25.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Σφαιρόπουλος στο Basketa.gr: “Υπερήφανος για τους παίκτες μου”

Την Πέμπτη στο Κάουνας, με το φινάλε του 2017 πέφτει και η αυλαία του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας και ο Ολυμπιακός ήδη (ακόμα και αν ηττηθεί από τη Ζαλγκίρις) έχει καλύτερο ρεκόρ από το αντίστοιχο περσινό, κάτι που τον έχει κρατήσει μέχρι τώρα στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με την ισόβαθμη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία όμως έχει ήδη νικήσει στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ολα αυτά έχουν γίνει με τον Ολυμπιακό να μην έχει παίξει σε ούτε ένα ματς στην Ευρωλίγκα αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα πλήρης !

Είναι λογικό λοιπόν ο κόουτς της ομάδας Γιάννης Σφαιρόπουλος, μιλώντας στο Basketa.gr να δηλώνει: "Υπερήφανος για τους παίκτες μου για ότι έχουν καταφέρει και από τον τρόπο που ξεπερνάνε τις δυσκολίες". Συναντήσαμε τον  Ελληνα τεχνικό στο περιθώριο του αγώνα για τη βράβευση του κορυφαίου όλων των εποχών, Νίκου Γκάλη για την είσοδό του στο Hall of Fame και η κουβέντα πήγε στον Ολυμπιακό.

Με την πρώτη ερώτηση σχεδόν υποχρεωτικά να εστιάζει στο γεγονός ότι η ομάδα του φτάνοντας να έχει ακόμα και τέσσερις βασικές απουσίες σε κομβικά παιχνίδια (π.χ με ΤΣΣΚΑ και Εφές εκτός) και με τον ίδιο να αναγκάζεται να μετατραπεί σε...αλχημιστής χρησιμοποιώντας σχήματα που κάποια από αυτά δεν έχει χρειαστεί ποτέ να τα δουλέψουν καν στην προπόνηση (!) στο τέλος τα καταφέρνει και ο ίδιος βγάζει το καπέλο στους παίκτες του:

"Ακριβώς έτσι. Σίγουρα βοηθάει στο ότι ο κάθε παίκτης έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο του και είναι πάντα έτοιμος όταν μπει στον αγώνα είτε παίξει πέντε λεπτά, είτε εικοσιπέντε. Είχαμε πει από το καλοκαίρι ότι όλοι οι παίκτες που ήρθαν αποκτήθηκαν για ένα συγκεκριμένο σκοπό και έχοντας ένα στόχο, να συνεισφέρουν όλοι για το καλό της ομάδας. Υπάρχουν στιγμές που λόγω τραυματισμών ή και λόγω του ότι κάποιοι παίκτες μας πρέπει να ξεκουραστούν από το επίπονο πρόγραμμα κάποιοι άλλοι πρέπει να βγουν μπροστά. Αρα πρέπει ο καθένας να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για να παίρνει τις ευκαιρίες που του δίνονται. 

Σε αυτό τα παιδιά ανταποκρίνονται όσο καλύτερα μπορούν.  Δεν είναι εύκολο ξέρετε για ένα παίκτη να μπαίνει από τον πάγκο για παράδειγμα και ξαφνικά να πρέπει να πάρει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι απλό και χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται και έτσι συνεισφέρουν στη συνολική προσπάθεια και για αυτό που  είναι και ο βασικός μας στόχος. Ολοι για την ομάδα, αφού πάνω απ' όλα είναι ο Ολυμπιακός και αυτός είναι η επιδίωξη όλων μας, να προσφέρουμε για το σύνολο" λέει ο τεχνικός των Ερυθρόλευκων που έχει και ένα πολύ δύσκολο ρόλο (λόγω των τραυματισμών) να προσπαθεί να ενσωματώσει κάποιον μετά από μακροχρόνιο τραυματισμό στην ομάδα όπως έγινε τον τελευταίο καιρό με τον Σπανούλη, προσπαθώντας να μην βγει και πολύ από το ρυθμό του και ο κάθε παίκτης που έπαιζε πολύ καλά μέχρι τότε (όπως για παράδειγμα με τον Στρέλνιεκς που δεν ήταν τόσο καλός στο τελευταίο ματς με την Εφές).

"Αυτό να ξέρετε είναι και θέμα κούρασης δεν είναι μόνο θέμα χημείας. Δηλαδή όσο κάποιοι λείπουν  κάποιοι άλλοι πρέπει να αναπληρώσουν το κενό παίζοντας περισσότερο και συνεχόμενα. Για αυτό και υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια από όλους μας, να  κρατάμε όσο το δυνατόν πιο σταθερή την απόδοση της ομάδας χωρίς να εξαντλούνται οι παίκτες και κυρίως χωρίς να εξαρτώνται από τις απουσίες που υπάρχουν. Τις περισσότερες φορές το καταφέρνουν, αλλά μην ξεχνάμε ότι και οι παίκτες είναι άνθρωποι πάνω απ' όλα όπως και εμείς και δεν γίνεται πάντα αυτό. Ομως το πρόσημο είναι ήδη θετικό και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι"  επισημαίνει ο κόουτς Σφαιρόπουλος που μαζί με τους προέδρους τους αδελφούς Αγγελόπουλους το καλοκαίρι "έχτισαν" μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα πιο πλήρης και από πέρυσι, την οποία η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να μην μπορούν να την απολαύσουν έστω και μια φορά 100% πλήρης !

"Δυστυχώς είναι αλήθεια και δεν θα γίνει αυτό εφέτος. Ο τραυματισμός του Αγραβάνη ήταν σοβαρός και δεν θα ξαναπαίξει εφέτος, ενώ είχαμε και τον σοβαρό τραυματισμό του Τιλί που λείπει τόσο καιρό αλλά τουλάχιστον έστω και αν αργεί ακόμα θα βρει χρόνο να παίξει εφέτος. Το πιο σημαντικό είναι αυτοί που θα παίζουν να είναι υγιείς ώστε πάνω κάτω να έχουμε ένα ρόστερ με βάση το σχεδιασμό που κάναμε το καλοκαίρι. Πάντως είναι ένα παράσημο για μας, το γεγονός ότι η ομάδα είναι τόσο σταθερή παρά τις σημαντικές απουσίες. Πρέπει να παίζεις όσο το δυνατόν καλύτερα πάντα παρά τις δυσκολίες και αυτό νομίζω δείχνει και το χαρακτήρα και το μέταλλο αυτής της ομάδας που παλεύει, παίζει και πιστεύει ανεξάρτητα από τις συνθήκες που θα συναντήσει κάθε φορά".

Το 11-3 μετά τις πρώτες 14 αγωνιστικές λέει πολλά ή μήπως τίποτε ακόμα, ο κόουτς του Ολυμπιακού γνωρίζει καλά ότι η συνέχεια είναι μεγάλη και επισημαίνει:

"Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε αφού έχουμε ένα ολόκληρο γύρο και μια αγωνιστική ακόμα μπροστά μας, ενώ έχουμε και τα διπλά παιχνίδια μέσα σε κάποιες εβδομάδες που εκεί μπορείς να χάσεις το προσανατολισμό σου. Δεν θα πρέπει να σε επηρεάσει ένα κακό αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να έρθει. Εκεί δείχνεις χαρακτήρα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και μετρημένοι εστιάζοντας κάθε φορά στο επόμενο παιχνίδι και κάνοντας ταμείο στο τέλος. Ναι είμαστε η ομάδα που έχει μόνο νίκες στα διπλά παιχνίδια αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Η διάρκεια και η συγκέντρωση έχει σημασία"

Το θετικό για αυτόν είναι ότι σιγά σιγά ανεβάζουν την απόδοσή τους όλοι οι ξένοι ακόμα και αυτοί που δεν είχαν μπει από την αρχή τόσο δυνατά στα παιχνίδια, αλλά και για αυτό υπάρχει εξήγηση

"Αμα έπαιζαν όλοι καλά σε μια μέρα θα ήταν αφύσικο δεν θα μπορούσε ουσιαστικά ποτέ να γίνει αυτό. Το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές κάθε φορά αλλάζουν απλά δείχνει την έννοια της ομάδας, αυτό ακριβώς θα έλεγα σημαίνει ομάδα. Τη μια στιγμή θα βγει κάποιος μπροστά, την άλλη στιγμή θα είναι κάποιοι άλλοι, την επομένη κάποιοι τρίτοι. Με το ρόστερ που έχουμε προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά που μπορεί να έχουμε από τραυματισμούς ή ντεφορμαρίσματα παικτών και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει σε ικανοποιητικό βαθμό".

Κλείνοντας και πριν ανταλλάξουμε τις ευχές για τις γιορτές, δεν θα μπορούσαμε να μη ζητήσουμε το σχόλιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου (που συμμετείχε ως προπονητής της μιας από τις δύο ομάδες στον συγκεκριμένο αγώνα) για τον μέγιστο Νίκο Γκάλη.

"Ο Γκάλης έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό μπάσκετ και μαζί με τους συμπαίκτες του βέβαια. Αλλά όταν ήρθε από την Αμερική έφερε τότε τον επαγγελματισμό στο μεγαλύτερο βαθμό και το σημαντικό είναι ότι έδωσε κίνητρο στη νεολαία για να ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά και γενικότερα με τον αθλητισμό. Του άξιζε η τιμή να μπει στο Hall of Fame και συγχαρητήρια στους διοργανωτές που έφτιαξαν όλο αυτό το event για να τιμηθεί αυτός ο άνθρωπος που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο ελληνικό μπάσκετ αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό. Του άξιζε και με το παραπάνω".

 

 

 

 

 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ