20.3 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τα κεφάλια στις θέσεις τους (pics)

Με αφορμή την απομάκρυνση του Σάσα Ομπράντοβιτς και των συνεργατών του από τον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα την παραμονή των Χριστουγέννων, το Basketa.gr ανατρέχει στις προπονητικές αλλαγές που είχαν γίνει στις ομάδες της Euroleague τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους. 

Μέχρι χθες (24/12) όλα έδειχναν ότι όλοι οι προποντές της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία βρίσκεται σχεδόν στα μέσα της σεζόν (απομένει μία αγωνιστική για να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος) θα έκαναν ήσυχοι γιορτές, αλλά οι Σέρβοι αποφάσισαν να ταράξουν τα νερά. 

 

Euroleague 2018-19

Η Μπουντούτσνοστ επέστρεψε στα «σαλόνια» της Euroleague τη σεζόν 2018-19 έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια (τελευταία παρουσία τη σεζόν 2002-03), έχοντας στο τιμόνι της τον Αλεξάντερ Τζίκιτς, ο οποίος και παραιτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2018. Τη θέση του ανέλαβε την επόμενη κιόλας μέρα ο Τζάσμιν Ρέπεσα, αλλά κι αυτός δεν άντεξε πολύ. Στις 24 Απριλίου, η διοίκηση έδωσε τα «κλειδιά» της ομάδας στον Πέτερ Μίγιοβιτς. Όταν πλέον η ευρωπαϊκή σεζόν είχε τελειώσει, και πιο συγκεκριμένα στι 20 Ιουνίου, την ομάδα ανέλαβε ο γνωστός στο ελληνικό κοινό, από την πολυετή θητεία του στη χώρας μας, Σλόμποταν Σούμποτιτς. Ο «Πίξι» παραιτήθηκε τον επόμενο Οκτώβριο και προπονητής μέχρι και σήμερα είναι και πάλι ο Μίγιοβιτς.

Μια θέση στην Euroleague εκείνης της σεζόν εξασφάλισε και η Νταρουσάφακα ως πρωταθλήτρια του Eurocup την περασμένη αγωνιστική περιόδο. Η «Ντάκα» ξεκίνησε με τον Αχμέτ Κάκι στον πάγκο της, αλλά τα βρήκε σκούρα και με μόλις μία νίκη σε 11 παιχνίδια, ο Κάκι είδε την πόρτα της εξόδου στις 11 Δεκεμβρίου του 2018. Μια μέρα αργότερα, η τουρκική ομάδα ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Σαλτσούκ Ερνάκ

Την παρθενική της εμφάνιση στην κορυφαία ευρωπαϊκή, διασυλλογική διοργάνωση έκανε τη σεζόν 2018-19 η Γκραν Κανάρια, η οποία επέλεξε τον Σαλβαντόρ Μαλντονάντο για πρώτο προπονητή (είχαν ξανασυνεργαστεί από το 2005 μέχρι και το 2009). Οι νεοφώτιστη «Γκρανκα» δεν τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά και στις 5 Δεκεμβρίου 2018 διέκοψε τη συνεργασία της με τον ισπανό τεχνικό. Στις 10 Δεκεμβίου έγινε γνωστό ότι αντικαταστάτης του θα ήταν ο ασίσταντ Βίκτορ Γκαρσία, όμως στις 12 Μαρτίου του 2019 η Γκραν Κανάρια προσέλαβε τον Πέδρο Μαρτίνεζ

Ο Μαρτίνεζ είχε ξεκινήσει τη χρονιά σε μια άλλη ισπανική ομάδα, τη Μπασκόνια, όμως έχασε τη θέση του στο βάσκικο σύλλογο στις 16 Νεομβρίου του 2018, με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς να τον διαδέχεται. 

Μια άλλη ομάδα που άλλαξε προπονητή εκείνη τη χρονιά ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία ανακοίνωσε το διαζύγιό της με τον Νεβέν Σπάχια στις 18 Νοεμβρίου και έκτοτε έδωσε τα «κλειδιά» στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Ο Έλληνας τεχνικός έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στο Ισραήλ και έχει κατακτήσει δύο εγχώρια πρωταθλήματα με την ομάδα του «λαού».

Πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2018 ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον Τσάβι Πασκουάλ μετά από 2 γεμάτα χρόνια συνεργασίας, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι στον πάγκο των «πρασίνων» θα καθίσει ο Ρικ Πιτίνο, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας. Το «τριφύλλι» κέρδισε το double υπό τις οδηγίες του και θέλησε να τον ανανεώσει για την επόμενη χρονιά, όμως εκείνος προτίμησε να επιστρέψει στην Αμερική για οικογενειακούς λόγους. 

Ένα μήνα περίπου μετά τις γιορτές (σσ. στις 21 Ιανουαρίου του 2019) η Χίμκι αποδέσμευσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα από τα καθήκοντά του και έκτοτε πορεύεται με τον Ρίμας Κουρτινάιτις

Euroleague 2019-20

Μετά το πέρασμα του Αμερικανού, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να συνεργαστεί για τρίτη φορά με τον Αργύρη Πεδουλάκη, όμως οι συνθήκες τα έφεραν έτσι που διέκοψαν πρόωρα στις 15 Νοεμβρίου του 2019. Ο Γιώργος Βόβορας ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού προπονητή μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του «Άρτζι», ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Ρικ Πιτίνο που επέστρεψε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου του 2019. Η δεύτερη θητεία του δεν ήταν εξίσου αποδοτική με την πρώτη και το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο αποτέλεσε αφορμή για το οριστικό διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών . Μάλιστα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η αποδέσμευσή του από την ομάδα, ανακοινώθηκε ο πρόσληψή του (για την επόμενη αγωνιστική περίοδο) από το κολλέγιο Αϊόνα. Η σεζόν πήγε περίπατο λόγω κορωνοϊού, το ίδιο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πήραν αναβολή για το καλοκαίρι του 2021 και έτσι ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν ο Hall of Famer θα αποτελέσει τον ομοσπονδιακό μας τεχνικό στο Τόκιο. 

Ο Ερυθρός Αστέρας ξεκίνησε τη σεζόν 2019-20 με τον Μίλαν Τόμιτς στη θέση του πρώτου προπονητή, όμως οι δύο πλευρές χώρισαν τους δρόμους τους μόλις στις 22 Οκτωβρίου. Ο Αντρίγια Γκαβρίλοβιτς προβιβάστηκε από τη θέση του βοηθού σε αυτή του πρώτου προπονητή, μέχρι που στις 23 Νοεμβρίου οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου προσέλαβαν τον Ντράγκαν Σάκοτα

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς συνέχισε για δεύτερη σεζόν τη θητεία του στη Μπάγερν Μονάχου, αλλά στις 7 Ιανουαρίου έχασε τη δουλειά του. Ο μέχρι πρότινος ασίσταντ των Βαυαρών, Όλιβερ Κόστιτς ανέλαβε τα ηνία για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ξανά στο προσκήνιο ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς και η Μπασκόνια, η οποία μετά από έναν χρόνο (και κάτι) κοινής πλεύσης, αποφάσισε να αλλάξει εκ νέου την τεχνική της ηγεσία (20/12) και να προσλάβει έναν παλιό γνώριμο, τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος ανακοινώθηκε από τους Βάσκους την παραμονή των περσινών Χριστουγέννων. Όπως φάνηκε η συγκεκριμένη απόφαση ήταν σοφή, αφού ο Μαυροβούνιος προπονητής οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος μετά από 10 ολόκληρα χρόνια! Η μεταξύ τους σχέση φαίνεται πως είναι καρμική, αφού μαζί έχουν κατακτήσει τα 3 από τα 4 πρωταθλήματα που έχει ο σύλλογος. 

Τρείς αλλαγές προπονητή είχαμε πέρσι στον Ολυμπιακό. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ξεκίνησε τη δεύτερη χρονιά του ως πρώτος προπονητής στους Πειραιώτες, έχασε όμως τη θέση του μόλις στις 6 Οκτωβρίου του 2019. Ο Κεστούτις Κεμζούρα, βρισκόμενος τότε στο πλευρό του Ισραηλινού ως βοηθός, πήρε την ευκαιρία από τους «ερυθρόλευκους», αλλά δεν κατάφερε δυστυχώς να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες και αποχώρησε από τον σύλλογο στις 12 Ιανουαρίου του 2020. Η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα ανακοινώθηκε την ίδια κιόλας ημέρα και σκόρπισε αισιοδοξία για το μέλλον. Ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε περάσει άλλη μία διετία (2012-14) στο Λιμάνι και μετά ακολούθησαν οι θητείες του σε Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μπαρτσελόνα και Χίμκι. 

Ντεμπούτο στην Euroleague έκανε τη σεζόν 2019-20 η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (μέσω wild card) έχοντας για καθοδηγητή τον Χοάν Πλάθα. Η Ρωσική ομάδα απάλλαξε τον Ισπανό τεχνικό από τα καθήκοντα στις 12 Δεκεμβρίου και στις 15 του ίδιου μήνα, γνωστοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με τον πολύπειρο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος βρισκόταν εκτός πάγκων μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό. Η σεζόν έληξε άδοξα και πρόωρα και κάπως έτσι διοργανώτρια αρχή έδωσε την ευκαιρία στη Ζενίτ να συμμετάσχει και φέτος. 

Τελευταία (21 Μαΐου 2020) και επεισοδιακή ήταν η απόλυση του Ζβέζνταν Μίτροβιτς από τη Βιλερμπάν. Η ομάδα του Τόνι Πάρκερ είχε εκφράσει διάφορα παράπονα αναφορικά με τη συμπεριφορά του τεχνικού της, ενώ ο Μαυροβούνιος τεχνικός έχει ακολουθήσει τη νομική οδό, καταθέτοντας αγωγή κατά του γαλλικού συλλόγου. Διάδοχός του έμελλε να είναι ο Τι Τζέι Πάρκερ, αδερφός του Τόνι

Euroleague 2020-21

Πρώτος head coach που χάνει τη θέση του για τη σεζόν 2020-21 έμελλε να είναι ο Σάσα Ομπράντοβιτς, με τον Ερυθρό Αστέρα να επαναφέρει στο Βελιγράδι έναν άνθρωπο με τον οποίο έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν. Ο λόγος για τον Ντέγιαν Ράντονιτς. 

Πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι πρώτος θα χάσει τη δουλειά του ο Ρίμας Κουρτινάιτις, ωστόσο η Χίμκι προς το παρόν έχει αρκεστεί στο να απομακρύνει τρεις από τους βοήθους, μεταξύ αυτών και ο γιός του, Γκιέντριους Κουρτινάιτις. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ