16.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Τα τεχνικά “κλειδιά” της πρόκρισης του Ολυμπιακού (videos)

Their experience was a factor, no question, and we are not going to grow up by two, three or four years in the next two days.

Η εμπειρία τους ήταν ένα σημαντικός παράγοντας , χωρίς συζήτηση , και δεν θα ωριμάσουμε 2,3 η 4 χρόνια στις επόμενες 2 μέρες .

DAVID BLATT μετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς REAL - DARUSSAFAKA

 

Ξεκινώντας με την ατάκα αυτή του Blatt από την άλλη σειρά μπαίνει κάποιος στο κλίμα του πως ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κέρδισε την σειρά με την EFES . Ήταν η πιο αμφίρροπη σειρά , κρίθηκε σε λεπτομέρειες και όχι στην τύχη . Η λεπτομέρειες έδωσαν στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ την νίκη όχι κατά τύχη αλλά επειδή όλα μετράνε . Το διάβασμα και οι προσαρμογές στο εκάστοτε ματς ήταν σε πιο υψηλό βαθμό στην ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ . Είναι λογικό καθώς έχουν περάσει πολλά μαζί , όλα τα μέλη του οργανισμού . Ειπώθηκε αρκετά και είναι αλήθεια ότι οι ομάδες που πάνε στους 4 , είναι ομάδες με κορμό παικτών και ίδιο προπονητή εδώ και χρόνια . Πιθανότητες πάντα υπάρχουν για όλους αλλά σίγουρα οι περισσότερες είναι σε αυτούς που είναι πιο πολύ καιρό μαζί , είναι απόλυτα λογικό . Μπορούμε να πούμε πάρα πολλά σίγουρα για μια εξαιρετική σειρά αγώνων , αλλά επιγραμματικά ( και όσο πιο απλά ) ας δούμε ποια ήταν τα σημεία κλειδιά που είχαμε δει πριν το παιχνίδι .

  • ΑΜΥΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ακόμη και στο παιχνίδι που έχασε μέσα στην Αθήνα αλλά και στο 3ο παιχνίδι της σειράς η πτώση της επίθεσης ανά κατοχή της EFES ήταν μεγάλη . Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είχε συνοχή , προσπάθεια και διάβασμα και χαμήλωσε τους μέσους όρους παίρνοντας τα rebound και σταματώντας το γρήγορο παιχνίδι της EFES . Θα έλεγα ότι ιδιαίτερα στο 2ο παιχνίδι η EFES στάθηκε τυχερή καθώς ο τραυματισμός του Milutinov δημιούργησε ένα απρόβλεπτο πρόβλημα στον Ολυμπιακό καθώς με την απουσία του βγήκε μπροστά ο Dunston ο οποίος ήταν καθοριστικός και στο 2ο αλλά και στο 3ο παιχνίδι της σειράς , δηλαδή στις 2 νίκες της EFES . Γενικά αν εξαιρέσουμε το πρώτο ημίχρονου του 5ου παιχνιδιού , επιθετικά η EFES ήταν πολύ μέτρια , όχι τυχαία βέβαια αλλά γιατί ο Ολυμπιακός ήταν έξυπνος σε όλες τις μικρές φάσεις που συνθέτουν την μεγάλη εικόνα ( close out , rebound , χρήση φάουλ κλπ  ) . Διάβασε πολύ καλά ότι είναι μια ομάδα που στηρίζεται στο 2ποντο ( transition κ επιθετικό rebound )  και δεν μπορούν σε μια σειρά αγώνων όπως είχαμε αναφέρει πριν το ματς να πάρει πολλά παιχνίδια στηριζόμενη στο σουτ . Οι Τούρκοι είχαν το ισχνό 25% στα τρίποντα με καλύτερο παιχνίδι εχθές από πλευράς ευστοχίας , έχοντας και χαμηλό ποσοστό στα δίποντα αλλά και στις βολές .

2) Pick and Roll άμυνα στους HUERTEL , GRANGER

Ο αφοπλισμός του HUERTEL ήταν ένα μεγάλο στοίχημα καθώς ήταν αυτός που στην κανονική διάρκεια είχε πληγώσει με την απόδοση του . Έγινε συνολικά πολύ καλή δουλειά από όλους όσους κλήθηκαν να τον μαρκάρουν ( Μάντζαρης , Green κυρίως στην σειρά αλλά και εχθές ) . Βέβαια το μαρκάρισμα ενός παίκτη πλέον , ειδικά κάποιου που στηρίζεται σε σκριν στην μπάλα είναι συνολική δουλειά και για αυτό τα μπράβο πάνε σε όλους . Το ίδιο και με τον GRANGER . Δεν είναι μόνο ότι είχε χαμηλά στατιστικά αλλά ποτέ δεν ένιωσε ο Ολυμπιακός ότι δεν ελέγχει τον συγκεκριμένο παίκτη . Εδώ βέβαια να πούμε ότι ο coach Perasovic πολλές φορές στην σειρά ανέθεσε το μαρκάρισμα του Σπανούλη στον HUERTEL , μην δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό και βάζοντας τον σε ένα επιπλέον πρόβλημα .

 

3)ΕΞΥΠΝΟ TRANSITION

Το πρώτο παιχνίδι είχε πολλά κοινά με το χτεσινό . Χθες ο Ολυμπιακός προσπάθησε πάλι να ανοίξει το παιχνίδι , χωρίς να παρασυρθεί σε κακές επιλογές και λάθη τα οποία θα έδιναν αβαντάζ στον αντίπαλο . Μάλιστα έδωσε στην EFES όπως λένε “μια γεύση από το ίδιο της το φάρμακο “ και στο πιο κρίσιμο σημείο με απανωτά τρίποντα και καλάθια στο transition άνοιξε την ψαλίδα και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω . Γενικά στην σειρά θα λέγαμε ότι η EFES αντί να βελτιώσει τις επιλογές στο transition , προτίμησε να πάει στο tempo του Ολυμπιακού ( εξαιρείται το 1ο ματς )  . Αυτό έφερε την νίκη στο δεύτερο και τρίτο παιχνίδι όμως μόνο  . Το βασικό όπλο της EFES , η οποία στην διάρκεια της σεζόν έπαιζε στις 74 κατοχές περίπου είχε ” αφοπλιστεί “ , η απόφαση του να πάνε σε ένα διαφορετικό στυλ δεν τους βγήκε σε αυτήν την σειρά .

4) ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ και 5) ΛΑΘΟΣ

Τα αναφέρουμε μαζί . Ο βασικός μοχλός του Ολυμπιακού είναι γνωστό ότι είναι ο Σπανούλης . Στο πρώτο παιχνίδι βάζοντας 10 πόντους και έχοντας 7 ασσίστ αλλά και αρκετές hockey assist ( πάσα σε παίκτη ο οποίος κάνει στην συνέχεια ασσίστ ) έκανε ότι ήθελε την άμυνα της EFES . Στην συνέχεια επιχειρήθηκε αλλαγή στην φιλοσοφία αντιμετώπισης του . Αν υποθέσουμε το σχέδιο έπιασε στο 2ο και 3ο ματς , σίγουρα στο 4ο η προσαρμογή του Σπανούλη στα δεδομένα και η μη αλλαγή στην διάρκεια από τον πάγκο της EFES στην τακτική κόστισε . Όλοι γνωρίζουμε την ικανότητα του , να διαβάσει και να προσαρμοστεί στην εκάστοτε τακτική . Είναι αδύνατο έναν τέτοιο παίκτη να τον σταματήσεις με ένα πλάνο σε 4-5 ματς . Στο πολύ σημαντικό 4ο ματς πήρε αυτό που του έδιναν ( σουτ από dribble ) . Χαρακτηριστικές είναι 2 φάσεις στην αρχή του αγώνα του 4ου και 5ου παιχνιδιού που δείχνουν ότι ο πάγκος του Ολυμπιακού ήταν ένα βήμα μπροστά πάντα . Με το ίδιο σύστημα στην αρχή και των 2 αγώνων βγήκε και η άμυνα ποτέ δεν αντέδρασε , 2 από τα πολλά που μπορούμε να βρούμε στο παιχνίδι .

Βέβαια, θα είναι μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στη συνεισφορά των υπόλοιπων παικτών του Ολυμπιακού, αφού ο Σπανούλης ήταν "ζεστός" και στις δύο ήττες. Ο Ολυμπιακός όμως, είναι μια ομάδα που στηρίζεται στον πλουραλισμό του, είναι "ένα δόρυ με αιχμή τον Σπανούλη", όπως έχει κατ' επανάληψη πει ο  coach Γιάννης Σφαιρόπουλος.

 

Κλείνοντας καθοριστικός παράγοντας στο τελευταίο παιχνίδι ήταν τα φάουλ του Dunston . Στις 2 νίκες τις ομάδας του ήταν ο κορυφαίος σκόρερ αλλά και σημαντικός παράγοντας στην άμυνα ,  αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό ( και με την απουσία του Milutinov ) να έχει χαμηλά ποσοστά ειδικά στα σουτ 2 πόντων , δηλαδή ουσιαστικά απαγόρευε η παρουσία του να πατήσουν καλά στην ρακέτα . Κομβικό σημείο ήταν όταν ξαναπέρασε στο παρκέ με 2 φάουλ και έκανε το 3ο φάουλ στο τέλος του β δεκαλέπτου . Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου έκανε αμέσως το 4ο φάουλ και ουσιαστικά έτσι εχθές βγήκε εκτός παιχνιδιού . Ήταν καθοριστική η αποβολή του καθώς κανένας από τους άλλους ψηλούς δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει την δική του δουλειά .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ