καλλιθέα, την φετινή σεζόν θα αγωνίζεται στην φυσική του έδρα, στο πολύ μικρό «Π.Σαλπέας», το οποίο μετατρέπεται σε καυτή έδρα.

Ο Εθνικός έχει δείξει ότι ξέρει τον τρόπο να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, κάτι που φάνηκε στην περσινή μεταβατική σεζόν, πάνω στην οποία χτίζει ο Βαγγέλης Βλάχος και η διοίκηση της ομάδας του Πειραιά.

Στην ομάδα έμειναν οι καθοριστικοί Κώστας Μαχαίρας και Πάρης Μάρτζος, με τον Νίκο Κόκκαλη και Τάσο Αντωνάκη να αποχωρούν από την τετράδα των Ελλήνων που τράβηξαν την ομάδα. Επίσης παρέμειναν οι Κώστας Οικονομόπουλος και Βαγγέλης Δρόσος. Σημαντική η ανανέωση για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν του Εσθονού Ράιτ Λαανέ, γεγονός που σπάνια συναντάμε σε Ελληνική ομάδα.

Στον Πειραιά έφτασαν οι ταλαντούχοι Νίκος Περσίδης και Αντώνης Σκλήβας, αλλά και ο έμπειρος Απόστολος Πάντσιος. Μέσα σε αυτούς βάζουμε και τους εξελίξιμους Νίκος Μαραγκίδης, Μάριος Σκιαθίτης και Άγγελος Φίλας.

Ο Εθνικός έχοντας την εμπειρία αλλά και την ποιότητα θα κοιτάξει να ολοκληρώνει γρήγορα με τα χαμηλά στρώματα και θα κοιτάξει προς τον στόχο των πλέι οφς.

Αμύντας

«Η έννοια ομάδα έχει συνώνυμα στον Υμηττό»

Αν κάποιος θα έπρεπε να πάρει δωρεάν μαθήματα για το πως δημιουργείται μια ομάδα με χαμηλό μπάτζετ, τότε μάλλον θα πρέπει να περάσει από το κλειστό της «Πυρκάλ» και να μιλήσει με τον Αλέξανδρο Ζαβό.

Για μια ακόμα σεζόν ο Αμύντας άλλαξε τα 3/12 του ρόστερ του, μένοντας πιστός στους παίκτες που τον έφεραν ως εδώ, και αγωνίζονται μαζί τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, με πρωτεργάτη τον αρχηγό και ηγέτη της ομάδας, Λεωνίδα Ζούπα.

Στα «πορτοκαλί» συνεχίζουν οι Σπύρος Διαμαντόπουλος, Θοδωρής Βαρδιάνος, Αντριάνο Τοπάλι, Βαγγέλης Μανσαραϊ, Χρήστος Μπάρμπας, Νίκος Καμπούρης, Κώστας Βογιατζής και Πάνος Κουκουνιάς, ενώ σημαντική θεωρείται η απώλεια του Γιάννη Αγγελόπουλου που μετακόμισε στον Πρωτέα Βούλας.

Στον Αμύντα επέστρεψε ο Δημήτρης Πίνης, ενώ αποκτήθηκε και ο έμπειρος Γιώργος Κερασοβίτης αλλά και ο ταλαντούχος ψηλός Χαράλαμπος Λιούνης. Αποσύρθηκε από το άθλημα ο Περικής Δροκοφίκης.

Ο Αμύντας με εμπειρία και δυναμικό στο κλειστό της «Πυρκάλ» θα προσπαθήσει για μια ακόμα σεζόν να σώσει εύκολα την κατηγορία.

Ψυχικό

«Έχει τον τρόπο του ο Ρεμεντέλας»

Από το 2013 που πέτυχε την άνοδο του στην Α2 Ανδρών το Ψυχικό, έχει καταφέρει να αποτελέσει μια σταθερή δύναμη, παρουσιάζοντας όμορφο μπάσκετ, και σταθερές πορείες.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν από τα πιο δύσκολα για τον Γιώργο Ρεμεντέλα, ο οποίος έχασε βασικούς άξονες της ομάδας του όπως οι Νικόλας Παπανικολάου και Βασίλης Μουράτος, ενώ και ο Σβεν Σμάιλαγκτις προσέφερε τα μέγιστα την περσινή σεζόν. Εκτός αυτού, η απόφαση του Ντίνου Αχη να σταματήσει το μπάσκετ, ήχησε ως καμπανάκι στα αυτιά του Έλληνα τεχνικού.

Στα θετικά το αίσιο τέλος της περιπέτειας με τον Θωμά Νίκου, ο οποίος αν και υπέγραψε στον Δούκα, επέστρεψε πίσω στο «σπίτι», ενώ παρέμεινε και ο Νίκος Τσιώκος.

Στην ΑΕ Ψυχικού ήρθαν παίκτες με την ποιότητα των Πέτρου Νοέα και Γιάννη Ψαθά, ενώ και οι Γιάννης  Αναγνωστάκης, Νίκος Χουχούμης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Παπαδιονυσίου αναμένεται να εξελιχθούν μέσα από τις τάξεις της.

Ρεαλιστικός στόχος η αποφυγή των πλέι άουτ, για μια ακόμα σεζόν, με τον Γιώργο Ρεμεντέλα να γνωρίζει άριστα τα κατατόπια.

ΑΕ Λάρισας

«Αλλαγή έδρας σε μια χρονιά…ρουλέτα»

Η ΑΕ Λάρισας εντυπωσίασε την μπασκετική Ελλάδα την περσινή πρώτη της σεζόν στην Α2 Ανδρών, αλλά η φετινή σεζόν είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Ο αναμορφωτής των «βυσσινί», Αβραάμ Παπαδόπουλος αποχώρησε οδεύοντας προς την Α1 και τον ΓΣ Λάρισας, με τον άμεσο συνεργάτη του, αλλά άπειρο από αυτό το επίπεδο, Χρήστο Χασανίδη να αναλαμβάνει τα ηνία.

Επίσης η Θεσσαλική ομάδα άλλαξε έδρα, επιστρέφοντας στο μικρότερο κλειστό του Αλκαζάρ, θέλοντας να έχει μεγαλύτερη δυναμική από τον κόσμο της.

Μεγάλες αλλαγές είχε και το ρόστερ, καθώς Γιάννης Παπαχρήστος, Κώστας Σαριμπαλίδης και Παναγιώτης Φιλιπόπουλος έμειναν από το περσινό ρόστερ. Στην ομάδα ήρθαν οι έμπειροι, Σωτήρης Γκιουλέκας και Χρήστος Γκογκίδης, αλλά και οι Θανάσης Τσιαβές και Σωκράτης Ναούμης.

Κοινοτικός είναι ο Στέφαν Κνέζεβιτς, ενώ επιπλέον προσθήκες αποτελούν και οι Δημήτρης Κονδυλόπουλος, Γιώργος Βλαχούλης και Νίκος Καμαράς.

Βασικός στόχος της ΑΕΛ η αποφυγή των δυο τελευταίων θέσεων που οδηγούν απευθείας στην Β’ Εθνική, έχοντας ένα ρόστερ που φαίνεται να παρουσιάζει πολλές αδυναμίες.

Αρκαδικός

«Κάθε χρόνο το ίδιο κόλπο»

Έχει γίνει πλέον ρουτίνα κάθε καλοκαίρι οι Αρκάδες να κάνουν τις διακοπές τους, να επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο, και να δημιουργούν επιτυχημένες ομάδες, όταν οι υπόλοιποι τους θεωρούν βασικό φαβορί για υποβιβασμό ή ακόμα και για δήλωση μη συμμετοχής.

Αυτή τη φορά η διοίκηση της ομάδας της Τρίπολης έδωσε τα ηνία στον Τζίμη Κουστένη, με τον Γιάννη Διαμαντάκο να εντάσσεται στο τεχνικό τιμ του ΓΣ Λάρισας.

Στην ομάδα παρέμειναν οι Γιώργος Κοψαύτης, Σάββας Τζουγκαράκης, Γιάννης Προδρόμου και Κανέλλος Γαρμπής, ενώ ενισχύθηκε με τον Σουηδό γκαρντ, Τζόρνταν Πελτιέρ, αλλά και με τους Κρίστιαν Κούτρα, Αποστολή Αποστολίδη, Γιάννη Σίνη, Παντελή Μαραγκάκη, Λάμπρο Βλάχο, και τους νεαρούς, Σωτήρη Λυμπερέα και Παναγιώτη Άγγελο-Τζαϊδα.

Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η αποφυγή των πλέι άουτ ή η παραμονή μέσα από αυτά όπως πέρυσι, αλλά ποτέ κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο ότι το ίδιο κόλπο θα πιάνει κάθε χρόνο.

Περιστέρι

«Φτιάχτηκαν μόνο για να πετύχουν οι ΄΄πρίγκηπες”»

Όταν τον Ιούνιο του 2016 το Περιστέρι έχανε στην Βοιωτία από την ΑΕ Λιβαδειάς και υποβιβαζόταν στην Β’ Εθνική, κανείς δεν πίστευε ότι ένα χρόνο μετά θα ήταν ένα από τα πρώτα φαβορί για την άνοδο στην Α1.

Ωστόσο η διοίκηση της ομάδας της Δυτικής Αττικής δούλεψε μεθοδικά, κράτησε τον Νίκο Καραγιάννη, και κέρδισε με άνεση το περσινό πρωτάθλημα, κερδίζοντας πανηγυρική άνοδο.

Η περιπέτεια του καλοκαιριού, η οποία λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το όραμα του Περιστερίου να έχει περάσει (αναφερόμαστε στην προσπάθεια της δημιουργίας του Φάρου Περιστερίου και την άνοδο στην Α1) η ομάδα προχώρησε σε εξαιρετικές κινήσεις, εντυπωσιάζοντας στο μεταγραφικό παζάρι.

Αρχικά παρέμειναν οι Αντώνης Μάντζαρης, Σπύρος Μαγκουνής, Άλκης Παππάς, Μιχάλης Πολυτάρχου, ενώ αποκτήθηκαν παίκτες όπως οι Ιγκόρ Μιλόσεβιτς, Κίκι Κλαρκ, Γάιος Σκορδίλης, Βασίλης Σίμτσακ, Τάσος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Σιγκούνας, Θάνος Κωνσταντακόπουλος και Γιώργος Αγγέλου.

Αν δέσει το συγκεκριμένο υλικό, θα είναι πολύ δύσκολο να χάσει το τρένο της ανόδου, έχοντας ως βασικό στόχο την απευθείας άνοδο, και την αποφυγή των πλέι οφ.

Καστοριά

«Οι ΄΄γουναράδες” έρχονται δυναμικά»

Ήταν 5 Μάϊου του 2014 όταν η Καστοριά επικρατούσε των Διόσκουρων Κοζάνης και κέρδιζε την παραμονή της στην Γ’ Εθνική. Από τότε κύλησε πολύ χρόνος, ο Ναούμ Δίτσιος αποφάσισε να κάνει πράξη το όραμα του, κάνοντας την αρχικά πρώτη δύναμη του νομού, ξεπερνώντας το Άργος Ορεστικό. Στη συνέχεια, και έχοντας τον Γιώργο Σούλιο όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι, εμπλούτισε το ρόστερ του ΑΣΚ με εξαιρετικούς αθλητές, και έτσι κατάφερε να την δει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2 Ανδρών…έχοντας ακόμα μεγαλύτερη όρεξη.

Στο αγωνιστικό τομέα, στην ομάδα παρέμειναν οι έμπειροι και ποιοτικοί, Γιάννης Κυριακόπουλος, Σταμάτης Μπένας, Δάνης Ελευθεριάδης, αλλά και οι Δημήτρης Απιδόπουλος, Χριστόφορος Τερσενίδης και Δημήτρης Δαραβίγκας.

Στην Καστοριά μετακόμισε και ο μισός Αίολος Αστακού, με το γνωστό δίδυμο των επιτυχιών, Νίκος Κακλαμάνος και Τάσος Χαρισμίδης να είναι για ένα ακόμα χρόνο μαζί. Από την ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας ήραν και οι Νίκος Λυμπάρης και Γιώργος Μπρόζος. Ο Γιάννης Καραμαλέγκος άφησε μετά από τρία χρόνια την Τρίπολη και τον Αρκαδικό και ανηφόρισε στα Βόρεια, ενώ από την κοντινή Θεσσαλονίκη και τα Πεύκα προστέθηκε στο ρόστερ και ο Αποστολης Ναούμης.

Αν και νεοφώτιστη η Καστοριά, διαθέτει την ποιότητα αλλά και την εμπειρία να έχει μια άνετη, και αναγνωριστική σεζόν, τόσο για την ίδια, όσο και για τον κόσμο της.

Μαρούσι

«Έργο Κεραμιδά»

Πριν από δυο σεζόν το Μαρούσι αναγκαζόταν να υποστεί τον υποβιβασμό στην Γ’ Εθνική, όταν είχε χτυπήσει το τηλέφωνο μου, και ένας απογοητευμένος φίλος της ομάδας των Βορείων προαστίων είχε αρκεστεί να ψελλίσει: «Αυτό ήταν…αφανιστήκαμε».

Ωστόσο, στο Μαρούσι, όχι μόνο δεν τα παράτησαν με τον τότε υποβιβασμό, αλλά έκαναν και μια σοφή κίνηση, κράτησαν τον Κώστα Κεραμιδά, και πέρυσι πήραν την πιο ανέλπιστη άνοδο που έχει πάρει ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Πλέον­, η ομάδα που το 2001 κατέκτησε το κύπελλο Σαπόρτα, και έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, βρίσκεται μια κατηγορία κάτω από την Α1, αλλά μόνο εύκολο έργο δεν θα έχει την αγωνιστική περίοδο που ξεκινάει σήμερα.

Με τα οικονομικά να μην είναι σε υψηλά επίπεδα, οι κινήσεις ήταν άκρως προσεκτικές, με τους Γιώργο Σουρλή, Παύλο Ξύδα, Ορφέα Στασινό, Παντελή Κανέλλη, Γιάννη Παπαγεωργόπουλο, Ευγένιο Σεργιένκο και Γιάννη Στούκα να παραμένουν στο ρόστερ, παίκτες που εκτός του πολύπειρου Σουρλή, έχουν μηδαμινές εμπειρίες από την κατηγορία.

Στο κλειστό του «Αγίου Θωμά» κατέφτασαν οι Χρήστος Ντακούλιας, Ανδρέας Ρεκουνιώτης, Γιώργος Μπάκας, Γιάννης Μιχαλούτσος, Βίκτωρας Γκουαλτιέρι και Νικόλας Μανιάτης.

Ώπως γίνεται κατανοητό, το μεγάλο όνομα στο Μαρούσι δεν υπάρχει, και το μόνο στοιχείο στο οποίο στηρίζεται ο Κώστας Κεραμιδάς είναι το σύνολο, η ομαδικότητα και η εξαιρετική φυσική κατάσταση, ενώ έχει στόχο να αποφύγει τον άμεσο υποβιβασμό.

Καρδίτσα

«Χτίζει τον δικό της μύθο»

Άλλη μια «σταχτοπούτα» βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2 Ανδρών, με τον ΑΣ Καρδίτσας να είναι η πρώτη ιστορικά ομάδα της περιοχής που βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο, χτίζοντας τον δικό της μύθο.

Οι άνθρωποι που την καθοδηγούν, με μπροστάρη τον Χρήστο Δεληγιάννη, την πήραν από την πρώτη τοπική κατηγορία, και σε τρία χρόνια κατάφεραν να την φέρουν στο ονειρικό επίπεδο της Α2, ξέροντας πως πλέον ξεκινάνε τα δύσκολα.

Προπονητής της ανέλαβε ο Λευτέρης Καλογήρου, ο οποίος την περσινή σεζόν ήταν βοηθός των Σάββα Συμεωνίδη και Γιάννη Τζήμα στον Δούκα, ενώ από το περσινό ρόστερ συνεχίζουν οι Γιώργος Μαυρογιάννης, Θάνος Καμαριώτης, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Τριχόπουλος, Σεραφείμ Θέος, Κώστας Παππάς και Άρης Κουρέπης.

Ο Σέρβος σέντερ, με πολυετή θητεία σε ομάδες της κατηγορίας, Στέφαν Τζόρτζεβιτς αποτελεί τον πρώτο κοινοτικό στην ιστορία του συλλόγου, ενώ αποκτήθηκαν οι Σωκράτης Ψαρόπουλος, Θωμάς Αμπαράς, Γιάννης Βλάχος, Γιώργος Νάκης, Θοδωρής Τεπερίδης και Γιώργος Λεπενιώτης.

Ο ΑΣΚ στηρίζεται στην πολύ δυνατή του έδρα, ενώ αρχικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία και ήτοι δυνατόν η αποφυγή των πλέι άουτ. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως το νέο κλειστό της πόλης βρίσκεται το τελικό του στάδιο…

Παπάγου

«Ξόρκισε το μακρινό…2004»

Μετά από 13 χρόνια «ταλαιπωρίας» και περιπλάνησης οι «Στρατηγοί» επέστρεψαν στην Α2 Ανδρών, θέλοντας να βάλουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτή τη χρονική περίοδο όπου αγωνίστηκαν ως και την Α’ ΕΣΚΑ για δυο σεζόν (2010-2012).

Πλέον, και υπό την καθοδήγηση του δάσκαλου, Κώστα Σορώτου, βρίσκονται στην Α2, σε μια άκρως δύσκολη αποστολή , με το ρόστερ να είναι άκρως νεανικό, αλλά και συνάμα άπειρο από την κατηγορία.

Εκτός, από τους Κωστή Δέδε και Πέτρο Μελισσαράτο που έχουν αγωνιστικά λεπτά στην κατηγορία, όλοι οι υπόλοιποι είτε έχουν αγωνιστεί για μια σεζόν, είτε θα το κάνουν για πρώτη φορά.

Κώστας Φακοπουλίδης και Κώστας Ζώρζος έχουν πάρει οσμή της κατηγορίας, με τον πρώτο να παίρνει χρόνο συμμετοχής πριν δυο σεζόν στο Παγκράτι, ενώ και ο Τζόι Γκάτζο είχε σποραδικά λεπτά με το Ψυχικό. Αλέξανδρος Αποστολίδης και Βασίλης Σιμόπουλος αποτελούν τους υπόλοιπους που συνεχίζουν από την ομάδα που κέρδισε την άνοδο της.

Από τους νεοφερμένους ο Γιώργος Παπαπέτρου αγωνίστηκε πέρυσι στον Εθνικό, κάνοντας κυρίως συμπληρωματικούς ρόλους, όπως και ο Παναγιώτης Φιλιππάκος στον Φάρο Κερατσινίου. Τέλος, στην ομάδα ήρθαν οι ταλαντούχοι Ιασέρ Σαλέχ και Άρης Ψαράς από τον Ίκαρο Καλλιθέας.

Ο Παπάγου θα πορευτεί με την δύναμη που του δίνει το «Σαλούν», με στόχο την αποφυγή του άμεσου υποβιβασμού, ενώ ποντάρει πολλά στις ικανότητες του Κώστα Σορώτου. Άλλωστε ο coach γνωρίζει καλύτερα από όλους τους παίκτες που επέλεξε.

Ερμής Αγιάς

«Όνειρο ζω…μην με ξυπνάτε»

Όταν στο ξεκίνημα του 2014 ο Νέστορας Κόμματος επέστρεφε στην γενέτειρα του, για να αγωνιστεί με τον Ερμή Αγιάς στην Α1 ΕΣΚΑΘ, ελάχιστοι περίμεναν ότι θα άλλαζε την ιστορία αυτής της Κωμόπολης της Λάρισας.

Σε μια τρελή πορεία, και έχοντας ως συνοδοιπόρο τον ΑΣ Καρδίτσας, ο Ερμής βρέθηκε αίφνης στην Α2, γράφοντας ιστορία, και βάζοντας την περιοχή στον μπασκετικό χάρτη της χώρας.

Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας ο Γρηγόρης Γιασσάρης, ο οποίος συνεχίζει για 4η χρονιά στον πάγκο της, ενώ συνεχίζει σε αυτή και ο 40χρονος Νέστορας Κόμματος. Από την περσινή ομάδα παρέμειναν και οι Στέργιος Τσιαμπαλής, Λεωνίδας Τριανταφύλλου, Δημήτρης Ντάλος και Άρης Χαλκιάς.

Οι μεταγραφικές κινήσεις των νεοφώτιστων ήταν εντυπωσιακές, με παίκτες όπως οι Δημήτρης Λόλας, Νίκος Καλλές και Γιάννης Δεμερτζής να προστίθενται στο ρόστερ, μαζί με τον Λιθουανό γκαρντ, Ντοβίντας Ρεντίκας, που εντυπωσίασε πέρυσι στον Αρκαδικό.

Επίσης, αποκτήθηκαν οι Βασίλης Βρέττας, Σίλας Τσούμας, Ηλίας Σταυροθόδωρος, Γιάννης Στιβαχτής, ενώ δανείστηκε από τον ΠΑΟΚ τον Βασίλη Παπαδόπουλος.

Πρώτος στόχος αποτελεί την αποφυγή του άμεσου υποβιβασμού, ενώ διαθέτει μια αρκετά ισχυρή έδρα. Διαθέτει την ποιότητα να κάνει αρκετές ζημιές, ειδικά στο «σπίτι» της.

Για να δείτε το μεταγραφικό παζάρι της Α2 Ανδρών κάντε κλίκ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ