15.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τάπα ή… Κάιζερ; (vids)

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στον Μίχαλ Κάιζερ, που απέκτησε η Κύμη και θα τον δούμε να κάνει το ντεμπούτο του στη Stoiximan.gr Basket League απέναντι στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, το μυαλό πάει στον... Ρούντι Γκομπέρ. Η κοψιά του είναι ίδια με αυτή του Γάλλου. Ψηλόλιγνος, με μακριά χέρια και μεγάλο άνοιγμα αυτών, αθλητικός... Η διαφορά τους είναι καμιά δεκαριά πόντοι και λίγο μπάσκετ παραπάνω, το οποίο ξέρει ο Γάλλος, γι' αυτό παίζει στο ΝΒΑ με τους Γιούτα Τζαζ, ενώ ο Κάιζερ ήρθε στην Κύμη.

Ο Κάιζερ ξέρει δύο πράγματα να κάνει καλά και προφανώς γι' αυτό τον διάλεξε ο Γιάννης Καστρίτης. Να καρφώνει και να ταπώνει. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Λουιζιάνα Τεκ και στα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί, σούταρε με ποσοστό 54% εντός παιδιάς, την τελευταία του χρονιά δε, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 60%! Ήταν όλα καρφώματα. Του πετούσε την μπάλα ο δαιμόνιος πλέι μέικερ Σπίντι Σμιθ, συνήθως μετά από ένα απλό πικ εν ρολ, κι αυτός την κάρφωνε με μανία. Αυτός ήταν ο τρόπος για να σκοράρει, το σουτ δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Σε αντίθεση, δηλαδή, με την τάπα, όπου είναι εξπέρ. Ο Μίχαλ Κάιζερ ήταν ένας από τους καλύτερους μπλοκέρ σε όλο το NCAA και φεύγοντας από το πανεπιστήμιο είχε γίνει ο κορυφαίος μπλοκέρ στην ιστορία του Λουιζιάνα Τεκ. Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί είχε μέσο όρο 2,6 τάπες ανά αγώνα, ενώ τις δύο τελευταίες χρόνιες του αυτός ο μέσος όρος άγγιξε τις 3. Με εξαίρεση της freshman σεζόν του, τις άλλες τρεις σεζόν ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη 20άδα των παικτών με τα περισσότερα κοψίματα σε όλο το NCAA. Τα μακριά χέρια του, τα αθλητικά προσόντα του και το καλό του τάιμινγκ τον καθιστούν ένα πρώτης τάξεως... σκιάχτρο. Αν μη τι άλλο, στη ρακέτα της Κύμης θα πρέπει να το σκεφτεί κανείς καλά πριν επιχειρήσει να μπει, αν είναι αυτός στο παιχνίδι.

Ο Κάιζερ οφείλει εν πολλοίς την καριέρα του στον διάδοχο του Μπίλι Ντόνοβαν στον πάγκο της Φλόριντα και σημερινό προπονητή των Γκέιτορς, Μάικλ Ουάιτ. Όταν αποφοιτούσε από το γυμνάσιο Λάνκαστερ του Τέξας, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τα πανεπιστήμια γι' αυτόν και δυσκολευόταν να βρει υποτροφία. Ο Ουάιτ, που τότε ήταν προπονητής στο Λουιζιάνα Τεκ, τον είδε, τον πίστεψε, δούλεψε μαζί του και τον έκανε μπασκετμπολίστα. Με τη βοήθεια και του Κάιζερ το Λουιζιάνα Τεκ κέρδισε επί των ημερών του τρεις διαδοχικές φορές τον τίτλο στην περιφέρεια Western Atlantic Conference, ενώ μια φορά έφτασε ως τα προημιτελικά του τουρνουά ΝΙΤ.

Συμπαίκτης του Γιάνκοβιτς!

Το κυριότερο είναι πως μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο ο Κάιζερ πίστεψε ότι θα μπορούσε να παίξει ακόμα και στο ΝΒΑ. Αλλά βέβαια αυτό ήταν δύσκολο. Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνεις κι άλλα πράγματα εκτός από το να καρφώνεις και να κόβεις. Παρ' όλα αυτά το καλοκαίρι του 2015 πλησίασε αρκετά κοντά στο όνειρο. Δεν επελέγη μεν στο ντραφτ εκείνης της χρονιάς, αλλά κέρδισε μια πρόσκληση για το summer league του Λας Βέγκας με τους Τορόντο Ράπτορς. Και λίγο αργότερα υπέγραψε μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο μαζί τους. Συμμετείχε μάλιστα και σε ένα κομμάτι της προετοιμασίας τους, έπαιξε και σε ένα φιλικό, αλλά μετά "κόπηκε" μαζί με τον Γάλλο Αξέλ Τουπάν, ο οποίος τώρα παίζει στη Ζαλγκίρις.

Τη σεζόν 2014-15 την έβγαλε στη G-League με τη θυγατρική των Ράπτορς, τους Ράπτορς 905, και το καλοκαίρι του 2016 πήρε μία ακόμα πρόσκληση για το summer league του Λας Βέγκας. Αυτή τη φορά από τους Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης. Εκεί είχε και την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα, καθώς υπήρξε συμπαίκτης με τον Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο οποίος είχε πάρει κι αυτός πρόσκληση από τους Πέλικανς! Τόσο ο Κάιζερ όσο και ο Γιάνκοβιτς είχαν ακριβώς την ίδια τύχη. Καμία. Και ο μεν Γιάνκοβιτς επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Άρη, ο δε Κάιζερ έβγαλε μία ακόμα χρονιά στη G-League. Μέχρι που φέτος ο δρόμος τον έβγαλε στην Κύπρο αρχικά και τώρα στην Κύμη...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ