15.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα βοτσαλάκια και το πασχαλινό αυγό έφεραν…κύπελλο (vids+pics)

Το πρώτο Ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού στη Ρώμη (σαν σήμερα στις 24 Απριλίου του 1997), έχει μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων πολύ έντονο καθώς ήταν ιστορικό για την ομάδα των Ερυθρολεύκων που ξόρκιζαν τα φαντάσματα του Τελ Αβίβ (και λιγότερο της Σαραγόσα) και ανέβαιναν στο πόντιουμ του θριάμβου. 

Με μαέστρο στον πάγκο τον Ντούσαν Ιβκοβιτς και στο παρκέ τον...Καίσαρα Ντέηβιντ Ρίβερς ο Ολυμπιακός είχε μετατρέψει τον - θεωρητικά δύσκολο - τελικό με τη Μπαρτσελόνα σε περίπατο, αλλά όλα εκεί στην Αιώνια Πόλη είχαν ξεκινήσει με...περίπατο.

Λίγο πριν τον τελικό οι παίκτες του Ολυμπιακού (που είχαν συνηθίσει σε κάτι παραπάνω από στρατιωτική πειθαρχία τα προηγούμενα χρόνια με τον Γιάννη Ιωαννίδη) ξαφνιάστηκαν όταν ο Ντούντα έδωσε εντολή στον οδηγό του πούλμαν, αντί για το Παλαέουρ για πρωϊνό ξεμούδιασμα, να κατηφορίσει προς την παραλία της Οστια, όπου οι παίκτες πετούσαν βότσαλα στη θάλασσα και έκαναν "ψαράκια" με τον Φασούλα να κερδίζει στο νήμα τον Παπανικολάου για το ποιος θα πάει μακρύτερα τη δική του πετρούλα.

Η έκπληξη στο γήπεδο έγινε ακόμα μεγαλύτερη για τους παίκτες του Ολυμπιακού, από τις οδηγίες του Ντούσαν Ιβκοβιτς στο ημίχρονο που ήταν και ιδιαίτερα επίκαιρες καθώς ο τελικός γινόταν Μεγάλη Πέμπτη και πλησίαζε το Πάσχα.

Ο Ολυμπιακός αν και έπαιζε καλύτερα ήταν μπροστά μόλις με ένα καλάθι απόρροια περισσότερου του άγχους των παικτών (είναι χαρακτηριστική η φάση στο πρώτο μέρος που χάνει ο Νάκιτς μόνος του λέι απ, γυρίζει έντρομος στον πάγκο και βλέπει τον Ντούντα να χειροκροτά έντονα και να λέει : "Δεν πειράζει, πάμε" !). 

Στην ανάπαυλα ο Ντούσαν Ιβκοβιτς καλεί του παίκτες κοντά του και τους θυμίζει ότι βρισκόμαστε παραμονές του Πάσχα. 

"Τι αρέσει στα παιδιά αλλά και σε εσάς αυτές τις μέρες. Τα σοκολατένια αυγά. Να η ευκαιρία σας.  Δείτε το καλάθι σαν το σοκολατένιο σας αυγό, που δεν θέλετε να σας το πάρει κανείς και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους"  είπε ο Ντούντα και έτσι έγινε με τον Ολυμπιακό να φτάνει δια περιπάτου (73-58) στο θρίαμβο με τη μεγαλύτερη διαφορά ως τότε που έχει σημειωθεί σε μονό τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία.

Ο ίδιος όταν τον ρωτήσαμε  στο ξενοδοχείο την παραμονή του τελικού πως βλέπει τη μεγάλη αυτή αναμέτρηση, χαμογέλασε και μας είπε: "Αύριο το βράδυ θα βάλω μέσα στο κύπελλο τον μικρό μου γιο τον Παύλο" !

Ο Ντέηβιντ Ρίβερς έμεινε στην ιστορία ως ένας εκ των κορυφαίων mvp στην ιστορία που είχε κρίνει σε τέτοιο βαθμό τη διοργάνωση με 28 πόντους στον ημιτελικό και άλλους 26 στον τελικό δίνοντας δαιμονιώδη ρυθμό στον Ολυμπιακό.

Ο Σιγάλας φώναζε "Το δεύτερο" σε εκείνη την αξέχαστη χρονιά του τρίπλ κράουν, ενώ ο Φασούλας είχε ήδη ανάψει (και το κάπνιζε ώρα καθώς ήταν πολύ μεγάλο) το πούρο  Romeo Y Julietta που του είχε στείλει από την εξέδρα των δημοσιογράφων ο Λευτέρης Σούμποτιτς.

Ο Μίλαν Τόμιτς (ως παίκτης) και ο Δημήτρης Πασχόπουλος (φροντιστής και τότε) βρίσκονταν στην αναμνηστική φωτογραφία και είναι ακόμα ενεργά μέλη στον Ολυμπιακό 21 χρόνια μετά το έπος της Ρώμης.

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: 

Ολυμπιακός - Ολίμπια Λ. 74-65

Ολυμπιακός (Ιβκοβιτς): Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς.

Ολίμπια (Σάγκαντιν): Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7, Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6, Μίλιτς 5, Χόρβατ 4, Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 73-58

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Τζόρτζεβιτς 6 (2/9δ., 0/2τρ., 2/2, 3ρ., 7ασ., 2κλ., 4λ.), Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14 (1/3δ., 3/4τρ., 3/3β., 3ρ.), Χιμένεθ 16 (7/11δ., 0/1τρ., 2/4β., 8ρ., 2ασ., 2κλ.), Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.

ΧΑΪΛΑΪΤΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ