20.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Τέσσερις μήνες, 14 αλλαγές προπονητών…

Πλησιάζοντας στο τέλος του Γενάρη, ήδη πολλοί προπονητές έχουν φύγει από τις ομάδες τους σε Ευρωλίγκα και Basket League. Το Basketa.gr τους παρουσιάζει.

Μόλις χθες (23/1) ο Ντέιβιντ Μπλατ έγινε έξαλλος σχολιάζοντας τις πολλές απολύσεις από τους πάγκους των ομάδων της Ευρωλίγκας με τελευταία εκείνη του Γιώργου Μπαρτζώκα από τη Χίμκι.

Το basketa.gr ξετυλίγει το… κουβάρι με τις απομακρύνσεις τεχνικών.

Ξεκινώντας από την Basket League, ήδη έχουν χάσει τη δουλειά τους οκτώ προπονητές. Ο Κολοσσός απομάκρυνε το Νίκο Βετούλα και τον αντικατέστησε με τον Κώστα Φλεβαράκη, με τον τελευταίο να έχει επίσης φύγει από τη Ρόδο και η ομάδα σύντομα θα ανακοινώσει το διάδοχό του.

Στο Ρέθυμνο, το εγχείρημα με τον Σταύρο Μυκονιάτη στο τιμόνι δεν στέφθηκε με επιτυχία και ο Βαγγέλης Ζιάγκος προσπαθεί να οδηγήσει την ομάδα στη σωτηρία, έχοντας πετύχει δύο νίκες έως τώρα. Πρωταθλητής στις αλλαγές προπονητών ο Πανιώνιος ο οποίος ξεκίνησε με τον Κρις Χουγκάζ. Λίγο καιρό αργότερα προσλήφθηκε ο Βασίλης Φραγκιάς, προτού φύγει για να επιστρέψει ο προκάτοχός του. Τελικά αυτό δεν συνέβη και την ομάδα καθοδηγεί πλέον ο Νίκος Οικονόμου.

Αλλαγή υπήρξε και στην Κύμη, καθώς τη θέση του Γιάννη Καστρίτη πήρε ο Ισίδωρος Κουτσός. Ο πρώην τεχνικός της ομάδας της Εύβοιας μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και αντικατέστησε τον Βαγγέλη Αγγέλου. Τέλος, ο Τσάβι Πασκουάλ έφυγε μετά από δύο χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού κι ανέλαβε τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Παρόμοια όμως η κατάσταση και στην Ευρωλίγκα. Όσες ομάδες βρίσκονται από τη δέκατη θέση και κάτω έχουν αλλάξει όλες προπονητή εκτός από τη Ζαλγκίρις Κάουνας που συνεχίζει με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ εξαίρεση αποτελεί η Μπασκόνια η οποία αν και είναι έβδομη, είχε προχωρήσει στην απομάκρυνση του Πέδρο Μαρτίνεθ για να επιστρέψει ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ μετά την τραγική πορεία των πρώτων αγωνιστικών αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Νέβεν Σπάχια με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και η «μεταμόρφωση» της ομάδας είναι σημαντική, καθώς πλέον διεκδικεί στα ίσα την πρόκριση. Στις 20/12 ο Τσάβι Πασκουάλ έφυγε από τον Παναθηναϊκό και τη θέση του πήρε μερικές μέρες αργότερα ο Ρικ Πιτίνο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποτέλεσε παρελθόν για τη Χίμκι και προσλήφθηκε ο Ρίμας Κουρτινάιτις ο οποίος επίσης είχε κι άλλη θητεία στη ρωσική ομάδα πριν από μερικά χρόνια. Αλλαγή υπήρξε και στην άκρη του πάγκου της Γκραν Κανάρια. Ο Βίκτορ Γκαρσία αντικατέστησε τον Σάλβα Μαλδονάδο, με τον τελευταίο να «πληρώνει το μάρμαρο» για την κακή πορεία του κλαμπ στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αρκετά… ακατανόητη ήταν και η απόλυση του Αλεξάνταρ Τζίκιτς από την τεχνική ηγεσία της Μπουντούτσνοστ. Οι Μαυροβούνιοι έχουν επιτύχει μόνο με την παρουσία τους στην Ευρωλίγκα, αλλά οι διοικούντες τον σύλλογο προσέλαβαν στη θέση του τον Γιάσμιν Ρέπεσα. Τέλος, η Νταρουσάφακα έκανε αρκετή υπομονή με τον Αχμέτ Τσάκι αλλά στη συνέχεια προτίμησε για τη θέση του χεντ κόουτς τον Σελτσούκ Ερνάκ.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές προπονητών:

Basket League

Κολοσσός: Νίκος Βετούλας -> Κώστας Φλεβαράκης -> αναμένεται ανακοίνωση

Ρέθυμνο: Σταύρος Μυκοντιάτης -> Βαγγέλης Ζιάγκος

Πανιώνιος: Κρις Χουγκάζ -> Βασίλης Φραγκιάς -> Νίκος Οικονόμου

Κύμη: Γιάννης Καστρίτης -> Ισίδωρος Κουτσός

Άρης: Βαγγέλης Αγγέλου -> Γιάννης Καστρίτης

Παναθηναϊκός: Τσάβι Πασκουάλ -> Ρικ Πιτίνο

Ευρωλίγκα

Μπασκόνια: Πέδρο Μαρτίνεθ -> Βέλιμιρ Περάσοβιτς

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Νέβεν Σπάχια -> Γιάννης Σφαιρόπουλος

Παναθηναϊκός: Τσάβι Πασκουάλ -> Ρικ Πιτίνο

Χίμκι: Γιώργος Μπαρτζώκας -> Ρίμας Κουρτινάιτις

Γκραν Κανάρια: Σάλβα Μαλδονάδο -> Βίκτορ Γκαρσία

Μπουντούτσνοστ: Αλεξάνταρ Τζίκιτς -> Γιάσμιν Ρέπεσα

Νταρουσάφακα: Αχμέτ Τσάκι -> Σελτσούκ Ερνάκ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ