21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στογιάκοβιτς: «Εχεις ευθύνη να εκπροσωπείς την Εθνική και τον εαυτό σου»

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς είναι άλλη μια σπουδαία προσωπικότητα του μπάσκετ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σερβία για το «Basketball Without Borders», με τον assistant general manager των Κινγκς να τονίζει τη σημασία της παρουσίας ενός παίκτη στην ρθνική του ομάδα, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στο θέμα των «παραθύρων» της FIBA.

Η FIBA μετρά τον τελευταίο καιρό... όλο και περισσότερους «συμμάχους» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ούσα σε διαρκή επαφή με το ΝΒΑ, ενώ αρκετοί είναι οι παράγοντές του, ιδιαίτερα Ευρωπαίοι, που τάσσονται υπέρ των «παραθύρων» της για τους προκριματικούς αγώνες. Ένας από αυτούς είναι και ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, που αναφέρθηκε στην υποχρέωση εκπροσώπησης της εθνικής ομάδας στους αγώνες της, όταν αυτή καλεί τον παίκτη, τονίζοντας πως οι ομάδες πρέπει να τους αφήνουν, με τους Σακραμέντο Κινγκς πρωτοστάτες.

Ο assistant general manager των «Βασιλιάδων», τόνισε συγκεκριμένα πως «είναι ευθύνη του παίκτη. Πρέπει να αισθάνεσαι την Εθνική Ομάδα με τον σωστό τρόπο». Αυτή ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο camp «Basketball Without Borders», για να συνεχίσει ως εξής: «Όλοι μεγαλώσαμε με την επιθυμία και την ανάγκη να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας, ήταν πάντα προτεραιότητά μας και πιστεύω ότι εμφυσήσαμε αυτό το συναίσθημα και στις νεότερες γενιές. Θεωρώ ότι αυτοί, οι νεότεροι παίκτες σκέφτονται τώρα με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε αυτή τη νοοτροπία. Είναι μέσα μας. Οταν  μπαίνεις σε αυτά τα παπούτσια, έχεις την ευθύνη να εκπροσωπείς τον εαυτό σου και τη χώρα σου».

Όσον αφορά την άποψη, ότι οι παίκτες του ΝΒΑ έχουν λιγότερη διάθεση να παίξουν στην Εθνική ή ότι οι ομάδες του, δεν τους αφήνουν να παίξουν; «Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ», είπε ο Στογιάκοβιτς. «Όταν ήμουν παίκτης, δεν υπήρξε ποτέ απαγόρευση για να παίξουμε στην Εθνική Ομάδα. Αντίθετα, τώρα που είμαι στη διοίκηση μιας ομάδας του ΝΒΑ, επιμένουμε ότι οι παίκτες μας είναι ενεργοί το καλοκαίρι για να παίξουν μπάσκετ. Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος από το να παίζουν για τις Εθνικές ομάδες τους;».

Τέλος, δε θα μπορούσε να ξεχάσει τις απίστευτες στιγμές που έχει βιώσει με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο το 2001 στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας και το 2002 στο Μουντομπάσκετ της Ινδιανάπολης, όπως και το χάλκινο στη Γαλλία το 1999. «Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνέβη αυτό. αλλά αυτές είναι πάντα όμορφες αναμνήσεις. Όταν συναντώ τους συμπαίκτες μου από εκείνη την εποχή, τα πάντα οδηγούνται πίσω, σε εκείνη την περίοδο της ζωής μας, όταν ήμασταν μέλη της Εθνικής Ομάδας. Είχα το προνόμιο να κερδίσω δύο χρυσά μετάλλια με την Εθνική Ομάδα και αυτό θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου», ανέφερε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ