19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Στον… ορίζοντα υπάρχει μόνο η νίκη

«Ο Παναθηναϊκός παίζει για τη ζωή του». Ήταν η χθεσινή δήλωση του Φελίπε Ρέγες, λίγες ώρες πριν η Ρεάλ Μαδρίτης επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να κάνει το ταξίδι στην Αθήνα. Μέσα στην υπερβολή της δήλωσης του αρχηγού της ισπανικής ομάδας, κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια για τον Παναθηναϊκό: Το μόνο που βλέπει στην αποψινή (21.15, Novasports) αναμέτρηση με τη «βασίλισσα» είναι νίκη. Θετικό αποτέλεσμα για να είναι σε θέση να κυνηγήσει το στόχο του, να «σκαρφαλώσει» όσο γίνεται πιο ψηλά στη βαθμολογία της φετινής ιδιαίτερα δύσκολης Ευρωλίγκας.

Το πρόσωπο της ημέρας και ο φίλος του

Ο Νικ Καλάθης είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με όσα βγαίνουν από το ... ρεπορτάζ όπως λέμε. Δεν γυμνάστηκε προχθές, γυμνάστηκε, αλλά όχι στο 100% χθες και η ετυμηγορία αναμένεται να βγει αργότερα για το αν και πόσο θα μπορέσει να παίξει. Το πρόσωπο όμως που κλέβει την παράσταση σίγουρα είναι αυτό του Τζέιμς Γκιστ. Έκανε την επιστροφή του στην Πάτρα, απέναντι στον Απόλλωνα και απόψε θα κάνει το μεγάλο come back στην Ευρωλίγκα, στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον αντίπαλο στον οποίο τραυματίστηκε στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Είναι ένα ακόμη από αυτά τα παράξενα «τερτίπια» που υφαίνονται όταν εμείς κοιτάμε αλλού.

Ο Γκιστ δηλώνει έτοιμος για την επιστροφή ψυχολογικά, αλλά γνωρίζει καλά, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι, πως στο 100% δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται απόψε.

Απέναντί του θα βρει έναν παίκτη με τον οποίο ήταν ιδιαίτερα δεμένος και συνεχίζουν να έχουν φιλική σχέση, παρά το ότι οι δρόμοι τους χώρισαν: Τον Γιόνας Ματσιούλις. Ο Λιθουανός αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό δύο χρόνια, κέρδισε τίτλους και τους πανηγύρισε με τον Γκιστ και δεν αρνείται ποτέ το «δέσιμό» του με τους «πράσινους».

Ούτε τις φιλίες που έχει διατηρήσει από εκείνη τη διετία. Τα πειράγματα των δύο άλλωστε συχνά πυκκνά γίνονται και δημοσίως μέσα από τα social media. Ο Ματσιούλις βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, πατρίδα της δεύτερης κόρης του άλλωστε, και ανυπομονεί να δει γνώριμα πρόσωπα. Μέχρι το τζάμπολ τουλάχιστον... Τα είπαμε αυτά. Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να έχει εξασφαλίσει ήδη την παρουσία της στα play offs της Ευρωλίγκας, αλλά θέλει το πλεονέκτημα και μια όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση.

Reunion για πολλούς

Ο Τζέιμς Γκιστ και ο Γιόνας Ματσιούλις είναι μόνο δύο από τους παίκτες που θα ξαναβρεθούν μετά από... καιρό. Ο Λιθουανός είχε υπάρξει συμπαίκτης και με τους Νίκο Παππά, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Αντώνη Φώτση.

Κρις Σίνγκλετον, Άντονι Ράντολφ και Ντοντάι Ντρέιπερ ήταν συμπαίκτες πέρυσι στη Λοκομοτίβ Κούμπαν.

Αντώνης Φώτσης και Φελίπε Ρέγες ήταν συμπαίκτες στη Ρεάλ Μαδρίτης (2003-05). Τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης φόρεσαν ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Κέι Σι Ρίβερς, φτάνοντας ως τον τίτλο της Ευρωλίγκας το 2015.

Και μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη «σχέση»του Τσάβι Πασκουάλ με τον Πάμπλο Λάσο, καθώς οι δυο τους βρίσκονταν για πολλά χρόνια και έχουν ταυτίσει το όνομά τους στους πάγκους των... αιωνίων της Ισπανίας: Στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Λάσο, στην Μπαρτσελόνα ο Πασκουάλ.

Κάτι παθαίνουν μόλις βλέπουν Παναθηναϊκό

Ο Σέρχιο Γιουλ είναι ο κινητήριος μοχλός της Ρεάλ Μαδρίτης και ίσως ο πιο δύσκολος παίκτης να σταματήσεις, καθώς όταν τον περιγράφεις δεν λες και ότι «ακολουθεί τους κανόνες». Απέναντι στον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο έκανε ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα με 30 πόντους. Για την ιστορία να πούμε πως ο Νικ Καλάθης είχε 15 πόντους και 9 ασίστ σε εκείνη την αναμέτρηση.

Και ο Ντοντάι Ντρέιπερ έχει τα δικό του ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα απέναντι στο «τριφύλλι»: Είχε σημειώσει 20 πόντους πέρυσι τον Ιανουάριο με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κούμπαν, ενώ είχε κάνει και 5 κλεψίματα το 2012 παίζοντας και πάλι τότε για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Υπάρχει βέβαια και το αντίστροφο... Ο Γιάννης Μπουρούσης παίζοντας με τη Λαμποράλ Κούτσα με 25 πόντους, 10 ριμπάουντ και 35 αξιολόγηση απέναντι στην παλιά του ομάδα είχε αναδειχθεί MVP της 13ης αγωνιστικής στο Top16. Και ο Μάικ Τζέιμς έκανε ρεκόρ καριέρας με 27 πόντους την Πρωταπριλιά του 2016 στον αγώνα Λαμποράλ Κούτσα-Ρεάλ Μαδρίτης.

Έχουν κι αυτοί τα θέματά τους

Ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει το θέμα του Νικ Καλάθη, αλλά και να διαχειριστεί την επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ. Η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες (Γκραν Κανάρια, Γαλατάσαραϊ, Ιμπεροστάρ Τενερίφη), έκανε δύο πολύ καλές νίκες εντός έδρας: Με τον Ερυθρό Αστέρα πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της και με την Μπαρτσελόνα, η οποία ήταν περισσότερο μια νίκη ψυχολογίας που είχε την υπογραφή του Γιουλ στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Το απουσιολόγιο γράφει το όνομα του Αντρές Νοτσιόνι είναι τραυματίας και παραμένει εκτός (αναμένεται να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα), ενώ ψιλοενοχλήσεις από δύο «χτυπήματα» στη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ερυθρό Αστέρα είχαν ο Γιόνας Ματσιούλις και ο Ρούντι Φερνάντεθ, οι οποίοι όμως αγωνίστηκαν ήδη και απέαντι στην Μπαρτσελόνα την περασμένη Κυριακή.

Και μια κόντρα για τα... σκουπίδια

Παράλληλα με τη μάχη για τη νίκη, που είναι και το ζητούμενο, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια διαφορετικού είδους «κόντρα». Αυτή ανάμεσα στον Γιάννη Μπουρούση και τον Φελίπε Ρέγες. Ο Έλληνας σέντερ βρίσκεται στην πρώτη θέση των ριμπάουντερ όλων των εποχών της Ευρωλίγκας με 1569. Μόλις μία θέση πιο πίσω, με ένα μόλις ριμπάουντ λιγότερο βρίσκεται ο Ισπανός σέντερ. Ο οποίος, για να μην ξεχνιόμαστε, στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα έγινε ο πρώτος ριμπάουντερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος με 4.293 «σκουπίδια». Να δούμε ποιος θα είναι στην κορυφή με τη λήξη της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ.

Η προϊστορία

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί ουκ ολίγες φορές. Στην Ευρωλίγκα μετράνε 15 αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης να έχει μία παραπάνω στο τελικό «ισοζύγιο» (8-7).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ