26.6 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα τρομερά παιδιά από την Πάτρα!

Ο τρομερός Προμηθέας γράφει ιστορία και γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που θα παίξει στους τελικους των πλέι οφ της Basket League! Με καρδιά χιλίων λεόντων κι αφού προηγουμένως έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει ένα δικό του παιχνίδι, νίκησε μέσα στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ με 85-84 στην παράταση και θα παίξει με τον Παναθηναϊκό για τον τίτλο! Η ΑΕΚ απογοήτευσε και παρόλο που γύρισε ένα χαμένο παιχνίδι ισοφαρίζοντας στο φινάλε της κανονικής διάρκειας με τρίποντο του Σάκοτα, δεν τα κατάφερε, αφού στην τελευταία επίθεση ο Σαντ Ρος πήρε την ευθύνη και τα έκανε... θάλασσα.

Πιέζοντας σε όλο το γήπεδο και περνώντας την μπάλα στον Έλις, ο Προμηθέας προηγήθηκε στο 3' με 10-4 αιφνιδιάζοντας την ΑΕΚ, η οποία πάντως αντέδρασε άμεσα και με τον Χάντερ να σκοράρει όλους τους πόντους της, μάζεψε γρήγορα τη διαφορά (8-10) μετά από ένα λεπτό. Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο ομάδες στάματησαν να σκοράρουν. Πέρασαν 4 λεπτά για να δούμε κάποιον πόντο, καθώς ο μεν Προμηθέας έδειχνε βιαστικός, με κακές επιλογές, η δε ΑΕΚ... έσπασε τα καλάθια πετώντας... τούβλα έξω από τα 6.75μ.

Ο Χάντερ ισοφάρισε 10-10 στο 7'30'' έχοντας πετύχει και τους 10 πόντους της Ένωσης, όμως στα τελευταία 2,5 λεπτά της περιόδου ο Προμηθέας βρήκε τρόπο να ξεφύγει. Πήρε δύο τρίποντα από τους Γκίκα και Λίποβι, προηγήθηκε με 18-11 στο 9', ενώ στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 8 (22-14) βάζοντας μεγάλη πίεση στους γηπεδούχους.

Ο Προμηθέας έπαιζε συνεχώς με δύο χειριστές της μπάλας στην πεντάδα του, κάτι που διευκόλυνε την κυκλοφορία της μπάλας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και ο Γκίκας έκανε ένα συνετό παιχνίδι. Από την άλλη η ΑΕΚ είχε γενικά καλή παρουσία και στην άμυνα και στα ριμπάουντ, ωστόσο τη συνολική εμφάνισή της αδίκησε η τραγική αστοχία της στα τρίποντα. Στο πρώτο ημίχρονο είχε 1/15 έξω από τη γραμμή, καθώς όσο αστοχούσαν οι παίκτες της, τόσο περισσότερο επέμεναν να σουτάρουν, δείχνοντας πως δεν μπορούσαν να βρουν εναλλακτική λύση στο επιθετικό παιχνίδι τους.

Από κάποια στιγμή και μετά πάντως ο Λαρεντζάκης πήρε την κατάσταση στα χέρια του, βγαίνοντας μπροστά. Έπαιξε άμυνα, πάσαρε, σκόραρε και σχεδόν μόνος του γύρισε το παιχνίδι, ισοφαρίζοντας στο 15' 24-24. Παρ' όλα αυτά ο Προμηθέας είχε απαντήσεις. Δεν πτοήθηκε από το come back της ΑΕΚ και στα τελευταία 2,5 λεπτά είχε 3/3 τρίποντα απο τους Γκίκα, Κασελάκη και Χολ, που του επέτρεψαν να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενος με 39-34.

Χτυπώντας μέσα στη ρακέτα με τους Τζέιμς και Χάντερ, η ΑΕΚ κατάφερε να καλύψει γρήγορα το χάντικαπ και να περάσει με 40-39 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Έμοιαζε να βγάζει μεγαλύτερη ενέργεια, θέλησε να εκμεταλλευτεί και το φόρτωμα με φάουλ των Γκίκα και Έλις, που βοηθούσαν πολύ τους φιλοξενούμενους, όμως και πάλι η αστοχία στα τρίποντα ήταν ανασταλτικός παράγοντας στο επιθετικό παιχνίδι της. Ο Προμηθέας με σωστά στημένη άμυνα το εκμεταλλεύτηκε, ο Παρκς έδωσε λύσεις στην επίθεση όταν μπήκε στη θέση του Έλις και με τρίποντο του Λίποβι στο 25' η ομάδα της Πάτρας προηγήθηκε και πάλι με +6 (49-43).

Η εξέλιξη αυτή γέμισε και πάλι πίεση τους παίκτες της ΑΕΚ, που σταδιακά έχασαν το καθαρό μυαλό στην επίθεση, καθώς μάλιστα ο Θίοντορ ήταν και πάλι σε κακή μέρα, ενώ και τα σουτ από την περιφέρεια εξακολουθούσαν να μην μπαίνουν. Ο Προμηθέας το εκμεταλλεύτηκε άριστα αυτό κλείνοντας εξαιρετικά τη ρακέτα του και εκμηδενίζοντας με αυτό τον τρόπο τους κινδύνους, ενώ στην επίθεση κυκλοφόρησε πολύ πιο ώριμα την μπάλα και βρήκε λύσεις μέσα στο καλάθι από τους Παρκς και Κασελάκη. Έτσθ προηγήθηκε με 59-49 στο τέλος της τρίτης περιόδου χάρη σε ένα άνετο λέι απ του Χολ στην εκπνοή.

Η τελευταία περίοδος άρχισε με ένα τρίποντο του Γιορκ, που έκανε τους παίκτες της ΑΕΚ να πιστέψουν οτι το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει ακόμα. Πίεσαν στην άμυνα, ο Χολ είχε δύο κακές επιλογές, που ζημίωσαν την ομάδα του στο κρίσιμο σημείο, και στο 32' η Ένωση μάζεψε τη διαφορά στους 3 (56-59) και ο Μπάνκι χαμήλωσε τελείως το σχήμα του βάζοντας τον Λαρεντζάκη να μαρκάρει σε θέση "4" τον Κασελάκη.

Αυτό το χαμηλό σχήμα βοήθησε την ΑΕΚ να πιέσει περισσότερο, αλλά της προκάλεσε πρόβλημα στο ριμπάουντ και ο Προμηθέας με τον Έλις το εκμεταλλεύτηκε και διατήρησε το προβάδισμά του, το οποίο στο 34'30'' ήταν 6 πόντοι (64-58). Ένα λεπτό αργότερα ο Χάντερ, που έτσι κι αλλιώς ήταν η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση της Ένωσης, πήρε το πέμπτο φάουλ του Έλις μειώνοντας 66-62, αλλά τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ εξακολουθούσαν να είναι πρόβλημα και κρατούσαν τον Προμηθέα στο παιχνίδι,

Στο 36'30'' τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για την ΑΕΚ, καθώς ο Σαντ Ρος χτύπησε στο πόδι και αποχώρησε υποβασταζόμενος. Ο Μπάνκι ψήλωσε ξανά το σχήμα, περνώντας τον Τζέιμς στη θέση του Κουβανού, και με τον Χάντερ να... οργιάζει η ΑΕΚ ισοφάρισε (68-68) στο 37'30''.

Ο Προμηθέας πάντως δεν το έβαλε κάτω. Παρότι δεν είχε το ίδιο καθαρό μυαλό στην επίθεση, κατάφερε να βγάλει αντίδραση από την άμυνά του. Ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος ο Παρκς τού έδωσε και πάλι το προβάδισμα με 70-68, στην επόμενη φάση ο Τζέιμς έχασε ένα απίθανο λέι απ μόνος του και ο Λίποβι τιμώρησε αυτός και όλη την ΑΕΚ. Ο Ουκρανός πέτυχε 1.06'' πριν από το φινάλε ένα πολύ μεγάλο τρίποντο με το οποίο ο Προμηθέας προηγήθηκε με 73-68.

Μετά το τάιμ άουτ του Μπάνκι ο Γιορκ απάντησε με νέο τρίποντο κάνοντας το 71-73 και 35'' πριν από τη λήξη ο Λαρεντζάκης έκανε φάουλ στον Μπράουν σε προσπάθεια για τρίποντο! Ο Αμερικανός έβαλε και τις τρεις βολές κάνοντας το 76-71. Ο Σάκοτα μετά από επιθετικό ριμπάουντ (έχοντας κάνει και επιθετικό φάουλ πριν) μείωσε 76-73 με 24'' να απομένουν και αμέσως μετά ο Κασελάκης έχασε δύο βολές! Η ΑΕΚ είχε μία ακόμα ευκαιρία. Και την αξιοποίησε!

Ο Ξανθόπουλος αστόχησε σε τρίποντο, ο Προμηθέας εχασε το αμυντικό ριμπάουντ, η μπάλα έφτασε στα χέρια του Σάκοτα κι αυτός απο τη γωνία ισοφάρισε στα 4'' με τρίποντο (76-76)! Στην τελευταία επίθεση ο Κασελάκης κόπηκε από τον Τζέιμς και το παιχνίδι πήγε στην παράταση! Ο Προμηθέας "αυτοκτόνησε" δις. Δεν έκανε φάουλ στην τελευταία επίθεση της ΑΕΚ για να αποφύγει το τρίποντο και έχασε και το αμυντικό ριμπάουντ!

Στο έξτρα πεντάλεπτο οι παίκτες των δύο ομάδων, εμφανώς κουρασμένοι, δεν είχαν καθαρό μυαλό στην επίθεση, έτσι τα καλάθια έμπαιναν με... αίμα. Ο Σαντ Ρος, που στο μεταξύ είχε επανέλθει μετά τον τραυματισμό του, έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ 2,5 λεπτά πριν από το τέλος (79-78), όμως ο Παρκς αναταπέδωσε άμεσα (79-80). Ο Χάντερ ισοφάρισε 80-80 με 1/2 βολές 1'33'' πριν από το τέλος και ο Κασελάκης έβαλε ξανά μπροστά τον Προμηθέα (80-82). Ο Γιορκ ισοφάρισε 55'' πριν απο τη λήξη (82-82) και ο Λίποβι με 1/2 βολές έκανε το 82-83 στα 43''. 

Ο Χάντερ αμέσως μετά έχασε δύο βολές και έστειλε στη γραμμή των βολών τον Κασελάκη, που με δύο εύστοχες έκανε το 82-85 στα 42''. Νέες βολές για τον Σαντ Ρος και 84-85 στα 34''  και στην τελευταία του επίθεση ο Προμηθέας καθυστέρησε και ο Μπράουν σούταρε airball για τρίποντο.

Και πάλι η ΑΕΚ είχε την τελευταία επίθεση του αγώνα, διάρκειας 9 δευτερολέπτων, αλλά αυτή τη φορά ο Σαντ Ρος τα έκανε... θάλασσα. Πήρε την ευθύνη, ομως το λέι απ που επιχείρησε υπό πίεση δεν βρήκε καν στεφάνι, παγώνοντας το ΟΑΚΑ. Ο Προμηθέας πήρε πανάξια τη νίκη και την πρόκριση στους τελικούς.

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ: Ο Λεωνίδας Κασελάκης ήταν ο κορυφαίος μιας σειράς παικτών, που πρωταγωνίστησαν στην ιστορική νίκη του Προμηθέα. Έδωσε και κέρδισε πολλές μάχες στην άμυνα, ενώ ο τελικός απολογισμός του των 17 πόντων, των 9 ριμπάουντ και των 5 ασίστ δείχνει το μέγεθος της προσφοράς του.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Με 5/32 τρίποντα η ΑΕΚ ήταν τυχερή που πήγε το παιχνίδι εκεί που το πήγε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ