17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Στο… μαθηματικό μυαλό του Χόλις Τόμπσον (pics+vids)

Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε το ρόστερ του, αποκτώντας τον Χόλις Τόμπσον για τις θέσεις 2 και 3. Ο 26χρονος γκαρντ/φόργουορντ έρχεται με υψηλές περγαμηνές, έτοιμος να βοηθήσει με το φαρμακερό του σουτ, έχοντας... αποφοιτήσει από την "Process" των Σίξερς μετά από τέσσερα χρόνια. Βέβαια δεν λάτρεψε ξαφνικά την Ευρώπη. Δέχθηκε υψηλή πρόταση από τους "ερυθρόλευκους" (500 χιλιάδες ευρώ) και συμφώνησε για έναν χρόνο, ώστε να αποδείξει ότι έχει θέση στο ΝΒΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=vvh40eeUQaI

Εξωαγωνιστικά είναι λάτρης των αριθμών σε τέτοιο σημείο που επηρεάζει την ευρύτερη φιλοσοφία του. Το basketa.gr σας παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή του νέου παίκτη του Ολυμπιακού.

Ο Κιθ Χόλις Τόμπσον επιδίωξε άμεσα την ανώτερη μόρφωση, έχοντας αναπτύξει ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και τις επιστήμες γενικότερα. Ήταν μαθητής του Α’ , βγάζοντας 4.2 GPA (Grade Point Average, ο μέσος όρος ουσιαστικά) στο γυμνάσιο Loyola του Λος Άντζελες. Σχεδόν άριστα δηλαδή.

«Όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι μου κέντρισαν την προσοχή.  Είχα φάει μεγάλο κόλλημα, αλήθεια. Ήθελα απλά να μάθω…».

Αποφοίτησε ένα εξάμηνο νωρίτερα από το γυμνάσιο ώστε να βρει κολέγιο, αναζητώντας νέες ακαδημαϊκές προκλήσεις. Στα ειδικά τεστ SATs (Scholastic Assessment Test) που απαιτούνται για την είσοδο στα πανεπιστήμια, συγκέντρωσε 2250 βαθμούς, ποσοστό που αγγίζει το 99%, και πάλι άριστα, δηλαδή.

Αρχικά επιλέχθηκε από τα Ivy League Schools, ωστόσο εν έτει 2009 επέλεξε το Τζόρτζταουν, που φημίζεται για τον υψηλό ανταγωνισμό αλλά και την ανώτερη μόρφωση που προσφέρει. Ειδικεύτηκε στην διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά, την ίδια στιγμή που κυνηγούσε το όνειρό του να παίξει στο ΝΒΑ.

Στο παρκέ του Τζορτζτάουν με την φανέλα των Hoyas, ο Τόμπσον είχε 44% στα τρίποντα, κάνοντας ρεκόρ του πανεπιστημίου, ενώ κατά μέσο όρο είχε 8.7 πόντους και 4.1 ριμπάουντ. Στην προσωπική του ζωή δεν ήταν τόσο θορυβώδης. Περνούσε τον χρόνο του διαβάζοντας, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και παρακολουθώντας Netflix.

«Πάντα είχα ένα ενδιαφέρον για τα οικονομικά, το εμπόριο και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η παγκόσμια οικονομία, οπότε αποφάσισα να το ακολουθήσω στο κολέγιο. Δεν ήταν εύκολο όμως. Οι απαιτήσεις ήταν υψηλές και τα μαθήματα κουραστικά. Αλλά έβρισκες χρόνο… Αγαπάω το μπάσκετ αλλά την ίδια στιγμή θέλω να μορφωθώ, όποτε έπρεπε να το κάνω».

Το 2011 ο Τόμπσον αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ, άλλαξε όμως γνώμη και επέστρεψε στο Τζόρτζταουν, θέλοντας να βελτιώσει κι άλλο το παιχνίδι του. Την επόμενη σεζόν δηλώνει και πάλι συμμετοχή, δεν επιλέγεται και τελικά υπογράφει στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Αποδεσμεύεται μετά το καμπ της ομάδας και η σεζόν 2012-13 τον βρίσκει αρχικά στους Τούλσα 66ερς και μετά στους… μεγάλους Φιλαδέλφεια 76ερς. 8.2 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ η συγκομιδή του.

https://www.youtube.com/watch?v=P-C2USkymHg

«Το μπάσκετ είναι τόσο παιχνίδι των αριθμών όσο και δυνατών και αδύνατων σημείων. Ο στόχος είναι μια εξίσωση που κερδίζει. Κάποιος σου πασάρει, ο αμυντικός κλείνει πάνω σου, με μια γωνία. Βλέπεις το καλάθι, βλέπεις κι αυτόν. Πάντα θα υπάρχει μια γωνία προς το καλάθι, βάση του πως παίζει. Αν είναι μακριά σου, τότε απλά σουτάρεις. Είναι ζήτημα επιθετικών γωνιών».

Ο Τόμπσον το πηγαίνει σε άλλο επίπεδο, μελετάει τα παιχνίδια και ρωτάει συμπαίκτες και προπονητές για να μάθει περισσότερα. Ήδη το μπασκετικό αλλά και διανοητικό του IQ κλέβει την παράσταση.

«Σκέφτεται συνέχεια» λέει ο κόουτς Μπρετ Μπράουν. «Μερικές φορές τον βοηθάει, μερικές όχι. Είναι εγκεφαλικός παίκτης αναμφίβολα. Δεν ασχολείται μόνο με το μπάσκετ. Χαίρομαι που έχω έναν παίκτη με τον οποίο μπορώ να συζητήσω τα πάντα, ακόμη και πολιτική».

Η ταπεινότητα του Τόμπσον είχε εντυπωσιάσει τον Τζέισον Ρίτσαρντσον , που τον περιέγραφε ως ήσυχο ενώ είχε μείνει έκπληκτος, μαθαίνοντας το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο. Οι Σίξερς τοποθετούσαν γρίφους στα scouting reports , τους οποίους έλυνε με χαρακτηριστική άνεση. Είχε επίσης τεράστια αγάπη για τα επιτραπέζια!

«Θεέ μου, είμαι ο βασιλιάς της Μονόπολης. Πάντα διαλέγω το κότερο. Είναι τέλειο, παίζεις, αγοράζεις οικόπεδα, κάνεις ανταλλαγές. Πιστεύω ότι σημαντικότερο στοιχείο του παιχνιδιού είναι πως μαθαίνεις τον αντίπαλο, καθώς καταλαβαίνεις ποιος θέλει να σου ανταλλάξει κάτι. Μπορείς να χτίσεις μια αυτοκρατορία στο τραπέζι, είναι συναρπαστικό».

Εκτός από όλα αυτά, είχε έφεση και στον προγραμματισμό. Στο γυμνάσιο είχε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα σχετικά με μπάσκετ και μουσική ενώ πάντα ήθελε να φτιάξει το δικό του βιντεοπαιχνίδι.

«Αν θέλεις να γίνει αθλητής στο κολέγιο, πρέπει να έχει καλούς βαθμούς. Δεν σου απαγορεύει κανείς να είσαι σπουδαίους αθλητής αλλά και μορφωμένος την ίδια στιγμή».

Περισσότερα... αγωνιστικά για τον Χόλις Τόμπσον μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μερικές φορές αξίζει να κοιτάει κανείς και το υπόβαθρο ενός παίκτη. Ο συγκεκριμένος αποτελεί περίπτωση αθλητή που σπανίζει, κακά τα ψέμματα. Υψηλή μόρφωση και διανόηση, ένα μυαλό που βλέπει τα πάντα από μαθηματική σκοπιά. Ο Ολυμπιακός και η Ελλάδα θα είναι ακόμη ένα σχολείο γι' αυτόν, που όπως αποδείχθηκε είναι ένα σφουγγάρι που απορροφά γνώσεις. Μπασκετικές και μη.

https://www.youtube.com/watch?v=4LuJn2xPIwo



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ