27.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Τα Ερυθρόλευκα Φάιναλ Φορ – Μέρος 2ο

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τα Ερυθρόλευκα Φάιναλ Φορ, θα θυμηθούμε το τρομερό ρεκόρ των αδελφών Αγγελόπουλων που κατάφεραν από την πρώτη χρονιά (2009) που πήραν εξ' ολοκλήρου την ομάδα (από τον Σωκράτη Κόκκαλη) να την ξαναφέρουν στην κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ.

Δέκα χρόνια είχε να πάει ο Ολυμπιακός σε φάιναλ φορ (από το 1999) ενώ στην επόμενη δεκαετία (εννέα χρόνια για την ακρίβεια) οι Πειραιώτες έχουν πάει πλέον σε έξι !  

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2009:  Η αρχή της νέας εποχής  

Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να είναι ουσιαστικά ο πρώτος προπονητής στη νέα εποχή που άρχισε να βάζει την ομάδα σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και μεθοδολογία ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα φάιναλ φορ. Χτυπημένος από την ατυχία (παλιά μου τέχνη κόσκινο) χωρίς έναν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες του τον τραυματία Παναγιώτη Βασιλόπουλο και με το βασικό του σέντερ Γιάννη Μπουρούση να ψήνεται στον πυρετό οι Ερυθρόλευκοι όχι απλά κοίταξαν στα μάτια τον καλύτερο Παναθηναϊκό όλων των εποχών αλλά έχασαν (84-82) τον μοναδικό τους ημιτελικό από τον "αιώνιο" αντίπαλο στο σούτ (αστόχησε στην εκπνοή ο Μπουρούσης). Ομως είχε γίνει το πρώτο βήμα της νέας εποχής.Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός θα έπαιζε μόνο τελικούς κάνοντας και το back to back στα τρόπαια !

 

 

 

https://youtu.be/u8PW9iK_Ffc

ΠΑΡΙΣΙ 2010: Το χορευτικό του Τσίλντρες και το τάνγκο της Μπάρτσα

 

Το δεύτερο συνεχόμενο φάιναλ φορ στο Παρίσι (και 6ο συνολικά στην ιστορία του συλλόγου) έμεινε στην ιστορία για την απίστευτη εξέλιξη στον ημιτελικό του Ολυμπιακού με την Παρτίζαν.

Εκεί όπου οι Πειραιώτες βρέθηκαν ξαφνικά στο κενό και σε ελεύθερη πτώση μετά το αψυχολόγητο και χωρίς τύχη σουτ του Τεόντοσιτς σχεδόν στη λήξη του αγώνα με τους Σέρβους που ήταν μπροστά. Ο Τσίλντρες με ένα χορευτικό ως απο μηχανής θεός πρόλαβε τη μπάλα πριν βγει έξω και την κάρφωσε στο καλάθι της Παρτίζαν στέλνοντας το ματς στην παράταση - και μετέπειτα στη νίκη πρόκριση - και συμπαίκτες και προπονητικό τιμ ήρεμα στο ξενοδοχείο. Κόντρα στην εκπληκτική Μπαρτσελόνα (από τις κορυφαίες ομάδες της ιστορίας της) ο αγώνας ήταν άνισος και η ήττα ήρθε φυσιολογικά στον τελικό (86-68) με τους Καταλανούς να παίρνουν ένα είδος ρεβάνς για το 1997. 

 

 

 

 

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

https://youtu.be/RekO8rGJn6g

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

https://youtu.be/KBj3nMtQcOM

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2012 : Η ανατροπή του αιώνα (μέχρι την επόμενη..)

 

Ισως το πιο αξέχαστο φάιναλ φορ, σε μια σεζόν που πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού της έχουν δώσει τον τίτλο ως την καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου.  Δεν είναι μόνο το κύπελλο πρωταθλητριών που έμεινε στα πάτρια εδάφη με την ανατροπή του αιώνα από το -19 του Ολυμπιακού του Ιβκοβιτς στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ αλλά και η κατάκτηση του πρωταθλήματος στη συνέχεια μετά από 15 χρόνια.

"Μπρέ θα παίξουμε λίγο μπάσκετ, τι θα γίνει" ρώτησε τους παίκτες του ο "Ντούντα" στο τάιμ άουτ στο 28' με το σκορ στο 53-34 και έριξε στο παρκέ τρεις 22 χρονους (Μάντζαρη, Παπανικολάου και Σλούκα) μαζί με Κέσελ και Πρίντεζη γυρίζοντας το ματς και φτάνοντας στο "πεταχτάρι" της νίκης από τον Πρίντεζη μετά την ασίστ του Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός είχε περάσει αθόρυβα τη Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό αλλά στον τελικό έκανε πολύ θόρυβο αυτή η επιτυχία του. Το άστοχο ζευγάρι βολών (μετά από 11 χρόνια !) του Ραϊμούντας Σισκάουσκας προς το φινάλε άναψε το φιτίλι και ο Πρίντεζης με τον Σπανούλη προκάλεσαν την έκρηξη.

 

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ:

https://youtu.be/0a8ehHy6cz8

 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

https://youtu.be/wXhwr87NF2w

ΛΟΝΔΙΝΟ 2013 : Back to back πρωταθλητές

 

Και όμως το είδαμε και αυτό. Σε λιγότερα από ένα χρόνο ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα στέψθηκε εκ νέου Πρωταθλητής Ευρώπης.

Αυτή τη φορά κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με 100 πόντους μάλιστα (100-88) και ανατροπή από το -17.

Το κρεσέντο του Βασίλη Σπανούλη με τα συνεχόμενα τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο έκανε τη διαφορά αλλά το κλειδί ήταν η άμυνα στο πρώτο ημίχρονο ιδιαίτερα μετά το σημείο που οι Μαδριλένοι ξέφυγαν με 17 πόντους διαφορά  Ο Λό και ο Αντιτς ήταν εκεί όλα τα λεφτά, με εξαιρετικό και τον Κώστα Σλούκα.  Ο Μπαρτζώκας γίνεται ο πρώτος Ελληνας προπονητής που παίρνει Ευρωλίγκα και οι παίκτες του τον μπουγελώνουν στην αίθουσα Τύπου, Στον ημιτελικό μια ακόμα επιβλητική εμφάνιση και νίκη κόντρα στην εμβρόντητη ΤΣΣΚΑ Μόσψας που περίμενε ότι θα πάρει τη ρεβάνς.

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ https://youtu.be/8pEb3wfvoo0 Ο ΤΕΛΙΚΟΣ: https://youtu.be/dREC8Zsxgno

 

ΜΑΔΡΙΤΗ 2015: Η συνήθεια που έγινε λατρεία

 

 

Ενας ακόμα τελικός για τον Ολυμπιακό με μια ακόμα ανατροπή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, Ο Σπανούλης βγάζει και πάλι λαγούς από το καπέλο του στα τελευταία λεπτά και ανατρέπει τα δεδομένα δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του. Στον τελικό η Ρεάλ δείχνει κάποια στιγμή εγκλωβισμένη από την άμυνα των Ερυθρολεύκων και τη λύση τη δίνει ο Κάρολ για τους γηπεδούχους που φτάνουν μετά από 20 χρόνια και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης  Ο κόουτς Σφαιρόπουλος παίζει στον πρώτο του τελικό ως πρώτος προπονητής. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν πιστεύουν και αυτοί στα μάτια τους καθώς η ομάδα τους δεν σταματά ποτέ να τους εκπλήσσει όλο και περισσότερο.

 

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ:

https://youtu.be/2Ma7ZiFHlkU

 

 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:

https://youtu.be/cdpb-Z4Ij7A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ