13.6 C
Athens
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Τα εμπόδια στο δρόμο προς το Τόκιο (vids)

Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Εθνική μας ομάδα θα βρει απέναντί της δύο ομάδες που καθόρισαν ή επρόκειτο να καθορίσουν τη μοίρα της και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Την Τσεχία, την οποία νίκησε μεν, αλλά όχι με τη διαφορά που έπρεπε για να περάσει στα προημιτελικά, και την Τουρκία, που θα έπαιζε με την Εθνική μας στη β' φάση αν δεν είχε χάσει από την Τσεχία! 

Πριν φτάσει, όμως, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τον Καναδά, το μεγάλο ερωτηματικό αυτού του προολυμπιακού τουρνουά, και την Κίνα, ενώ την εξάδα συμπληρώνει η πιο άγνωστη ομάδα απ' όλες. Η Ουρουγουάη.

Με βάση το σύστημα διεξαγωγής οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου περνούν στους δύο ημιτελικούς, οι νικητές των οποίων θα διεκδικήσουν στον τελικό το εισιτήριο για το Τόκιο.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Έχει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί πανίσχυρος σε αυτό το τουρνουά, αφού Καναδοί είναι παίκτες όπως ο Άντριου Ουίγκινς των Τίμπεργουλβς, το νούμερο 2 του τελευταίου ντραφτ Αρ Τζέι Μπάρετ των Νικς, ο Κέλι Όλινικ των Χιτ, ο Τρέι Λάιλς των Σπερς, ο Κρις Μπουσέ των Ράπτορς, ο Σάι Τζίλτζους-Αλεξάντερ των Θάντερ, ο Τζαμάλ Μάρεϊ των Νάγκετς, ο Κόρι Τζόζεφ των Κινγκς. Από όλους αυτούς τους ΝΒΑερ δεν πήγε κανείς στην Κίνα, εκτός του Τζόζεφ και ο Καναδάς "πάτωσε", αφού περιορίστηκε στη συμμετοχή του στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32. 

Όμως αν παίξουν το καλοκαίρι στο προολυμπιακό που διοργανώνεται στη χώρα τους, ο Καναδάς γίνεται αυτομάτως μεγάλο φαβορί για το ολυμπιακό εισιτήριο. Διότι εκτός αυτών, διαθέτει ορισμένους ακόμα καλούς παίκτες, όπως ο γνώριμός μας Κεμ Μπιρτς, ο Κέβιν Πάνγκος της Μπαρτσελόνα, οι Μέλβιν Έτζιμ και Φιλ Σκραμπ, αλλά και νεότερα φυντάνια, όπως ο Νίκιλ Αλεξάντερ-Ουόκερ των Πέλικανς, ο Ίγκνας Μπραζντέικις των Νικς και ο δικός μας Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που επέλεξε εν τέλει την καναδική μπασκετική υπηκοότητα. 

Προπονητής είναι ο περσινός πρωταθλητής με τους Ράπτορς, Νικ Νερς, ο οποίος μπορεί να φτιάξει μια πραγματικά πολύ καλή ομάδα, αν έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Αλλά είναι άγνωστο αν θα τους έχει.

ΚΙΝΑ

Ήταν η μεγάλη απογοήτευση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διοργάνωσε η ίδια, καθώς δεν κατάφερε να περάσει ούτε καν από την πρώτη φάση, όπου δεν είχε να αντιμετωπίσει και τίποτα μεγαθήρια. Έχασε από Πολωνία και Βενεζουέλα και περιορίστηκε στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32, παρότι γενικώς έπαιξε με πλήρες ρόστερ. Είχε και τον Γι Γιανλιάν και τον Αϊλούν Γκουό και τους άλλους καλούς του κινεζικού μπάσκετ, αλλά δεν έκανε τίποτα. 

Κι αυτό δεν της δίνει ιδιαίτερες ελπίδες για να πετύχει κάτι καλό στο προολυμπιακό τουρνουά. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Γιανλιάν (πρώτος σκόρερ της στο Παγκόσμιο με 17,8 πόντους, μακράν του δεύτερου) μάλλον θα απουσιάσει, αφού φαίνεται πως αποφάσισε να τερματίσει τη θητεία του στην Εθνική ομάδα. 

ΤΣΕΧΙΑ

Ήταν μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την 6η θέση που κατέλαβε στην τελική κατάταξη δεν την είχαν δει στο όνειρό τους ούτε οι πιο φανατικοί Τσέχοι φίλοι του μπάσκετ, συνέβη όμως, διότι η Τσεχία εμφάνισε ένα σφριγηλό σύνολο, που κατάφερε να πετύχει δύο μεγάλες νίκες, οι οποίες καθόρισαν την περαιτέρω πορεία της. Επί της Τουρκίας στην πρώτη φάση (91-76), χάρη στην οποία προκρίθηκαν στη δεύτερη. Και επί της Βραζιλίας στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης με 93-71. Αυτή η διαφορά των 22 πόντων την έστειλε ουσιαστικά στα προημιτελικά, διότι υποχρέωσε την Εθνική μας ομάδα να τη νικήσει με διαφορά 12 πόντων, την οποία ωστόσο δεν μπόρεσε να καλύψει. Η Ελλάδα νίκησε με 84-77 τους Τσέχους, οι οποίοι πανηγύρισαν την παρθενική παρουσία τους στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την είσοδό τους στην εξάδα.

Κι όλα αυτά με μια ομάδα, που έχει ως βάση της τη μόνιμη πρωταθλήτρια Τσεχίας, Νίμπουρκ, όπου δουλεύει και ο ομοσπονδιακός προπονητής Ρόνεν Γκίνζμπουργκ, συν κάποιους έμπειρους παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό, όπως ο Οντρέι Μπάλβιν και ο Πάτρικ Άουντα. Και φυσικά τον Τόμας Σατοράνσκι των Σικάγο Μπουλς, που είναι ο εγκέφαλος της ομάδας, ο άνθρωπος που την ανεβάζει επίπεδο μαζί με τον Γιαν Βέσελι της Φενερμπαχτσέ, ο οποίος ήταν ο μοναδικός απών από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν παίξει κι αυτός στο προολυμπιακό τουρνουά, τότε η Τσεχία θα έχει περισσότερες λύσεις, αλλά πάνω κάτω θα είναι η ομάδα που είδαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ούτε να τη φοβηθείς, αλλά ούτε και να την υποτιμήσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Διαθέτει τέσσερις παίκτες πραγματικά πρώτης κλάσης, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Τον Σκότι Ουίλμπεκιν της Μακάμπι και τους ΝΒΑερ, Τσεντί Οσμάν, Φουρκάν Κορκμάζ και Ερσάν Ιλιασόβα. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπάρχει βάθος. Οπότε δημιουργείται μια ομάδα που είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Κάτι που φάνηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τη μία μέρα κόντεψε να κερδίσει τους Αμερικανούς, από τους οποίους έχασε στην παράταση κι αφού πρώτα... αυτοκτόνησε. Και την άλλη έχασε με 15 πόντους από την Τσεχία, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32.

Ο προπονητής Ουφούκ Σαρίτσα είναι καλός, όμως η ομάδα είναι εξαιρετικά ασταθής και δύσκολο να προβλέψει κανείς τι του επιφυλάσσει η τύχη απέναντί της.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Τα παλιά χρόνια ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ, μάλιστα έχει κερδίσει δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια το 1952 στο Ελσίνκσι και το 1956 στη Μελβούρνη. Όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 η τύχη της αγνοείται. Το 1984 μετείχε για τελευταία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (6η στο Λος Άντζελες) και το 1986 μετείχε για τελευταία φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα (18η), ενώ η καλύτερη θέση που έχει λάβει έκτοτε στο πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής είναι η 6η.

Τώρα παίρνει μια ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δεν φαίνεταο ωστόσο να έχει πολλές ελπίδες. Απαρτίζεται κυρίως από παίκτες που παίζουν στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή, όπως ο εμβληματικός Εστεμπάν Μπατίστα. Ο σπουδαίος αυτός σέντερ, που έχει περάσει και από τον Παναθηναϊκό, συνεχίζει να προσφέρει στα 36 του και να αποτελεί την κολώνα της ομάδας. Στην Ευρώπη παίζει μόνο ο Μπρούνο Φιτιπάλντο, τον οποίο είδαμε πρόσφατα να αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ως παίκτης της Μπούργος, ενώ Ουρουγουανός είναι και ο Τζέισον Γκρέιντζερ της Μπασκόνια. Εξαιρετικός παίκτης, αλλά πολύ ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη συμμετοχή του στο προολυμπιακό τουρνουά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ