27.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Στο Ισραήλ για το πλεονέκτημα (Vids)

Μάθημα νούμερο ένα: Μην ξεγελαστείτε από τη βαθμολογία! Αυτό... Είναι και μάθημα νούμερο δύο και το τρία και το τέσσερα και πάει λέγοντας. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ μπορεί να έχει ήδη αποκλειστεί, αλλά στο δικό της γήπεδο, μπροστά στο δικό της δύσκολο κοινό, αυτό που θέλει είναι να αποχαιρετίσει με τον δικό της τρόπο την Ευρωλίγκα. Η αποστολή του Παναθηναϊκού απόψε (21.05, Novasports) για τη νίκη που θα τον φέρει στην τέταρτη θέση και θα του δώσει το πλεονέκτημα έδρας δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Το δεύτερο σενάριο

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε χθες στο Τελ Αβίβ με στόχο το θετικό αποτέλεσμα. Η βαθμολογία είναι ο ένας λόγος. Η ψυχολογία και η πιστοποίηση της αγωνιστικής ανόδου και της βελτιωμένης πορείας είναι ο άλλος. Οι «πράσινοι» δεν θέλουν να διακόψουν το σερί τους, δεν θέλουν να χαλάσουν τις καλές εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει, ειδικά από την αναμέτρηση με την Μπασκόνια και μετά.

Οι Βάσκοι μπαίνουν στη συζήτηση για έναν ακόμη λόγο έτσι κι αλλιώς: Αν ο Παναθηναϊκός δεν τα καταφέρει στο Τελ Αβίβ, αλλά τα καταφέρει η Μπασκόνια απέναντι στην Ζαλγκίρις Κάουνας απόψε (22.00), τότε ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του θα παίξουν και πάλι με πλεονέκτημα έδρας στα play offs της Ευρωλίγκας. Αν και πάντα είναι καλύτερο να... καθαρίζει την μπουγάδα μόνος σου! Και ο Παναθηναϊκός έχει φέρει την κατάσταση σε αυτό ακριβώς το σημείο: Να μην έχει ανάγκη κανένα άλλο αποτέλεσμα, αν ο ίδιος τα καταφέρει.

Πνίνι: Ξέρω τη δύναμη της Μακάμπι

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και τραυματισμούς. Και μπορεί ο Άιναρς Μπαγκάτσκις, προπονητής της ομάδας να στέκεται σε αυτούς, ο Γκάι Πνίνι όμως έχει τη δική του άποψη: «Έχουμε συνηθίσει να παίζουμε σε γεμάτο γήπεδο και αυτό περιμένω και απέναντι στον Παναθηναϊκό, άσχετα με τη σημασία που μπορεί να έχει ή να μην έχει ένας αγώνωα. Ξέρουμε πως τα πράγματα δεν έχουν πάει και τόσο καλά για εμάς, αλλά ξέρω τη δύναμη της Μακάμπι, ακόμη και σε δύσκολες εποχές. Η ομάδα αυτή πάντα κυριαρχεί και προχωρά μπροστά!»

Ο δύσκολος πρώτος αγώνας

Η αποστολή του Παναθηναϊκού μόνο εύκολη δεν ήταν στον πρώτο γύρο. Χρειάστηκε την παράταση για να επιβάλλει το δικό του νόμο και να φτάσει στο 83-75 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ. Ο Κρις Σίνγκλετον ήταν ο πρωταγωνιστής με 26 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 τάπες, ενώ Νικ Καλάθης και Τζέιμς Γκιστ είχαν σημειώσει 13 και 12 πόντους αντίστοιχα.

Η προϊστορία

Δεν γίνεται αυτές οι δύο ομάδες να μην έχουν και μεγάλη προϊστορία, καθώς είναι από τις πλέον ιστορικές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στην Ευρωλίγκα η Μακάμπι Τελ Αβίβ υπερτερεί με 10-9 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, που ξεκινούν πολύ νωρίτερα ωστόσο και να φτάσουν το 18-17.

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει τρεις φορές την Ευρωλίγκα βρίσκοντας τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο δρόμο του στο φάιναλ φορ: Το 2000 στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τελικό. Το 2002 επικράτησε των Ισραηλινών στον ημιτελικό της Μπολόνια. Και το 2011 στον τελικό της Βαρκελώνης. Αντίθετα, το 2005, στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Μόσχας η παρέα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τότε, ήταν που πήρε τη νίκη, για να φτάσει στον τελικό! Νίκη σε τελικά σημείωσαν οι Ισραηλινοί και το 2001 στο Παρίσι τη χρονιά των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Αριθμοί

Ο Γιάννης Μπουρούσης χρειάζεται μόλις δύο πόντους, για να φτάσει τον Τζέι Αρ Χόλντεν στην 12η θέση των σκόρερ όλων εποχών στην Ευρωλίγκα. Ο Χόλντεν έχει σημειώσει 2388 πόντους.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ