31 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Στο ΟΑΚΑ στραμμένα τα βλέματα

Στη στροφή της 9ης αγωνιστικής της Basket League, επιστρέφουν οι μνήμες από τους περσινούς ημιτελικούς καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι αυτό της ΑΕΚ με τον Προμηθέα, που πέρυσι συνέθεσαν ένα εξαιρετικά συναρπαστικό ζευγάρι ημιτελικών με τους Πατρινούς να παίρνουν την πρόκριση στους τελικούς με break (85-84) στην παράταση του πέμπτου παιχνιδιού της σειράς !

ΑΕΚ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Συνήθως η Ενωση στην έδρα της νικούσε άνετα μέχρι πέρυσι καθώς είχε τρεις νίκες με διαφορές από 16 έως 26 πόντων, με εξαίρεση τον περσινό πρώτο ημιτελικό στον οποίο επικράτησε δύσκολα με 83-82.
Ομως οι Πατρινοί πήραν τη νίκη στο πιο κρίσιμο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ που έχουν δώσει ώς τώρα στην ιστορία τους, στον 5ο ημιτελικό με έναν εκ των πρωταγωνιστών τους να είναι ο Νίκος Γκίκας.

Ο οποίος αναμφίβολλα θα είναι το κεντρικό πρόσωπο του παιχνιδιού αφού ως παίκτης της ΑΕΚ πια, θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα του οποίου τη φανέλα φόρεσε στην προηγούμενη τριετία. Ο διεθνής γκαρντ έχει τα περισσότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε άλλον με τον Προμηθέα στη Basket League (95) ενώ είναι ακόμη 1ος στις λίστες των πόντων (725), εύστοχων τριπόντων (127), ασίστ (409) και κλεψιμάτων (99).
Η ΑΕΚ μετά το πολύ άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα (1-4) βρίσκεται πλέον στο 4-4 με τρεις συνεχόμενες νίκες επί Ηρακλή, Πανιωνίου και Λαυρίου και δεν έχει περιθώριο για νέα ήττα και μάλιστα στην έδρα της, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μείνει τρεις νίκες μακριά από τον Προμηθέα (είναι ήδη στο 6-2) και πλέον η δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο θα μοιάζει ουτοπική.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΛΑΡΙΣΑ

Στο Περιστέρι οι γηπεδούχοι με νέο τεχνικό τον Νίκο Παπανικολόπουλο (ο Ηλίας Ζούρος αποτελεί παρελθόν παρά την εξαιρετική πορεία μέχρι τώρα, καθώς οι δύο πλευρές είχαν «διαφωνίες στη λειτουργία και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ομάδας» όπως ανάφερε η ανακοίνωση της ομάδας) θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες – μετά τη βαριά ήττα στη Θεσσαλονίκη απο τον Αρη – κόντρα στην εκ των ουραγών Λάρισα.
Στην οποία αγωνίζεται ο Νώντας Παπαντωνίου που φορούσε πριν λίγα χρόνια τη φανέλα του Περιστερίου παίζοντας εκεί για δύο σεζόν (2011-13) και σε αυτές είχε 49 ματς πρωταθλήματος που τον τοποθετούν στην 29η θέση της σχετικής λίστα. Παράλληλα είχε 435 πόντους (26ος στην αντίστοιχη λίστα του Περιστερίου στη Basket League), 126 ασίστ (14ος) και 48 κλεψίματα (16ος).

ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Οι δύο ομάδες θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους αντίπαλοι και θα αρχίσουν να συνθέτουν τις μεταξύ τους αναμετρήσεις.
Η ομάδα της Λήμνου με τις δύο συνεχόμενες νίκες επί του Αρη και της Λάρισας πήγε στο 5-3 και έχει ανέβει σημαντικά βαθμολογικά, την ίδια ώρα που ο Ιωνικός Νικαίας μετά από ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων νικών, έχασαν (λογικά) από τον Παναθηναϊκό αλλά και εντός έδρας από τον Κολοσσό Ρόδου και έπεσαν στο 4-4.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΟΚ

Την ιδιαίτερα ευνοϊκή παράδοση που έχει στο γήπεδό του, έστω και αν πλέον δεν αγωνίζεται στη φυσική του έδρα, επί του ΠΑΟΚ με 18 νίκες σε 30 αγώνες, θέλει να εκμεταλλευτεί ο Πανιώνιος και να επιστρέψει στις νίκες μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες απο ΑΕΚ, Λαύριο και Προμηθέα.
Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ που είναι σε καλό αγωνιστικό μομέντουμ, θέλει να συνεχίσει την δική του καλή παράδοση που στήνει την τελευταία τριετία όπου επικρατεί του αντιπάλου του στην εδρα του σε Νέα Σμύρνη ή Φάληρο.
Το ματς του “Σοφία Μπεφόν” θα είναι ξεχωριστό για τον Ζήση Σαρικόπουλο που θα αντιμετωπίσει ως παίκτης του ΠΑΟΚ τον Πανιώνιο, ομάδα με την οποία έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του (2010-12) ενώ αγωνίστηκε εκ νέου και τη σεζόν 2017-18, έχοντας συνολικά 72 από τα 192 παιχνίδια του στη Basket League.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΛΑΥΡΙΟ
Το εξαιρετικό του ξεκίνημα στην επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία με 3-1 νίκες στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές δεν είχε συνέχεια για τον Ηρακλή που μετράει τέσσερις συνεχόμενες ήττες (από Πανιώνιο, Ιωνικό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό) έχοντας πέσει στο 3-5.
Για αυτό ο σημερινός αγώνας του κόντρα στο Λαύριο στο Ιβανώφειο είναι πολύ κρίσιμος για τους γηπεδούχους που θέλουν να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη.
Οι φιλοξενούμενοι στο 5-3 νοιώθουν πολύ πιο άνετα σε μια εξαιρετική χρονιά ώς τώρα και θέλουν να πετύχουν άλλο ένα μεγάλο διπλό εφέτος.
Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους στη μεγάλη κατηγορία, αλλά έχουν βρεθεί αντίπαλοι στην Α2, τελευταία φορά στη σεζόν 2014-15 όπου το Λαύριο είχε κάνει δύο νίκες.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΑΡΗΣ
Με τον τίτλο του «φονέα των γιγάντων» καθώς μέχρι στιγμής οι δύο νίκες του στο πρωτάθλημα έχουν σημειωθεί κόντρα σε ΑΕΚ και Προμηθέα, το Ρέθυμνο θέλει να συνεχίσει αυτό το σερί κόντρα στον Αρη τον οποίο φιλοξενεί σήμερα. Δεν είναι εύκολο καθώς και ο Αρης προέρχεται από μια εξαιρετική εμφάνιση και νίκη επί του Περιστερίου. Οι γηπεδούχοι έχουν πάρει τα πέντε απο τα εννέα παιχνίδια στην έδρα τους με τον Αρη, ο οποίος απο την πλευρά του έχει πλέον νέο ξένο.

Ο Κεν Μπράουν είναι ο αντικαταστάτης του Γκάρι Τάλτον με τον 30χρονο Αμερικανό πόιντ γκαρντ να επιστρέφει στη Basket League, ύστερα από την θητεία του στον Κόροιβο την σεζόν 2016-17. Ο Μπράουν που έχει αγωνιστεί σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (VTB League, Λιθουανίας, Λετονίας, Ισραήλ, Ιταλική Α2 κ.α.) άρχισε την φετινή αγωνιστική περίοδο στην Λιετκαμπέλις, που συμμετέχει στο Basketball Champions League.
Για δύο παίκτες το παιχνίδι θα έχει μια ιδιαιτερότητα αφού θα αντιμετωπίσουν την πρώην ομάδα του. Ο Ραμόν Χάρις που αγωνίζεται φέτος στο Ρέθυμνο, πέρυσι φόρεσε τη φανέλα του Άρη έχοντας μέσους όρους 6,3 πόντων και 4,2 ριμπάουντ ενώ από την πλευρά των φιλοξενούμενων, ο Τόρλιν Φιτζπάτρικ γνωρίζει τα κατατόπια στο Ρέθυμνο αφού αγωνίστηκε εκεί στη σεζόν 2016-17, έχοντας σε 31 ματς Πρωταθλήματος 12,2 πόντους, 6,7 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Με την αύρα της μεγάλης εμφάνισης και της κατοστάρας επί της Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός ταξιδευει στη Ρόδο όπου αύριο τον υποδέχεται ο Κολοσσός Ρόδου. Ο νικητής φυσικά είναι γνωστός από πριν, απλά οι Ροδίτες που δεν έχουν καλό ρεκόρ στην έδρα τους όπου ήδη έχουν ηττηθεί από Λαύριο και Λάρισα θέλουν να σταθούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής:

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου
Ν.Σαμαράς 15.30 Ήφαιστος Λήμνου-Ιωνικός Νίκαιας (ERT Sports / ERT Play 2)
Α.Παπανδρέου 16.45 Περιστέρι-Λάρισα (ERT Sports / ERT Play 1)
Μ.Μερκούρη 16.15 Ρέθυμνο-Άρης (ERT Sports / ERT Play 3)
Ιβανώφειο 16.45 Ηρακλής-Λαύριο (ERT Sports / ERT Play 4)
ΟΑΚΑ 17.00 ΑΕΚ-Προμηθέας Πάτρας (Cosmotesports 4)
Σοφία Μπεφόν 19.00 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ (ERT Sports)
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
Καλλιθέας 15.30 Κολοσσός Ρόδου-Παναθηναϊκός (ΕΡΤ2)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ