20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Σύγκρουση δυο… ίδιων κόσμων (vids)

Αν στα προηγούμενα 2 παιχνίδια λέγαμε ότι ήταν μια μάχη διαφορετικών “κόσμων” , επίθεσης ενάντιων άμυνας η γρήγορο εναντίον ενός πιο αργού στιλ , εδώ είναι μια σύγκρουση ίδιων κόσμων . Το στιλ παιχνιδιού και η φιλοσοφία ταιριάζει σε ένα αρκετά πιο μεγάλο βαθμό .  Οι 2 ομάδες αρέσκονται να είναι με το πόδι στο φρένο , να διαβάζουν καλύτερα και να βάζουν αρκετά την μπάλα χαμηλά στο post σε κάθε ευκαιρία . Αυτό δεν σημαίνει ότι φυσικά είναι ακριβώς ίδιες , μιλάμε για την γενική εικόνα . Θα δούμε ένα παιχνίδι όχι ξέφρενου ρυθμού με επιλογές ρίσκου αλλά πιο ελεγχόμενο .

            Έχουν ειπωθεί και γραφτεί όλα άπειρες φορές και για τους 2 . Πλέον δεν είναι θέμα να δούμε τα επικίνδυνα σημεία της FENER κλπ όπως λέγαμε στην διάρκεια της σεζόν και στα play-off . Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι ποιος θα επιβιώσει . Να θυμίσουμε ότι στο παιχνίδι στην Τουρκία και χωρίς τον Σπανούλη ο Ολυμπιακός ουσιαστικά στα τελευταία λεπτά έχασε ένα παιχνίδι που αγωνίστηκε καλύτερα από τους Τούρκους . Στην Αθήνα είχε κερδίσει χωρίς η FENER να έχει τον Bogdanovic . Μιλώντας για απουσίες να θυμίσουμε ότι οι παίκτες που είχαν προβλήματα υγείας της FENER επέστρεψαν αντίθετα ο Ολυμπιακός αγωνίζεται εσχάτως χωρίς ένα βασικό γρανάζι τον Lojeski αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει στην διάρκεια της σεζόν τον πολύ σημαντικό Hackett με τον Waters  . Μερικά σημεία κλειδιά  του σημερινού αγώνα :

  • ROTATION και προβλήματα με FOUL

Το αναφέρουμε σαν πρώτο γιατί μιλάμε για ένα δεύτερο μεγάλο παιχνίδι σε 48 ώρες . Η FENER αγωνίζεται με πολύ κλειστό rotation αλλά πέρα από τους λίγους παίκτες που χρησιμοποιεί είναι και ότι κάποιοι παίζουν πολύ υψηλό χρόνο . Οι Udoh και Kalinic έπαιξαν 38 λεπτά και ο Bogdanovic 31 ! Αντίστοιχα κοιτώντας το BOXSCORE του Ολυμπιακού θα δει κανείς τον Σπανούλη με 28 λεπτά και ένα πολύ μοιρασμένο χρόνο συμμετοχής . Πέρα από την όποια κούραση μπορεί να έχουν οι συγκεκριμένοι επί της ουσίας θα πρέπει να επιβιώσουν και προβλήματα με φάουλ που ίσως εμφανιστούν . Εδώ τονίζω ότι δεν αναφέρω το μικρό rotation ως πρόβλημα αλλά ως επιλογή και φιλοσοφία . Ο coach Σφαιρόπουλος έχει μια πολυτέλεια να εμπιστεύεται μέχρι τώρα ένα πιο μεγάλο αριθμό παικτών οπότε δεν μπορεί κανείς να πει ότι αν φορτωθεί κάποιος με φάουλ θα είναι το ίδιο σημαντικό πρόβλημα . Σίγουρα η Real δεν είναι ομάδα που θα επιδιώξει τις επαφές η θα πάει χαμηλά την μπάλα στο post  τόσο πολύ όσο ο Ολυμπιακός . Προσωπικά θεωρώ ότι ο Antic θα πάρει κάποιες ευκαιρίες σήμερα γιατί ταιριάζει παραπάνω στον αγώνα .

2) Περιορισμός Bogdanovic , Σλούκας , Dixon

Σε όλες τις ομάδες του ο Obradovic πάντα κοιτούσε να έχει υψηλό αριθμό ποιοτικών χειριστών , παικτών που θα κρατάνε το τιμόνι της ομάδας και θα μπορούν να την οδηγήσουν στο παρκέ όπως αυτός ζητάει . Προχθές η FENER από τα 29 εύστοχα σουτ έφτιαξε 24 με assist , πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργικά είναι σε πολύ υψηλό ρυθμό και φόρμα . Στην FENER έχει ξανά αυτήν την πολυτέλεια . Η συνέπεια που πρέπει να υπάρχει σε όλους πρέπει να είναι σε πολύ υψηλό βαθμό καθώς και οι 3 έχουν την ικανότητα να αλλάξουν την ροή του αγώνα και να τον καθορίσουν . Το ίδιο φυσικά θα λένε και από απέναντι για τον περιορισμό του Σπανούλη .

Έχοντας 1 παιχνίδι σαν δείγμα , η αντιμετώπιση της FENER στον Σπανούλη είναι σχεδόν ίδια με την λογική της CSKA . Ο ψηλός θα βγαίνει στο ύψος του σκριν στην μπάλα μέχρι να έρθει και ο περιφερειακός πίσω ρισκάροντας αρκετά . Δεν είχε πρόβλημα να διαβάσει στην Αθήνα που πέρα από τις 7 assist ( είχε και 5 λάθη )  γενικά έλεγχε το παιχνίδι πολύ καλά .

3)POST GAME Ολυμπιακός

Το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού προχτές . Κατάφερα να κρατηθεί στο παιχνίδι και δημιουργήσει ανοιχτά σουτ πατώντας την μπάλα χαμηλά . Εδώ όμως έχουμε μια διαφορά , ότι ο παίκτης που θα ξεκινήσει στο παιχνίδι επάνω του δεν θα χρειαστεί δεδομένα παγίδες αυτόματα όπως ο VORONTSEVICH τον οποίο δεν εμπιστεύτηκε η CSKA και έστελνε παγίδα . Οι UDOH VESELY , θα τον παίξουν 1 εναντίον 1 άρα εκεί ο Πρίντεζης θα έχει ένα άλλο στιλ άμυνας σήμερα . Η FENER παραδοσιακά παγιδεύει τα mismatch , κυρίως από αλλαγές και είναι σίγουρο ότι ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει με κάποια plays να προκαλέσει αλλαγές στα σκριν και θα είναι έτοιμος εκεί να επιτεθεί βγάζοντας με ασφάλεια την μπάλα από την παγίδα . Ένας παίκτης που σημάδεψε έξυπνα ο Ολυμπιακός ήταν ο Dixon τραβώντας αμέσως δεύτερο παίκτη καθώς είναι πολύ αναποτελεσματικός αμυντικός στο post .

Από την άλλη παρόμοιο στιλ και η FENER , θα πρέπει ο Ολυμπιακός να αμυνθεί σχεδόν όλα τα mismatch που θα δημιουργηθούν . Απλά να θυμήσω είχε σημαδέψει αμέσως τον Μαντζαρη με τον Bogdanovic , τον Αγραβάνη επίσης με τον Udoh , τον Kalinic αμέσως τον έβαλε να επιτεθεί στον Lojeski η όποιον πιο κοντό παίκτη τον μάρκαρε , όταν αγωνίζονταν σε 3 . Γενικά εκατέρωθεν θα δούμε σκληρές μάχες χαμηλά .

4)Επιθετικό rebound

H FENER πάει πιο εύκολα σε αλλαγές . Το είχαμε πει και προχθές , το ίδιο είναι και τώρα . Μακάρι να μην έχει πολλά rebound γιατί θα μπούνε τα σουτ αλλά ακόμη για όσα χαθούν η FENER εμφάνισε προβλήματα στην διάρκεια της σεζόν στο συγκεκριμένο κομμάτι , το οποίο βέβαια βελτίωσε στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς . Βέβαια ούτε και η CSKA είχε πρόβλημα στο αμυντικό rebound στην σεζόν , αλλά προχθές ο Ολυμπιακός το κυνήγησε πολύ . Πολλές αλλαγές νωρίς ( βέβαια ο Ολυμπιακός ούτως η άλλως παίζοντας στα τελευταία δευτερόλεπτα από το 24 τις παίρνει ούτως η άλλος ) σημαίνουν ευκαιρία για το παίκτη που τραβάει τον κοντό της αλλαγής ευκαιρία πάντα να επιτεθεί στο καλάθι και να πάρει τo rebound .

 

Αυτά και σίγουρα πολλά άλλα θα μπορούσε κανείς να πει αλλά σίγουρα εδώ να πούμε ότι το γεγονός ότι το παιχνίδι διεξάγεται στην Τουρκία είναι ένα σημαντικός παράγοντας . Τα 16 λάθη της Real ( δεν το συνηθίζει ) σίγουρα έχουν μια παράμετρο “πίεση της εξέδρας” . Βέβαια σε αυτό το επίπεδο αλλά και ο Ολυμπιακός συγκεκριμένα έδειξε ότι δεν έχει τέτοια θέματα καθώς φέτος εκτός έδρας έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ