16.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Στους “16” θα είναι ωραία! (vids)

Ο Μπρέισι Ράιτ αστόχησε στο πιο κρίσιμο τρίποντο του αγώνα 6'' πριν από το τέλος και η ΑΕΚ πήρε, με πολύ κόπο και ιδρώτα είναι η αλήθεια, αυτό που ζητούσε στο ΟΑΚΑ. Τη νίκη επί της Νίμπουρκ (80-76), όγδοη συνεχόμενη στη διοργάνωση και δέκατη συνεχόμενη συνολικά, χάρη στην οποία και μετά τα αποτελέσματα της Τρίτης εξασφαλίζει κατά 99% από τώρα, πριν καν φύγει το 2018, την πρόκρισή της στους "16" του Basketball Champions League! Το μόνο που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί και μαθηματικά είναι στη συνέχεια να υπερασπιστεί τη διαφορά της νίκης της επί της Λιετκαμπέλις ή της Φουενλαμπράδα.

Η ΑΕΚ ήταν πολύ κακή στο πρώτο ημίχρονο, ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης, όπου έκανε μάλλον το χειρότερο 20λεπτο της φετινής σεζόν. Χωρίς ρυθμό, χωρίς δυνατότητα να βγει στο ανοικτό γήπεδο και να βρει από εκεί εύκολους πόντους, χωρίς καθαρό μυαλό στο σετ παιχνίδι, αφού ο Ράταν Μέις υστέρησε ξανά, ενώ ούτε οι Γκρίφιν, Μωραΐτης μπόρεσαν να δώσουν λύσεις, και τραγικά άστοχη στις προσπάθειές της. Στην πρώτη περίοδο μπόρεσε να σκοράρει 20 πόντους χάρη σε κάποια επιθετικά ριμπάουντ, σε κάποιες βολές, αλλά και σε δυο τρίποντα του Ματσιούλις, που ξεκίνησε καλά, αλλά στη συνέχεια παρασύρθηκε κι αυτός από τη γενική μετριότητα. Αλλά στη δεύτερη περίοδο ήταν τραγική. Μόλις και μετά βίας σκόραρε 9 πόντους.

Αυτό που την έσωσε και δεν επέτρεψε στη μέτρια Νίμπουρκ (καμία σχέση με την περσινή ομάδα) να ξεφύγει περισσότερο από το 32-29 του ημιχρόνου, ήταν η άμυνά της. Παρά το ότι από την αρχή έχανε αρκετά αμυντικά ριμπάουντ δίνοντας στους αντιπάλους της δικαίωμα για δεύτερες επιθέσεις, εντούτοις η προσωπική άμυνα των παικτών της ήταν πολύ καλή και ανάγκαζε τους παίκτες της Νίμπουρκ να σουτάρουν υπό κακές προϋποθέσεις και να είναι άστοχοι. 

Έτσι το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους με χαμηλό σκορ. Η Νίμπουρκ προηγήθηκε με 25-22 στο 14', η ΑΕΚ την κράτησε άποντη για τρία λεπτά και πέρασε μπροστά με 27-25, αλλά δεν μπόρεσε να ξεφύγει κι άλλο, με αποτέλεσμα να έρθει από τον πάγκο ο Κόζι, να βάλει πέντε συνεχόμενους πόντους και η Νίμπουρκ να προηγηθεί στο ημίχρονο με 32-29.

Στην τρίτη περίοδο ο ρυθμός άνοιξε κάπως και μετά από ένα τρίποντο του Μπέντα, που έκανε το 29-35 στο 21', η ΑΕΚ φάνηκε να πατά γκάζι. Ο Σαντ Ρος έγινε η αιχμή του δόρατος και στην επίθεση και πετυχαίνοντας τους 8 από τους 10 πρώτους πόντους της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο, έφερε την Ένωση μπροστά με 39-37 στο 24'. Όμως και πάλι η ελληνική ομάδα κόλλησε.

Οι παίκτες της Νίμπουρκ πίεσαν περισσότερο στην άμυνα και καθώς η ΑΕΚ είχε πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ, άρχισε να συναντά ξανά δυσκολίες στο σκοράρισμα. Ο δαιμόνιος Κόζι από την άλλη πλευρά τής προκάλεσε μπελάδες και στην άμυνα, έτσι η Νίμπουρκ πήρε και πάλι το προβάδισμα (45-49 στο 27').

Η τρίτη περίοδος έληξε με μια εντυπωσιακή συνεργασία Γκρίφιν-Χάντερ και κάρφωμα του τελευταίου, που έφερε την ΑΕΚ μπροστά με 53-51 και η τελευταία περίοδος άρχισε με ξέσπασμα του Ντούσαν Σάκοτα, ο οποίος με 8 συνεχόμενους πόντους ξεκλείδωσε την άμυνα της Νίμπουρκ και έδωσε στην Ένωση προβάδισμα επτά πόντων για πρώτη φορά στον αγώνα (63-56 στο 32').

Όμως δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί αυτή την συγκυρία και να τελειώσει το παιχνίδι. Η Νίμπουρκ διατήρησε την ψυχραιμία της, βρήκε μεγάλα σουτ από την περιφέρεια κυρίως από τον Χρούμπαν και στο 36' ισοφάρισε ξανά (69-69), καθώς ο μεν Σάκοτα είχε αποσυρθεί στον πάγκο από το 35' με πρόβλημα στο πόδι, ο δε Σαντ Ρος έπαιρνε τις ανάσες του και επιθετικά η Ένωση κόλλησε ξανά.

Η επιστροφή του Σαντ Ρος στην πεντάδα βελτίωσε την άμυνα της Ένωσης, που είχε χάσει τη συνοχή της με αποτέλεσμα να δεχθεί κάποια μακρινά σουτ λόγω κακής συνεννόησης στις αλλαγές. Ο Βινς Χάντερ κέρδισε κάποιες κρίσιμες μάχες μέσα στη ρακέτα της Νίμπουρκ πετυχαίνοντας πολύτιμους πόντους και η ελληνική ομάδα κατάφερε με κόπο και ιδρώτα να μπει στο τελευταίο λεπτό με ένα πολύτιμο προβάδισμα τεσσάρων πόντων (78-74). Όμως το τρίποντο του Ματσιούλις 20'' πριν από το τέλος ήταν άστοχο και η Νίμπουρκ ήταν αυτή που θα έριχνε την τελευταία ζαριά με το σκορ στο 78-76.

Ο Μπρέισι Ράιτ προτίμησε να πάει απ' ευθείας για τη νίκη και σούταρε τρίποντο 6'' πριν από τη λήξη, το οποίο ήταν άστοχο. Ο Χάντερ πήρε ένα ακόμα ριμπάουντ και με τις δύο βολές που εκτέλεσε εύστοχα υπέγραψε την δέκατη συνεχόμενη νίκη της ΑΕΚ γενικά και ουσιαστικά την έστειλε από τώρα στην επόμενη φάση του BCL.

ΤΟ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ: Ο Σάκοτα του δευτέρου ημιχρόνου και ο Χάντερ της τελευταίας περιόδου δικαιούνται τον τίτλο του κορυφαίου της ΑΕΚ. Όμως εμείς θα τον δώσουμε στον εκπληκτικό Χάουαρντ Σαντ Ρος, που κράτησε όρθια την Ένωση σε όλο τον αγώνα. Με τη συνήθη προσφορά του στην άμυνα, με τα 9 ριμπάουντ που κατέβασε, αλλά και με τους 12 πόντους του στην επίθεση, που ήταν όλοι πολύτιμοι μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία περίοδο και να "καθαρίσουν" οι άλλοι...

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ σούταρε με 37% εντός παιδιάς, όμως κέρδισε, διότι η διαφορά στις βολές ήταν συντριπτική. 30/33 για την Ένωση και μόλις 7/9 για τη Νίμπουρκ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ