24.2 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Συνάντηση Ευρωλίγκας με λίγκες

Συνάντηση με εκπροσώπους 8 ευρωπαϊκών λιγκών, στις οποίες μετέχουν ομάδες από 17 ευρωπαϊκές χώρες, και την ULEB είχε στη Βαρκελώνη ο Τζόρντι Μπερτομέου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των παρισταμένων για τη νέα πρόταση που πρόκειται να καταθέσει τις προσεχείς μέρες η Ευρωλίγκα στη FIBA προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ευρωπαϊκό μπάσκετ εξαιτίας της "σύγκρουσης των καλενταριών".

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από τις λίγκες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ισπανίας, της Αδριατικής Λίγκας (Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Βοσνία) και της UBL (Λευκορωσία, Εσθονία, Καζακστάν, Λετονία, Ρωσία). Απόντες ήταν τόσο η VTB όσο και ο δικός μας ΕΣΑΚΕ.

Τα ενδιαφέροντα σημεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ευρωλίγκα αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, είναι δύο:

Α) Η νέα πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στη FIBA μάλλον δεν θα έχει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη. Στην ανακοίνωσή της η Ευρωλίγκα αναφέρει τα εξής: "Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της πρότασης, οι εθνικές ομάδες θα πρέπει να παίζουν επίσημους προκριματικούς αγώνες και στα μεγάλα τουρνουά με τους καλύτερους παίκτες τους να είναι πλήρως διαθέσιμοι στη διάρκεια μιας περιόδου έξι εβδομάδων ανά σεζόν, η οποία περιλαμβάνει και δύο εβδομάδες για προετοιμασία. Με βάση την πρόταση οι διοργανώσεις των συλλόγων διαρκούν 38 εβδομάδες και εγγυώνται σε όλους τους παίκτες τουλάχιστον πέντε εβδομάδες πλήρους ξεκούρασης από κάθε επίσημη δραστηριότητα κάθε σεζόν". Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν διαφέρει και πολύ από την προηγούμενη, που έδινε τον Ιούλιο για τις εθνικές ομάδες, τον Αύγουστο για ξεκούραση και όλο τον υπόλοιπο χρόνο στις διοργανώσεις των συλλόγων.

Β) Η Ευρωλίγκα δεν ψάχνει μόνο συμβιβασμό με τη FIBA για το καλεντάρι, αλλά μια ευρύτερη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα διευθετηθούν κι άλλα ακανθώδη ζητήματα. Ενδεικτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: αριθμός και διοίκηση των διεθνών διασυλλογικών διοργανώσεων, προϋποθέσεις συμμετοχής των παικτών στις εθνικές ομάδες, τρόπος προώθησης των νεαρών παικτών στις ανδρικές ομάδες και financial fair play.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ