19 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα πρωταθλήματα μην τα κλαις…

Ο Τζόρντι Μπερτομέου για μία ακόμα φορά επιβεβαίωσε τις επεκτατικές βλέψεις της Ευρωλίγκας. Οσοι τοποθετούν τις δηλώσεις του σε βάση ισχύος έναντι της FIBA ή απλά σαν ανάπτυξη της διοργάνωσης, δεν βλέπουν το... σπίτι τους. Το πρωτάθλημά τους. Το ελληνικό εν προκειμένω, αλλά και πολλά άλλα.

Η Ευρωλίγκα σαφώς και είναι η διοργάνωση με τα "βαριά" ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και μάλιστα τα έχει "δεμένα" ή... αλυσοδεμένα όπως λένε οι αντίπαλοι εστιάζοντας στα δεκαετή συμβόλαια. Επί της ουσίας βέβαια, ότι κι αν λένε οι αντίπαλοι, οι ομάδες μόνες τους αποφάσισαν. Διάβασαν όρους, συνέκριναν, εκτίμησαν και έκριναν ότι εκεί είναι το συμφέρον τους άρα και σε άλλον δεν πέφτει λόγος.
Με αυτούς τους όρους, η Ευρωλίγκα κρίνει και μάλλον ορθά, ότι έχει την άνεση να προσελκύσει κι άλλες ομάδες στους κόλπους της. Αλλες "αγορές" όπως ευθέως αναφέρει ο Μπερτομέου, αφού μιλάμε για ένα ξεκάθαρα εμπορικό προϊόν με αθλητική πρώτη ύλη και όχι για μια απλή αθλητική διοργάνωση.

Τα 30 φετινά ματς της κανονικής περιόδου, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, τα έχουν χαρακτηρίσει μέχρι και απάνθρωπα. Οι αναφορές στον όγκο και την σοβαρότητα των τραυματισμών είναι διαρκείς, οι προβληματισμοί κάθε τόσο εκφράζονται, όμως, φαίνεται ότι ο δρόμος που έχει τραβήξει η Ευρωλίγκα δεν έχει ούτε γυρισμό ούτε καν περιθώριο να... κοντοσταθεί για να δει αν μπορεί να αλλάξει κάτι.
Με τις εξαγγελίες του Μπερτομέου, οι αγώνες θα γίνουν 34 μέχρι και 38 στην κανονική περίοδο. Κι αν κάποιοι νομίσουν ότι το πρόβλημα θα εντοπιστεί, πέραν των τραυματισμών που ήδη υπάρχουν, στις Εθνικές ομάδες με το νέο μοντέλο που θα εφαρμόσει η FIBA από τον Νοέμβριο με τα προκριματικά, πάλι δεν έχουν πετύχει το... επίκεντρο.

Η απλή λογική λέει ότι μια ομάδα που έχει 34+ αγώνες στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με το εγχώριο πρωτάθλημά της. Με τις διπλές αγωνιστικές λογικά να αυξάνονται από τις πέντε εβδομάδες, θα είναι τελείως παράδοξο να τρέχει ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στη Χαλκίδα, στην Αμαλιάδα, στην Λευκάδα ή όπου αλλού. Η που θα το παρατήσουν τελείως ή, επειδή υπάρχει και το εγχώριο και οπαδικό πρεστίζ, θα πουν στους υπόλοιπους κάτι του στιλ "εμάς υπολογίστε μας από τα πλέι οφ και μετά και πάλι καλά να λέτε".
Μοιάζει βέβαιο ότι η κατάσταση θα πάει προς τα εκεί. Θα ήταν καλό να αποδειχτούν απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις, μόνο που είναι πολλές και προερχόμενες από πολλές χώρες. Η Ευρωλίγκα θα γίνει ένα κλαμπ εκλεκτών, πιθανότατα τελείως κλειστό και τα εθνικά πρωταθλήματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις και να βρουν λύσεις για να σταθούν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ