18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τα πολλαπλά οφέλη της Yoga στους αθλητές μπάσκετ (vids+pics)

LeBron James, Kevin Love, Blake Griffin λένε «ναι» στη Yoga. Εσείς;
Τι σχέση μπορεί να έχει η Yoga με το μπάσκετ ή το μπάσκετ με τη Yoga; Υπάρχουν κοινοί στόχοι και σκοποί που μπορούν να επιτευχθούν; Υπάρχουν πράγματα που ένας παίκτης του μπάσκετ υψηλού επιπέδου θα μπορούσε να βρει στη Yoga για να πάρει το κάτι παραπάνω για το σώμα του; Μεγάλοι αστέρες του μαγικού κόσμου του NBA, όπως οι παραπάνω, έχουν επιλέξει τη Yoga για να κάνουν ακόμη καλύτερη τη… «σχέση» τους με το σώμα τους. Λέτε να κάνουν λάθος; Σαφώς και όχι.

 

Γράφει η Χρύσω Ελληνα*


Αποδεδειγμένα πλέον η Yoga έχει ευεργετικές ιδιότητες και για άλλους αθλητές. Όπως αυτούς του μπάσκετ. Ο Kevin Love, All Star παίκτης των Cleveland Cavaliers, έχει πει χαρακτηριστικά: "My business is my body , I thought that Yoga would be a great way to make my body feel better, so I have integrated it into my workouts".
​Στόχος κάθε καλαθοσφαιριστή είναι να μεγιστοποιήσει την απόδοση του έχοντας όσο γίνεται περισσότερο χρόνο στο παρκέ, τόσο ως προς το δικό του όφελος όσο και ως προς της ομάδας του, καθώς επίσης να μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια αθλητικής ζωής. ​Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομάδες του NBA και του κολεγιακού πρωταθλήματος, γνωρίζοντας πόσο πολύτιμοι είναι οι αθλητές τους, έχουν προσθέσει την Yoga στο πρόγραμμά τους για να μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο το ταλέντο και τις ικανότητες των παικτών τους. ​Είναι ευρέως γνωστό πως η Yoga δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται για αυτό θεωρείται και πρόκληση για τους αθλητές.


Προσαρμογή στις ανάγκες του μπάσκετ

Αυτό που μπορεί να κάνει η Yoga σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες μεθόδους εκγύμνασης, είναι ότι μπορεί και προσαρμόζεται στις ανάγκες των καλαθοσφαιριστών. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα γίνει ποτέ αιτία τραυματισμού, αλλά αντίθετα θα προσδώσει μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις, ευκινησία, ισορροπία, ενδυνάμωση και σωστή αναπνοή. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά για τους αθλητές του μπάσκετ.
Μερικές από τις πιο γνωστές στάσεις Yoga βελτιώνουν αυτόματα την κίνηση στις αρθρώσεις, γεγονός το οποίο βοηθάει άμεσα στην διάρκεια και στην ποιότητα της απόδοσης του αθλητή. ​Ένα μάθημα Yoga, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των αθλητών καλαθοσφαίρισης (ψηλά και δυσκίνητα σώματα), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση πιθανότητας τραυματισμών, στην πνευματική συγκέντρωση και στην ψυχική ευεξία κάτι που έχει σημαντικό ρόλο για τους αθλητές που νιώθουν την καταπόνηση και την πίεση συνεχόμενων αγώνων και προπονήσεων. ​Μέσα από την Yoga μπορούν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν πολλά από τα προβλήματα που μπορούν να τους δημιουργήσουν αυτές οι καταπονήσεις.

 


Η δυναμική της Yoga είναι πολύπλευρη και βοηθά σε τομείς όπως:
1) αποφυγή τραυματισμών
2) ισορροπία
3) συντονισμό και προσαρμογή κινήσεων
4) αλτικότητα
5) συγκέντρωση
6) footwork



Μείωση πιθανών τραυματισμών


Οι παίκτες του μπάσκετ, που από μόνοι τους έχουν βαριά σώματα, καταπονούν πολύ το σώμα τους κατά τη διάρκεια των αγώνων και των προπονήσεων. Με τη συνεχή εκγύμναση συγκεκριμένων μυών του σώματος, προκαλείται αστάθεια καθώς κάποιοι μυς χρησιμοποιούνται συνέχεια σε σχέση με άλλους. Οι πιο δυνατοί μυς εκτείνουν κάποιες από τις αρθρώσεις και έτσι ακόμη και μερικοί από τους καλύτερους αθλητές τραυματίζονται γιατί υπάρχει μεγάλη καταπόνηση σε σημεία του σώματος που επιβαρύνονται από τις αρθρώσεις που δεν εκτείνονται τόσο πολύ.
Οι στάσεις της Yoga έχουν σαν στόχο να δώσουν «ελαστικότητα» και στους πιο δυνατούς μυς, όπως αυτούς της μέσης, τους καμπτήρες ισχίου και τους τετρακέφαλους. Καθώς επίσης και να δυναμώσουν τους πιο αδύναμους όπως τους γλουτούς και κοιλιακούς για τη σωστή και ισορροπημένη κίνηση του σώματος.



Ισορροπία


Η Yoga μας βοηθά να αποκτήσουμε ισορροπία δουλεύοντας πολύ τη συμμετρία. Οι κινήσεις ασυμμετρίας του σώματος είναι υπεύθυνες για τραυματισμούς και κακή απόδοση. Έτσι, πχ αν οι μύες του ενός αστραγάλου είναι πιο σφιγμένοι από του άλλου, τότε σε ένα βαθύ κάθισμα το βάρος του σώματος πέφτει στη μια πλευρά. Αυτό οδηγεί σε λανθασμένα άλματα στους αγώνες. Η Yoga δουλεύει ισορροπημένα και συνολικά όλο το σώμα. Έτσι ο παίχτης είναι πιο δυνατός στο γήπεδο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μικρότερες πιθανότητες για τραυματισμούς.

 


Ενδυνάμωση κορμού


Η ενδυνάμωση των μυών του κορμού είναι πολύ σημαντική για την σπονδυλική στήλη. Όταν αυτοί οι μύες είναι σωστά γυμνασμένοι μειώνουν την πίεση που ασκείται στη μέση για τη μεταφορά της δύναμης από το κάτω μέρος του σώματος στο πάνω (όπως πχ στο σουτ). Με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και το άλμα. Η ενδυνάμωση του κορμού είναι βασικό χαρακτηριστικό της Yoga. Οι μύες του κορμού δουλεύουν για να σταθεροποιήσουν το κέντρο του σώματος σε όλες σχεδόν τις στάσεις της.


Πνευματική συγκέντρωση


Για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί στις στάσεις της γιόγκα χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση και να συνδυάσει - ενώσει, το σώμα με το πνεύμα. Ο Λεμπρόν Τζέιμς (3 φορές NBA MVP) ο οποίος συμμετέχει συστηματικά σε μαθήματα γιόγκα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Yoga δεν σχετίζεται μόνο με το σώμα αλλά και με το πνεύμα και είναι μια τεχνική που με έχει βοηθήσει πολύ. Απαιτείται συνεχής συγκέντρωση γιατί σε μερικές στάσεις μπορεί να πονέσεις αν δεν είσαι συγκεντρωμένος ή δεν αναπνέεις σωστά». Αυτό έμμεσα βοηθάει ένα αθλητή να μπορεί να συγκεντρώνεται στο στόχο του και να αντιλαμβάνεται το σώμα του.

Γιατί λοιπόν Yoga; Για όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, που ο καθένας αθλητής ή καλαθοσφαιριστής ξεχωριστά μπορεί να προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες. Για τους αθλητές του μπάσκετ, αν η Yoga καταφέρει να γίνει κομμάτι του εβδομαδιαίου προγραμματισμού τους, τότε τα οφέλη θα είναι άμεσα και τα αποτελέσματα θεαματικά! Yoga όπως… ο LeBron λοιπόν!


* Η Χρύσω Ελληνα είναι "Yoga for athletes" instructor



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ