Στο πνεύμα των άγιων ημερών του Πάσχα που μας πέρασε, μία παραβολή των επιτευγμάτων του προπονητή του Παναθηναϊκού στην διάρκεια της σεζόν. Θα μπορούσε να εμφανιστεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα το κείμενο, αλλά ήταν καλύτερο να μην μπλέξουμε σε καταστάσεις κατάνυξης…
Υ.Γ. (κατά παράβαση στην αρχή του κειμένου): δεν υπονοώ κάτι. Ούτε λεπρός είναι ο Δημήτρης, ούτε σεληνιασμένος ο Παππάς, ούτε φυσικά Ιησούς ο Πασκουάλ. Μην μας κρεμάσει κανένας και κουδούνια…
1: Η θεραπεία του λεπρού: η συμφωνία με Δημήτρη
Και όταν αυτός κατέβηκε από το όρος, τον ακολούθησαν πλήθη πολλά. Και ιδού, ένας λεπρός πλησίασε και τον προσκυνούσε λέγοντας: «Κύριε, αν θέλεις δύνασαι να με καθαρίσεις». Και αυτός εξέτεινε το χέρι του και τον άγγιξε λέγοντας: «Θέλω, καθαρίσου». Και αμέσως καθαρίστηκε η λέπρα του. Και τότε του λέει ο Ιησούς: «Κοίτα να μην το πεις σε κανέναν, αλλά πήγαινε, δείξε τον εαυτό σου στον ιερέα και πρόσφερε το δώρο που πρόσταξε ο Μωυσής, ως μαρτυρία σ’ αυτούς».
(αλλιώς): Πώς έπεισε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να του παραδώσει τα κλειδιά της ομάδας. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ αγαπάει παθολογικά την ομάδα που κατ’ ουσία διευθύνει, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα (με τις επιλογές σε προπονητές) είχε ένα κάποιο ζήτημα. Ο Καταλανός επέμενε στις απαιτήσεις του, οι οποίες στο θυμικό του Δημήτρη έμοιαζαν παράλογες, ικανοποιήθηκε όμως και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.
2: Η κατάπαυση της τρικυμίας: Το τελείωμα του Top 16
Και όταν αυτός μπήκε στο πλοίο, τον ακολούθησαν οι μαθητές του. Και ιδού, έγινε μεγάλη τρικυμία στη λίμνη, ώστε το πλοίο να καλύπτεται από τα κύματα. αυτός όμως κοιμότανε. Και πλησίασαν και τον ξύπνησαν λέγοντας: «Κύριε, σώσε μας, χανόμαστε». Και τους λέει: «Γιατί είστε δειλοί, ολιγόπιστοι;» Τότε, αφού σηκώθηκε, επιτίμησε τους ανέμους και τη θάλασσα, και έγινε γαλήνη μεγάλη. Οι άνθρωποι τότε θαύμασαν λέγοντας: «Τι είδους είναι αυτός που και οι άνεμοι και η θάλασσα τον υπακούνε;».
(αλλιώς): Η διαχείριση της κατάστασης μετά την ήττα στο Κάουνας από την αδιάφορη βαθμολογικά Ζαλγκίρις. Εκείνο το 58-64 ήταν η 10η ήττα σε 13 εξορμήσεις εκτός ΟΑΚΑ και έφερνε τον Παναθηναϊκό σε δεινή θέση, επίφοβο ακόμη και για την παρουσία του στα πλέι οφ! Ακολούθησε σερί 5-0 στο τελείωμα της regular season, ανάμεσά τους οι νίκες στο ΟΑΚΑ επί Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ (οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του Top 16) αλλά και τα επιβλητικά «διπλά» επί της Μπασκόνια –σε ματς «τελικό»- και Μακάμπι!
3: Ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων: Ο πλουραλισμός των «πρασίνων»
Όταν λοιπόν το άκουσε ο Ιησούς, αναχώρησε από εκεί με πλοίο σε έρημο τόπο ιδιαιτέρως. Και μόλις το άκουσαν τα πλήθη, τον ακολούθησαν πεζή από τις πόλεις. Και όταν εξήλθε, είδε πολύ πλήθος και τους σπλαχνίστηκε και θεράπευσε τους αρρώστους τους. Όταν λοιπόν βράδιασε, τον πλησίασαν οι μαθητές λέγοντας: « Ο τόπος είναι έρημος και η ώρα ήδη πέρασε. Απόλυσε τα πλήθη, για να πάνε στα χωριά και να αγοράσουν τρόφιμα για τους εαυτούς τους». Ο Ιησούς όμως τους είπε: «Δεν έχουν ανάγκη να φύγουν. δώστε τους εσείς να φάνε». Εκείνοι του λένε: «Δεν έχουμε εδώ παρά μόνο πέντε άρτους και δύο ψάρια». Αυτός είπε: «Φέρτε μου εδώ αυτά». Και διέταξε τα πλήθη να καθίσουν πάνω στο χορτάρι, έλαβε τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια, σήκωσε πάνω το βλέμμα στον ουρανό και ευλόγησε το Θεό και, αφού τα έκοψε με τα χέρια, έδωσε στους μαθητές τούς άρτους και οι μαθητές στα πλήθη. Και έφαγαν όλοι και χόρτασαν, και σήκωσαν το περίσσευμα των κομματιών, δώδεκα κοφίνια γεμάτα. Και αυτοί που έτρωγαν ήταν περίπου πέντε χιλιάδες άντρες, χωρίς να μετρηθούν γυναίκες και παιδιά.
(αλλιώς): Εννιά παίκτες με μέσο όρο πόντων πάνω από 5, πέντε παίκτες με 3+ ριμπάουντ ανά παιχνίδι, τρεις παίκτες με 2+ ασίστ μέσο όρο. Αυτό λέγεται μοίρασμα ρόλων. Ειδικά το πρώτο στοιχείο που αφορά το σκοράρισμα: Στους 4 «διψήφιους» (12,9 Τζέιμς - 12,3 Σίγκλετον – 11,0 Ρίβερς – 10,1 Καλάθης) βάλτε δίπλα τους τρεις που το πλησίασαν (9,5 Γκιστ και Γκάμπριελ! – 8,1 Μπουρούσης) και τους άλλους δύο που εμφάνισαν επιθετική συνέπεια (7,0 Φελντέιν – 5,7 Παππάς). Στα ριμπάουντ βοήθησαν Γκάμπριελ και Καλάθης (3 και 4 αντίστοιχα μ.ό.) τους προβλεπόμενους Σίγκλετον – Μπουρούση – Γκιστ, στις ασίστ δίπλα στο εντυπωσιακό 5,7 του Νικ προσθέστε τις 3 του Τζέιμς και τις 2,3 του Φελντέιν.
4: Η θεραπεία του σεληνιασμένου νέου: ένας άλλος Παππάς
Συνέβη, τότε, την επόμενη ημέρα, όταν αυτοί κατέβηκαν από το όρος, να τον συναντήσει πολύ πλήθος. Και ιδού, ένας άντρας από το πλήθος φώναξε λέγοντας: «Δάσκαλε, σε παρακαλώ να επιβλέψεις στο γιο μου, γιατί μού είναι μονογενής. Και ιδού, ένα πνεύμα τον καταλαμβάνει και ξαφνικά κράζει και τον σπαράζει με αφρό και αποχωρεί με δυσκολία από αυτόν, αφού τον συντρίβει. Και παρακάλεσα τους μαθητές σου να το βγάλουν, αλλά δεν μπόρεσαν». Ο Ιησούς, τότε, αποκρίθηκε και είπε: «Ω γενιά άπιστη και διεστραμμένη, ως πότε θα είμαι κοντά σας και θα σας ανέχομαι; Οδήγησε προς τα εδώ το γιο σου». Και ενώ αυτός πλησίαζε ακόμη, τον έριξε κάτω το δαιμόνιο και τον σπάραξε δυνατά. Επιτίμησε τότε ο Ιησούς το πνεύμα το ακάθαρτο και γιάτρεψε το παιδί και το απόδωσε στον πατέρα του. Και εκπλήσσονταν όλοι για τη μεγαλειότητα του Θεού. Ενώ λοιπόν όλοι θαύμαζαν για όλα όσα έκανε, είπε προς τους μαθητές του:
(αλλιώς): Η θεαματική βελτίωση του Νίκου Παππά, που βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τη φετινή χρονιά, ένα χαμένο στοίχημα για έναν ακόμη προπονητή μετά τον Πεδουλάκη, τον Τζόρτζεβιτς, τον, τον… Ο Νίκος προσαρμόστηκε στα «θέλω» του Πασκουάλ, μεταβλήθηκε σε ένα σημαντικό γρανάζι στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού, έπαψε να προσφέρει μόνο τις βραδιές που ήταν «σεληνιασμένος» επιθετικά –και οι όποιες έφθιναν κάθε χρόνο- κι έγινε αυτό που θαυμάσαμε στα τελευταία παιχνίδια: θυμάστε εσείς πολλές φορές το Νίκο να είναι στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων, έχοντας 8 πόντους με 3 σουτ (ΤΣΣΚΑ) ή 6 με 2 τρίποντα (Μακάμπι);
5: Η θεραπεία των δύο τυφλών
Και καθώς περνούσε από εκεί ο Ιησούς, τον ακολούθησαν δύο τυφλοί κράζοντας και λέγοντας: «Ελέησέ μας, γιε του Δαβίδ». Και όταν ήρθε στην οικία, πλησίασαν σε αυτόν οι τυφλοί και τους λέει ο Ιησούς: «Πιστεύετε ότι δύναμαι αυτό να το κάνω;» Του λένε: «Ναι, Κύριε». Τότε άγγιξε τους οφθαλμούς τους λέγοντας: «Κατά την πίστη σας ας γίνει σ’ εσάς». Και ανοίχτηκαν οι οφθαλμοί τους. Τότε τους μίλησε αυστηρά ο Ιησούς λέγοντας: «Κοιτάτε κανείς να μην το μάθει». Αυτοί, όταν εξήλθαν από την οικία, τον διαφήμισαν σε όλη την περιοχή εκείνη.
(αλλιώς): Ο ένας είναι ο Κένι Γκάμπριελ. Πολλή κουβέντα για το επίπεδό του και το αν μπορεί να σταθεί στον Παναθηναϊκό, λίγες οι φορές που διέψευδε όσους έδιναν αρνητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Κι όμως ο 28χρονος φόργουορντ δεν χρειάζεται να πετυχαίνει 23 πόντους (όπως στην ήττα στο Βελιγράδι) ή να κατεβάζει 7 ριμπάουντ (όπως στην ήττα από τη Φενέρ) για να τον τοποθετείς στους χρήσιμους. Ακόμη και 10λεπτα – 15λεπτα σαν κι αυτά των τελευταίων αγώνων (όπως τα 2/2 τρίποντα με Μπασκόνια ή οι 7 πόντοι σε 19’ στο Τελ Αβίβ) φτάνουν. Αντίστοιχη περίπτωση και ο Ντιμίτρις Νίκολς. Άλλος ένας φόργουορντ από το… καλάθι, με κάποια εντυπωσιακά βράδια (20 πόντοι στη Μόσχα, 14 με Φενέρ), αλλά και με πολλές «άχρωμες και άγευστες» εμφανίσεις. Μαζί με τον Γκάμπριελ κάνουν έναν κανονικό φόργουρντ, και πότε ο ένας πότε ο άλλος –ποτέ και οι δύο μαζί, κάτι απόλυτα λογικό- δίνουν στον Πασκουάλ την έξτρα λύση που αναζητά από τη γραμμή των «ημίψηλων».
Photocredits: Eurokinissi