20.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Τα συμβόλαια δεν είναι το Α και το Ω

Είναι απόλυτα λογικό η προσοχή όλων να εστιάζεται στη διαπραγμάτευση των συμβολαίων. Τα χρήματα που παίρνει ο κάθε παίκτης, τα συμβόλαια που κάνει, το μπάτζετ των ομάδων είναι πάντα από τα θέματα που μαζεύουν «κλικ» σε ένα σάιτ. Είναι από αυτά που συζητιούνται και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως. Η ELPA φρόντισε να διασώσει ότι μπορεί από τα συμβόλαια των μελών της, οι ομάδες να σώσουν ότι μπορούν από τον δικό τους προϋπολογισμό και η κοινή συμφωνία ανακοινώθηκε από παίκτες και Ευρωλίγκα με τον ίδιο θριαμβευτικό τόνο. Ίσως όμως και οι δύο πλευρές να ξέχασαν ένα θέμα πολύ πιο σοβαρό : Την υγεία των αθλητών!

Μια μικρή παρένθεση πριν πάμε στα σοβαρότερα, αν μας επιτρέπετε: Η λέξη «κοινή» ίσως θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ερωτηματικό: Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο είχαν ήδη ανακοινώσει συμφωνίες με τους παίκτες τους, οπότε δεν περίμεναν την Ευρωλίγκα. Επίσης, όπως άρχισε να κυκλοφορεί σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Δεν υπήρχε το 11/11. Επίσης αυτό το «11» από μόνο του, δηλώνει πως έχουν μείνει απ’ έξω επτά ομάδες. Για να μην πιάσουμε καν το EuroCup. Είπαμε όμως, ακόμη κι έτσι το σοβαρότερο είναι η υγεία των παικτών –και όχι μόνο- η οποία κινδύει όχι από μία, αλλά από δύο παραμέτρους.

Η πρώτη είναι ο κορονοϊός. Πρώτο θέμα φυσικά είναι να μην προσβληθεί κάποιο από τα μέλη των αποστολών που θα ταξιδέψουν για τους αγώνες. Προπονήσεις, αεροδρόμια σε αναχώρηση και άφιξη, ενδεχομένως όχι σε πτήση τσάρτερ, νέες προπονήσεις, αγώνες, επαφή με άτομα σε ξενοδοχεία, πούλμαν και ότι συνεπάγεται μια αποστολή και μάλιστα με πολυήμερη αναμονή. Αγώνες, επιστροφή και επαφή πάλι με τους δικούς τους ανθρώπους. Ή νέα καραντίνα 14 ημερών πριν πλησιάσουν την οικογένεια ή τους φίλους τους. Μιλάμε για περίπου 400 άτομα που θα πρέπει να μετακινηθούν και να διαμείνουν σε μια άλλη χώρα!

Υπάρχουν και οι υπάλληλοι των γηπέδων, υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι. Ποιος θα αποφασίσει να γίνει χωρίς καμία δημοσιογραφική κάλυψη, πριν του τηλεοπτικού δικτύου που έχει το συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα, ποιος δημοσιογράφος θα μπει στο γήπεδο και ποιος όχι. Γιατί 70 ή 80 εκπρόσωποι ΜΜΕ που συνωστίζονται τώρα στα δημοσιογραφικά π.χ. του ΟΑΚΑ ή του ΣΕΦ αποκλείεται να μπουν στο γήπεδο. Ή δεν θα μπει κανένας, ή θα πρέπει να γίνει επιλογή, για να μπορέσει να ισχύσει το... social distancing. Μετρήστε πόσοι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την πανδημία μόνο μέσα από αυτή την περιγραφή...

Η δεύτερη παράμετρος είναι οι τραυματισμοί. Η Ευρωλίγκα στην ανακοίνωσή της μιλά για 15 μέρες προετοιμασία. Κι αυτό μετά από απραξία δύο ή σε κάποιες περιπτώσεις τριών μηνών. Ποιος παίκτης μπορούσε να τρέξει κανονικά, να κάνει αποθεραπεία, μασάζ, ή να ακολουθήσει απλά θεραπευτικές αγωγές για μικροπροβλήματα που μπορεί να είχε όλο αυτό το διάστημα; Πώς θα πατήσουν παρκέ; Οι περισσότεροι ειδικοί κάνουν λόγο προετοιμασία ενός μήνα πριν επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση οι παίκτες, προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Το θέμα δεν κλείνει εδώ... Το πλάνο της Ευρωλίγκας μιλά για τέλεση όλων των αγώνων ως το τέλος της κανονικής περιόδου και μετά για Final Four με μονούς αγώνες στο διάστημα από 4 ως 26 Ιουλίου . Κοινώς πάμε για 56 αγώνες σε 23 μέρες. Μια ομάδα που θα φτάσει ως τον τελικό θα πρέπει να δώσει εννέα αγώνες σε 23 μέρες. Δηλαδή έναν αγώνα ανά δυόμιση μέρες. Και μάλιστα αγώνες που κρίνουν τον μεγαλύτερο τίτλο σε συλλογικό επίπεδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Κοινώς μεγαλύτερη ένταση.

Ίσως η ELPA θα έπρεπε να ασκήσει και σε αυτό το θέμα την ίδια πίεση που άσκησε για το οικονομικό. Ίσως θα έπρεπε να κοιτάξει περισσότερο το κομμάτι των ξένων παικτών. Ίσως θα έπρεπε και τις δυο πλευρές να τις νοιάζει περισσότερο τι θα γίνει αν δεν μπορούν να επιστρέψουν και να αγωνιστούν. Το πλήγμα στην εικόνα της Ευρωλίγκας θα είναι μεγαλύτερο αν δεν γίνουν οι αγώνες και θεωρηθεί το πρωτάθλημα λήξαν, ή αν γίνουν οι αγώνες με αυτόν τον τρόπο με ομάδες «κουτσουρεμένες» εξαιτίας των απουσιών; Τα χρήματα από χορηγούς και τηλεοπτικά είναι πολύ σημαντικά, γι’ αυτά άλλωστε γίνεται και ο «καυγάς», αλλά η υγεία όσων αγωνίζονται και αγαπούν τη διοργάνωση και το μπάσκετ και η εικόνα που τελικά θα μεταφέρει προς τα έξω τώρα, στα σημαντικά, ίσως μακροπρόθεσμα να αποφέρουν πολλά περισσότερα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ