18.4 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σόκο στο basketa.gr: “Πρέπει να δείξουμε τα… καρύδια μας”!

Το βράδυ της Παρασκευής οι Έλληνες παίκτες της ΑΕΚ που θα πατήσουν το παρκέ του ΟΑΚΑ για τον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Basketball Champions League με τη Μούρθια, δεν θα βρουν απέναντί τους μόνον άγνωστες φάτσες. Ο τύπος με το 0 τούς είναι σίγουρα γνωστός. Πριν δυο χρόνια φόρεσε τη φανέλα των Τρικάλων και τον είχαν αντιμετωπίσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Άρα τον ξέρουν. Αλλά τους ξέρει κι αυτός. 

Μόνο που στο μεταξύ ο Όβι Σόκο - ο περί ου ο λόγος - έχει εξελιχθεί. Κι από ένας απλά καλός φόργουορντ μιας μικρομεσαίας ελληνικής ομάδας, έχει γίνει ένας από τα καλύτερα "τεσσάρια" ολόκληρου του BCL! Είναι ο πρώτος σκόρερ (12,9π.) και πρώτος ριμπάουντερ (7,3) της Μούρθια στη διοργάνωση κι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εξαιρετικής πορείας της προς το φάιναλ φορ. Κι έρχεται στην Αθήνα για να σηκώσει την κούπα, όπως λέει δίχως περιστροφές μιλώντας στο basketa.gr!

Γνωρίζει, βέβαια, πως το έργο της ομάδας του δεν θα είναι εύκολο. Σέβεται την ΑΕΚ, αλλά δεν φοβάται το κατάμεστο ΟΑΚΑ, ίσα ίσα που μάλλον το προτιμά "καυτό". Είναι σίγουρος πως στον ημιτελικό θα γίνει μάχη μέχρις εσχάτων και δεν διστάζει να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τα Τρίκαλα και την Ελλάδα γενικότερα.

-Η ιστορία θα γράψει πως εσείς φέρατε τη Μούρθια για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκής διοργάνωσης...
"Ναι, πράγματι. Γράφουμε ιστορία. Και ξέρουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η επιτυχία για την πόλη, τους φιλάθλους και τον οργανισμό. Αλλά προσπαθούμε να μη χάνουμε το μυαλό μας με αυτά και να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. Θέλουμε να ζήσουμε τις στιγμές και να το διασκεδάσουμε".

-Λίγοι περίμεναν, πάντως, ότι θα φτάνατε μέχρι εδώ από τη στιγμή που τερματίσατε τέταρτοι στον όμιλο της κανονικής περιόδου κι έπρεπε να παίξετε με την κάτοχο του τίτλου, Τενερίφε...
"Το βασικό ήταν ότι καταφέραμε να περάσουμε από τον όμιλο. Αν μπορέσεις να πάρεις την πρόκριση από την κανονική περίοδο, μετά με όποιον και να παίξεις, είναι το ίδιο πράγμα. Διότι όλες οι ομάδες που φτάνουν ως τα πλέι οφ είναι καλές, δυνατές, έχουν αγωνιστική ταυτότητα και είναι ικανές να φτάσουν ψηλά. Δεν υπάρχει αδύναμος αντίπαλος σε αυτό το επίπεδο, οπότε δεν έχει πραγματική σημασία ποιον θα αντιμετωπίσεις".

-Ξεκινήσατε μέτρια τη σεζόν, αλλά από κάποιο σημείο και μετά πήρατε φόρα και δεν σταματήσατε πουθενά. Τι ήταν αυτό που άλλαξε την πορεία σας;
"Νομίζω ότι για τις περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη είναι λογικό να ξεκινούν μέτρια τη σεζόν από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένες να αλλάζουν κάθε καλοκαίρι ριζικά το ρόστερ τους. Αν δεν είσαι κάποια μπασκετική υπερδύναμη, που έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει έναν ποιοτικό κορμό παικτών και να τον διατηρεί για κάποια χρόνια εξασφαλίζοντας ομοιογένεια, τότε αυτό που κάνεις είναι να έχεις κάθε χρόνο δέκα νέους παίκτες στην ομάδα σου. Το ίδιο συνέβη και με μας. Μέχρι να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, να καταλάβουμε τι θέλει ο προπονητής από εμάς, να δέσουμε ως ομάδα, χρειάστηκε χρόνος. Όταν το πετύχαμε, τα πράγματα πήραν τη σειρά τους".

-Και η συνέχεια τι κρύβει; Θα σηκώσετε την κούπα στην Αθήνα;
"Ερχόμαστε για να το πάρουμε, να είσαι σίγουρος! Αυτός είναι ο στόχος μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον πετύχουμε. Μπορούμε να νικήσουμε οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις ομάδες του φάιναλ φορ, μπορούμε όμως και να χάσουμε από όλες αυτές. Είναι εξίσου καλές και ποιοτικές ομάδες και οι τέσσερις φιναλίστ".

-Ναι, αλλά στον ημιτελικό όλο το γήπεδο θα υποστηρίζει τον αντίπαλό σας, την ΑΕΚ...
"Κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι παίζουμε πιο καλά όταν το περιβάλλον είναι εχθρικό για μας. Μας ενώνει και μας αναγκάζει να μείνουμε περισσότερο συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας. Η αρνητική ενέργεια που εκπέμπει το γήπεδο μας βοηθά κι αυτό έχει φανεί ως τώρα. Και την Τενερίφε και την Καρσίγιακα στα πλέι οφ τις κερδίσαμε εκτός έδρας και χάρη σε αυτές τις νίκες φτάσαμε ως το φάιναλ φορ".

-Τι ξέρεις για την ΑΕΚ;
"Επειδή έπαιξα πρόπερσι στην Α1, θυμάμαι καλά τους Έλληνες παίκτες της. Τους Αμερικανούς της δεν τους ξέρω, για να είμαι ειλικρινής, αφού δεν έτυχε να τους αντιμετωπίσω. Αλλά με τους Έλληνες είμαι αρκετά εξοικειωμένος. Έχει δυνατή ομάδα. Μοιάζει λίγο με μας, γιατί βγάζει κι αυτή σκληράδα στο παιχνίδι της, παίζει καλή άμυνα κι έχει αρκετά ψηλά και δυνατά κορμιά μέσα στη ρακέτα. Θα γίνει μεγάλη μάχη. Λουτρό αίματος πραγματικό! Αλλά έτσι πρέπει να είναι. Είναι ο ημιτελικός του φάιναλ φορ, τι περιμένεις; Θα πρέπει όλοι να δείξουμε τα... καρύδια μας"!

-Ποιους Έλληνες της ΑΕΚ θυμάσαι καλύτερα;
"Ο Ντούσαν Σάκοτα βρίσκεται κάμποσο καιρό στην ομάδα, έτσι δεν είναι; Έμπειρος παίκτης και πολύ έξυπνος στο παιχνίδι του. Κι ο Μαυροειδής, το "πεντάρι". Τον θυμάμαι πολύ καλά. Έχει αρκετούς έμπειρους παίκτες, αλλά και κάποια αξιόλογα νέα παιδιά. Γεμάτη ομάδα".

-Στα Τρίκαλα έμεινες σχεδόν μια ολόκληρη σεζόν. Με ποιες αναμνήσεις έφυγες;
"Αγαπώ τα Τρίκαλα, στ' αλήθεια! Τα έχω μέσα στην καρδιά μου. Ήταν μια πολύ σημαντική σεζόν αυτή που πέρασε εκεί. Και για την καριέρα μου, αλλά και για μένα τον ίδιο, ως άτομο. Είχα κάποια προβλήματα με τραυματισμούς, αλλά όλοι μού στάθηκαν και με βοήθησαν πολύ".

-Μιλάς ακόμα με κάποιους από τους τότε συμπαίκτες σου;
"Ναι, έχω επαφές με πολλούς από αυτούς. Είχαμε πολύ καλή ομάδα τότε και πολύ καλές σχέσεις. Τα λέμε αρκετά συχνά με πολλούς. Κάποιοι μου έδωσαν και συγχαρητήρια για την πρόκριση στο φάιναλ φορ".

-Με τον κόουτς Φλεβαράκη;
"Υπήρχε και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Θέλαμε και οι δύο να νικάμε, οπότε βρισκόμασταν στην ίδια σελίδα. Έμαθα πολλά από αυτόν. Με βοήθησε πολύ στο να εξελιχθώ ως παίκτης και κυρίως με έμαθε να χρησιμοποιώ σωστά τις δυνατότητες που έχω ως αθλητής".

-Το ελληνικό πρωτάθλημα πώς σου φάνηκε;
"Δυνατό και σκληρό. Βέβαια η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να κερδίσεις σχεδόν με τίποτα τις 4-5 πρώτες ομάδες, που είναι οι πιο προνομιούχες κι έχουν βοήθεια και από τους διαιτητές. Αλλά κατά τα άλλα είναι ποιοτικό πρωτάθλημα. Όχι ιδιαίτερα γρήγορο και αθλητικό, αλλά με πολλή τακτική και μυαλό".

-Θα ερχόσουν ξανά να παίξεις εδώ;
"Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Μετά την πατρίδα μου, είναι η αγαπημένη μου χώρα μακράν! Μου αρέσουν τα πάντα σε αυτήν και πιο πολύ το πάθος που έχουν οι φίλαθλοι. Αλλά, βέβαια, η επιλογή του επόμενου επαγγελματικού σταθμού μου εξαρτάται και από κάποια άλλα πράγματα. Θα δούμε.."

-Φέτος είναι η χρονιά σου. Κάνεις εξαιρετικές εμφανίσεις και στο BCL και στην ACΒ. Πού οφείλεται αυτή η έκρηξη;
"Φέτος είμαι καλά κι έχω βρει ρυθμό. Πέρυσι στην πρώτη μου σεζόν στη Μούρθια δεν έπαιξα πολύ, γιατί είχα συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών, που έκαναν την προσαρμογή μου ακόμα πιο δύσκολη. Χρειαζόμουν χρόνο για να μπορέσω να βρω τα πατήματά μου και να επανέλθω. Ευτυχώς οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν πολύ σε αυτό το κομμάτι".

-Μετά από μια τόσο καλή σεζόν τι σκέφτεσαι για το μέλλον;
"Τίποτα. Έχουμε να παίξουμε στο φάιναλ φορ του BCL και μετά να παλέψουμε για να παίξουμε και στα πλέι οφ της ACB. Είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό το πρόγραμμα, οπότε δεν σκέφτομαι τίποτα περισσότερο από το επόμενο παιχνίδι".

-Ούτε την προοπτική να παίξεις στο ΝΒΑ;
"Δεν θέλω να σκέφτομαι τίποτα για το μέλλον. Μόνο το επόμενο παιχνίδι".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ