22.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στις δαγκάνες της Εφορίας! (pics)

Ακούμε τα ποσά που λαμβάνουν οι παίκτες του ΝΒΑ ως αμοιβή από τις ομάδες για να παίζουν μπάσκετ και μας πιάνει δέος. Μιλάμε για συμβόλαια που ξεπερνούν τα 10, τα 20 ή ακόμα και τα 30 εκ. δολάρια ετησίως. Αναρωτηθήκατε, όμως, πόσα από αυτά τα χρήματα καταλήγουν στις τσέπες των παικτών. Το ESPN αναρωτήθηκε και έκανε την έρευνά του ζητώντας τη γνώμη ενός φοροτεχνικού, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα αθλητισμού και ψυχαγωγίας γενικότερα. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι εντυπωσιακό. Από όσα χρήματα ακούτε, οι παίκτες παίρνουν καθαρά στα χέρια τους τα μισά! Σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και λιγότερα από τα μισά!

Εδώ πρέπει να πούμε ότι η έρευνα αυτή ήταν εφικτό να γίνει στις ΗΠΑ, διότι τα συμβόλαια των παικτών όλων των επαγγελματικών αθλημάτων περιέχουν τα ακριβή νούμερα, όπως αυτά συμφωνούνται μεταξύ των συμβαλλομένων πλευρών, και οι αποδοχές τους δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά με την ακρίβεια ενός σεντ και είναι προσβάσιμες σε όλους. Με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατο να ξεφύγει οποιοσδήποτε από την έτσι κι αλλιώς πανίσχυρη IRS, την αμερικάνικη εφορία. Στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα, όλα τούτα θεωρούνται προσωπικά δεδομένα, προστατεύονται από τους σχετικούς νόμους κι έτσι και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάλογο θέμα. Θα είχε πάντως μεγάλο ενδιαφέρον...

Τι πληρώνουν, λοιπόν, οι παίκτες του ΝΒΑ από το μισθό τους; Κατ' αρχάς κρατείται ένα ποσοστό 10% ως χρηματική εγγύηση (escrow) για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα! Αυτό το ποσό τούς επιστρέφεται την επόμενη χρονιά, όχι όμως καθαρό, αλλά φορολογημένο! Γι' αυτό θα δείτε στα παραδείγματα που θα ακολουθήσουν ότι από το 10% που κατέβαλαν την περσινή χρονιά, τούς επιστρέφεται ένα ποσοστό 1,5%-4,5% ανάλογα με την περίπτωση. Δίνουν 10% (για τη φετινή χρονιά), παίρνουν πίσω 1,5%-4,5%, άρα έχουν χασούρα και μάλιστα σημαντική.

Στο κράτος πληρώνουν ένα συνολικό ποσό που κινείται στο επίπεδο του 42-43%, σε κάποιες περιπτώσεις λίγο χαμηλότερο, σε άλλες λίγο υψηλότερο. Αυτό αναλύεται στον ομοσπονδιακό φόρο (περίπου 33-35%) και στον φόρο που ζητάει η Πολιτεία ή η πόλη (γύρω στο 4-6% ανά περίπτωση). Κάποιες Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα δεν ζητούν φόρους, παρ' όλα αυτά οι παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες τους (Χιούστον Ρόκετς, Σαν Αντόνιο Σπερς, Μαϊάμι Χιτ, Ορλάντο Μάτζικ) πληρώνουν ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 2-3%. Γιατί; Επειδή παίρνουν μέρος και σε αγώνες που γίνονται σε άλλες Πολιτείες, οι οποίες φορολογούν κανονικά τα εισοδήματα! Οι παίκτες των Τορόντο Ράπτορς δε, επιβαρύνονται και με την καναδική φορολογία.

Από εκεί και πέρα οι παίκτες πληρώνουν ένα ποσοστό 2,7-2,8% για τον ατζέντη τους και 18.000 δολάρια, που είναι το μάξιμουμ ποσό των κρατήσεων για το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα. Φέτος, με βάση την αναπροσαρμογή που έγινε στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας θα λάβουν κι ένα έξτρα ποσό λίγο πάνω από τα 350.000 δολάρια (shortfall), ωστόσο και αυτό θα είναι φορολογημένο, δηλαδή στις τσέπες τους θα καταλήξει περίπου το μισό!

Παρακάτω ακολουθεί η ανάλυση των μισθών και των κρατήσεων ορισμένων από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ΝΒΑ. Θα δείτε ότι οι πιο τυχεροί (Χάρντεν, Κόνλεϊ) βάζουν στην τσέπη τους λίγο παραπάνω από το μισό της ονομαστικής αξίας του συμβολαίου τους, ενώ ο πιο αδικημένος είναι ο Λόουρι, που επειδή παίζει στον Καναδά, θα πάρει στο χέρι μόνο το 42% του μισθού του! Τα γραφήματα έχουν φτιαχτεί από το ESPN, που δημοσιεύει και το σχετικό θέμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ