16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα βλέμματα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Τα παιχνίδια Λάρισα-ΠΑΟΚ και Αρη-Ηρακλή ξεχωρίζουν στη 15η αγωνιστική της Basket League.
Και στα δύο παίζονται πολλά όσον αφορά τις ομάδες που τελικά θα υποβιβαστούν στην Α2.
Στη Λάρισα η ομώνυμη ομάδα είναι σε εξαιρετική κατάσταση μετά τα δύο μεγάλα διπλά σε Λαύριο και Πάτρα (επί του Προμηθέα) αλλά και ο ΠΑΟΚ προέρχεται από θρίαμβο στο ντέρμπι με τον Αρη, και το διπλό στην Ευρώπη ενώ η μεταγραφική του ενίσχυση συνεχίζεται (με τη συνδρομή της οικογένειας του Ιβάν Σαββίδη).
Στο ματς του πρώτου γύρου o ΠΑΟΚ σημείωσε μία άνετη νίκη και με διαφορά που ίσως διαδραματίσει κάποιον ρόλο, αφού επικράτησε με 87-61. Για τον Δικέφαλο σε εκείνο το παιχνίδι, το πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων, ο Άνταμ Σμιθ είχε 24 πόντους, 22 από τους οποίους στο δεύτερο ημίχρονο ενώ ο Ζέιν Νόουλς είχε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ. Από την άλλη πλευρά, ο Τζόνι Μπερχανεμέσκελ που αποτελεί πια παρελθόν για τους Θεσσαλούς, είχε 22 πόντους.

Στο Αλεξάνδρειο ο Αρης δεν έχει πλέον και πολλά περιθώρια και αν θέλει να μην υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θα πρέπει να κερδίζει παιχνίδια όπως αυτό με τον Ηρακλή καθώς σιγά σιγά τα…κουκιά δεν θα βγαίνουν.
Στο πρώτο του εντός έδρας παιχνίδι στη σεζόν της επανόδου του στην Basket League, ο Ηρακλής κυριάρχησε του Άρη και τον νίκησε με 82-66. Ο Ντάριους Γκάρετ ήταν ο κορυφαίος των νικητών με 17 πόντους, 7/8 δίποντα και 15 ριμπάουντ, επιδόσεις που του έδωσαν τον τίτλο του MVP της 2ης αγωνιστικής. Παράλληλα ο Αμερικανός σημείωσε ρεκόρ 15ετίας για τον Ηρακλή με τα 15 ριμπάουντ που μάζεψε. Για τον Άρη ο Τζέιλεν Μόρις είχε 23 πόντους και επτά ριμπάουντ.
Με τη νίκη του πρώτου γύρου, ο Ηρακλής πλησίασε τον Άρη στον απολογισμό των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στο πλαίσιο της μεγάλης κατηγορίας.
Έφτασε τις 18 ενώ ο Άρης έχει 19. Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν μικρό προβάδισμα στα παιχνίδια στα οποία ήταν γηπεδούχοι αφού σημείωσαν 10 νίκες έναντι οχτώ των “κυανόλευκων”. Οι γηπεδούχοι μάλιστα μέτρησαν ένα σερί πέντε νικών από τη σεζόν 2002-03 ως τη σεζόν 2005-06 αλλά και στην περίοδο 2010-11. Τελευταίο ματς των δύο ομάδων στο Αλεξάνδρειο -πέραν αυτού που έγινε για το Κύπελλο στην αρχή της σεζόν- ήταν στις 18 Δεκεμβρίου 2010. Ο Άρης είχε νικήσει με 94-85 με τον Ισραηλινό Σαρόν Ντρούκερ στον πάγκο και πρώτους σκόρερ τους Σλούκα με 17 και Ταπούτο με 15 πόντους. Από την άλλη πλευρά ο Ηρακλής, με τον Σέρβο Ντάρκο Ρούσο στον πάγκο, πήρε 16 πόντους από τον Μπόουλντιν και τον Τζάζβιν.
Η τελευταία από τις οχτώ εκτός έδρας νίκες του Ηρακλή σημειώθηκε πριν από 19 χρόνια. Ήταν 15 Δεκεμβρίου 2001 όταν επικράτησε του αντιπάλου του με 72-67, έχοντας στον πάγκο του τον Κώστα Πιλαφίδη και με κορυφαίους τους Ρόντρικ Μπλέικνι με 18 και Γιώργο Καράγκουτη με 17 πόντους. Εκείνο το αποτέλεσμα οδήγησε τον Στιβ Γιατζόγλου στην έξοδο από τον Άρη αφού τον διαδέχτηκε στη συνέχεια ο Μίλαν Μίνιτς. Για τον Άρη ο Φράνκι Κινγκ είχε 20 και ο Τόρεϊ Μπραγκς 13 πόντους.Περιστέρι και Ηφαιστος Λήμνου είναι τα φαβορί κόντρα σε Ρέθυμνο και Πανιώνιο.
Οι Περιστεριώτες μετά το μεγάλο διπλό στο Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή θέλουν να νικήσουν και το Ρέθυμνο που χάνει πολύ μακριά από την έδρα του.
Στην οποία εφέτος έχει χάσει μόλις μία φορά σε επτά παιχνίδια και αυτή είναι από το Περιστέρι !
Στη συνέχεια οι κρητικοί σημείωσαν έξι διαδοχικές εντός έδρας νίκες και μάλιστα σημαντικές (μεταξύ άλλων επί της ΑΕΚ και του Προμηθέα Πάτρας).
Το Περιστέρι είχε νικήσει στο “Μ.Μερκούρη” με 79-60, παίρνοντας 13 πόντους από τους Μόρισον, Βασιλόπουλο και Γκρέι. Για τους γηπεδούχους, ο Φράνκαμπ είχε 21 πόντους και ο Γκάρετ 18.

Με τη νίκη του πρώτου γύρου, το Περιστέρι μείωσε την απόσταση στην ιστορία αυτών των αναμετρήσεων. Ήταν η τρίτη του ενώ από την άλλη πλευρά το Ρέθυμνο Cretan Kings διατηρεί το προβάδισμα με τέσσερις επιτυχίες.
Οι Κρητικοί έφυγαν νικητές από την πρώτη επίσκεψη τους στο Περιστέρι, στο ματς της σεζόν 2011-12 αφού επικράτησαν με 75-62 (Εντουαρντς 14, Μπόατενγκ 11 – Κρίστμας 24, Πέτγουεϊ 21). Οι γηπεδούχοι απάντησαν με δύο εντός έδρας νίκες, με απόσταση έξι χρόνων και μάλιστα στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής, της 12ης. Είχαν νικήσει με 70-69 στο παιχνίδι της σεζόν 2012-13 (Κανονίδης 17, Θορν 14 – Λάτοβιτς 21, Ντούβνιακ 13) και με 80-64 σε εκείνο της περσινής σεζόν (Χάροου 15π, 7ασ, Γκρέι 12 – Μπαρτ 19, Ελάιζα Τζόνσον 16).Στη Λήμνο ο Ήφαιστος θέλει να συνεχίσει το νικηφόρο κόντρα στους Νεοσμυρνιώτες.
Καθώς ήταν ο νικητής του παιχνιδιού που έγινε στις 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα(83-69), “οικοδομώντας” την κυριαρχία του στην ευστοχία του στα τρίποντα (14/28) και στη διαφορά στα ριμπάουντ (43 έναντι 28 του Πανιωνίου Su Casa). Οι νικητές πήραν 20 πόντους και επτά ασίστ από τον Τζέρι Σμιθ. Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Βεργίνης είχε 14 πόντους με 1/1 βολή, 2/2 δίποντα και 3/6 τρίποντα.
Με αυτά και με αυτά ο Ήφαιστος έχει μόνο νίκες στη σύντομη ιστορία των αναμετρήσεων με τον Πανιώνιο, αφού πέραν εκείνης που σημείωσε στο ματς του πρώτου γύρου, είχε κάνει το 2/2 στην περσινή σεζόν.

Η ΑΕΚ έχοντας φτάσει το νικηφόρο σερί της στο 9-0 δεν θέλει να προσγειωθεί ανώμαλα στη Ρόδο κόντρα στον Κολοσσό όπως έκανε στην Αμβέρσα μεσοβδόμαδα στο Τσάμπιονς Λίγκ. Είναι το φαβορί αλλά πρέπει να το αποδείξει κόντρα στους Ροδίτες που "καίγονται" για αποτελέσμα. Η Ενωση θα πρέπει να καλύψει το συντομότερο το κενό του Σάντ Ρός που θα συνεχίσει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί το Λαύριο την Κυριακή αλλά το μυαλό του (μετά την ήττα από την Αρμάνι) είναι στη διαβολοβδομάδα στην έδρα του όπου θέλει πάση θυσία δύο νίκες.
Ενώ στο παιχνίδι που κλείνει την αγωνιστική ο Ιωνικός Νικαίας φιλοξενεί τον Προμηθέα Πάτρας που είναι το μεγάλο φαβορί.
Η ομάδα της Νίκαιας που ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις στον πρώτο γύρο έχει χάσει ήδη τον κόουτς Νίκο Βετούλα, τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (που θα παίξει τώρα κόντρα στην πρώην ομάδα του αφού έχει μετακομίσει στον Προμηθέα), τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο (που επέστρεψε νωρίτερα στον Ολυμπιακό) αλλά και ο Λόρενς (πήγε στη Βόννη) και ετοιμάζεται να αποχωρήσει και ο Στίβ Μπάρτ (για τη Νίζνι).
Τέσσερις παίκτες που πετύχαιναν συνολικά πάνω από 50 πόντους δηλαδή το 70% της ομάδας !

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 11 Ιανουαρίου

Ν.Σαμαράς 15.30 Ήφαιστος-Πανιώνιος (BLSHOW ERT Sports / ERT Play 2)

Καλλιθέας Ρόδου 15.30 Κολοσσός Ρόδου-ΑΕΚ (BLSHOW ERT Sports / ERT Play 1)

Νεάπολης Λάρ. 15.30 Λάρισα-ΠΑΟΚ (BLSHOW ERT Sports / ERT Play 3)

Α. Παπανδρέου 15.45 Περιστέρι-Ρέθυμνο (BLSHOW ERT Sports / ERT Play 4)

Αλεξάνδρειο 17.45 Άρης-Ηρακλής (ERT Sports)

Κυριακή 12 Ιανουαρίου

ΟΑΚΑ 17.00 Παναθηναϊκός-Λαύριο (Cosmote Sport 4)

Σοφία Μπεφόν 19.30 Ιωνικός Νίκαιας-Προμηθέας Πάτρας (ERT Sports)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ