23.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στιβ Μπαρτ στο Basketa: «Να γίνει το Ρέθυμνο ομάδα που θα σέβονται»

Το Ρέθυμνο κατάφερε να κερδίσει στην παράταση τον Χολαργό και να πάρει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, στο ντεμπούτο του Βαγγέλη Ζιάγκου, με τον Στιβ Μπαρτ να μιλάει στο Basketa.gr για το τι έφερε αυτή την επιτυχία, όσα πρόλαβε να περάσει ο Έλληνας τεχνικός στις πρώτες του μέρες, τον ηγετικό του ρόλο στους Κρητικούς, το «ναυάγιο» στην ιστορία με τον Ιωνικό και... τον πατέρα του.

Η θηλειά έμοιαζε... να σφίγγει το λαιμό του Ρεθύμνου τον τελευταίο καιρό. Με επτά ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και την τελευταία στην Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο, με μία διαφορά που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο τέλος της σεζόν, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να αλλάξει δρόμο, παίρνοντας νέο προπονητή στη θέση του Σταύρου Μυκονιάτη. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος, ειδικός σε... επικίνδυνες αποστολές, έχοντας επί της ουσίας σώσει εκείνος την περσινή σεζόν του Πανιωνίου, ανέλαβε και αυτό το δύσκολο έργο, έχοντας φυσικά στο πλευρό του παίκτες, που επίσης ξέρουν πώς να βγει... το κάρο από τη λάσπη.

Ένας από αυτούς είναι ο Στιβ Μπαρτ, μια εμβληματική προσωπικότητα για την περσινή πρώτη παρουσία του Φάρου (νυν Ηφαίστου Λήμνου) στην Basket League, αφού είχε σχεδόν «καθαρίσει» μόνος του στο φινάλε της χρονιάς. Ο Αμερικανός ήταν και πάλι πρωταγωνιστής, με τους 17 του πόντους με επτά ασίστ να είναι μεταξύ των καθοριστικών στοιχείων, που οδήγησαν το Ρέθυμνο στην πρώτη του νίκη, με αντίπαλο τον Χολαργό στην παράταση, στο ντεμπούτο μάλιστα του κόουτς Ζιάγκου, δίνοντας το έναυσμα για την αντεπίθεση.

Ο πολύπειρος σκόρερ, που διάλεξε το περασμένο καλοκαίρι... να μείνει Ελλάδα, μετά το πέρασμα από τη Λάρισα κι έχοντας νωρίτερα παίξει σε Ολυμπιάδα και Απόλλωνα Πατρών, μίλησε στο Basketa.gr για το τι έφερε ο κόουτς Ζιάγκος στις πρώτες του μέρες, ως νέος τεχνικός, ενώ πιστεύει ακράδαντα στην αντεπίθεση... που έρχεται, μετά την πρώτη αυτή νίκη στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο ίδιος εξήγησε, γιατί επέλεξε να έρθει στο Ρέθυμνο, κάνοντας αναφορά και στην ιστορία της, εν τέλει, μη ολοκληρωμένης μεταγραφής του στον Ιωνικό το περασμένο καλοκαίρι και, παράλληλα, δείχνει να απολαμβάνει τον ηγετικό του ρόλο, ακόμη κι αν τα πράγματα είναι δύσκολα. Τέλος, έκανε λόγο για τον πατέρα του, που επίσης είναι... γνώριμος στα μέρη μας και διευκρίνισε τους στόχους της υπόλοιπης καριέρας του, στα 34 χρόνια του.

Στιβ, τι είναι αυτό που σας έλειπε σε προηγούμενα παιχνίδια και το είχατε σήμερα (σ.σ. χθες), για να κερδίσετε τον Χολαργό;

Ήταν προφανές, ότι είχαμε διαφορετική ενέργεια, νέα προσέγγιση στο παιχνίδι, έχοντας έναν καινούργιο προπονητή, που έφερε μερικά διαφορετικά πράγματα. Νομίζω, ότι παρακίνησε τους παίκτες και μας κατηύθυνε καλύτερα, όσον αφορά το σκοράρισμα και τη δημιουργία για άλλους παίκτες. Πιστεύω, ότι παίξαμε πραγματικά σαν σύνολο στο ματς αυτό, αλλά σίγουρα θα ξεχωρίσω το γεγονός, ότι μας έδωσε άλλη ώθηση η έλευση του νέου τεχνικού.

Ποια πιστεύεις, δηλαδή, ότι ήταν η επιρροή του κόουτς Ζιάγκου;

Νομίζω, ότι είναι απλά η θετική ενέργεια που μας έφερε και σου ανέφερα νωρίτερα. Έχει εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις και ξέρει πώς να κάνει έναν παίκτη να πιστέψει στην επίτευξη ενός στόχου. Είναι ένας άνθρωπος με γνώσεις, τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, γιατί έβαλε… ξανά στο παιχνίδι μερικά παιδιά και τα έκανε να πιστέψουν. Είμαστε καλύτεροι από αυτό που δείχνει η βαθμολογία και μπορούμε να παίξουμε έτσι. Μπορούμε να πάρουμε κι άλλες νίκες.

Τι σας ζήτησε ο νέος προπονητής σε αυτές τις πρώτες μέρες;

Μας ζήτησε απλά να πιστέψουμε, να παίξουμε με ενέργεια και πάθος, να ξέρουμε ότι δεν είμαστε ομάδα που αξίζει να είναι ουραγός. Για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, πρέπει απλά να πιστέψουμε και να ερχόμαστε στο γήπεδο έτοιμοι να δουλέψουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Είσαι ένας από τους ηγέτες αυτής της ομάδας. Πώς είναι να έχεις αυτό το ρόλο, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και, κυρίως, τι είναι αυτό που ο ηγέτης πρέπει να κάνει, ύστερα από επτά ματς χωρίς νίκη;

Είναι πάντα δύσκολο να έχεις αυτό το ρόλο. Σαν ηγέτης και σαν βετεράνος, πρέπει να βοηθήσω τους υπόλοιπους παίκτες να μπουν στις καλύτερες συνθήκες, για να πάρουν νίκες, αλλά την ίδια στιγμή δεν είμαι φυσικά μόνος μου σε όλο αυτό το κομμάτι. Αυτό, που πρέπει να κάνω από τη δική μου πλευρά, είναι να μείνω θετικός και να παλεύω. Κάναμε, τώρα, μερικές αλλαγές που μας έχουν βγει σε καλό έως τώρα, αλλά τίποτα δεν τελειώνει. Έχουμε απλά μία νίκη και πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να δουλεύουμε σκληρά, γιατί είμαστε ακόμη μακριά από τις πραγματικές μας δυνατότητες.

Μπορεί αυτή η νίκη να είναι η αρχή μίας αντεπίθεσης;

Είναι, φυσικά, η αρχή για κάτι διαφορετικό. Τώρα έχουμε λόγω της διακοπής, μάλιστα, τον χρόνο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που φέρνει ο νέος μας κόουτς, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και να βάλουμε στο κόλπο και τους νέους παίκτες, που έχουν έρθει πρόσφατα. Έχουμε πραγματικά τον χρόνο να δουλέψουμε και μπορεί να έχουμε αντίπαλο τον Ολυμπιακό σε δύο εβδομάδες, αλλά πρέπει να δουλέψουμε και για αυτό το ματς. Κι αυτοί… άνθρωποι είναι, άλλωστε, σαν εμάς. Αυτή η νίκη, πάντως, μπορεί όντως να είναι η αρχή για να γίνουμε μία ομάδα, που ο κόσμος θα σέβεται.

Αποφάσισες να μείνεις στην χώρα μας και να παίξεις για το Ρέθυμνο. Θέλεις να μείνεις για καιρό ακόμη, ή ίσως και για το υπόλοιπο της καριέρας σου;

Είναι κάτι, που θα μπορούσα να σκεφτώ, αλλά χρειάζομαι ακόμη χρόνο. Τώρα είμαι στο Ρέθυμνο και τώρα θέλω απλά να πηγαίνω παιχνίδι με το παιχνίδι, προπόνηση με την προπόνηση. Είμαι, βέβαια, ανοικτός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τι σε έκανε να δεχθείς το περασμένο καλοκαίρι την πρόκληση του Ρεθύμνου;

Δεν ήταν ακριβώς πρόκληση, μέχρι τη στιγμή που ξεκινήσαμε να χάνουμε συνεχόμενα παιχνίδια. Είναι πάντοτε, άλλωστε, μια ομάδα που βρίσκεται περίπου στη μέση της βαθμολογίας και τα playoffs, άρα στην αρχή δεν το έλεγες ακριβώς πρόκληση. Ήταν μια πρόκληση, ίσως, για εμένα να είμαι βετεράνος σε μια ομάδα κι ένας από τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Η απόφαση, λοιπόν, ήταν εύκολη και ήταν σπουδαίο να δεχτώ να είμαι ο ηγέτης σε μια ομάδα. Δεν ήταν, όμως, πρόκληση με την έννοια ότι ερχόμουν σε μια ομάδα που χάνει και πρέπει να τη βοηθήσω να κερδίζει.

Το ίδιο καλοκαίρι είχες ανακοινωθεί από τον Ιωνικό, αλλά δεν έμεινες. Τι συνέβη τελικά;

Θεωρώ, ότι η κατάσταση αυτή με τον Ιωνικό ήταν απλά μια παρεξήγηση από τις δύο πλευρές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία, ως προς τι είχε καταλάβει η κάθε πλευρά και το τι είχαμε συμφωνήσει. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, όμως, είναι ένας πολύ ωραίος τύπος και είμαι ανοικτός στο να δουλέψω μαζί του στο μέλλον. Δεν υπάρχει κάτι προσωπικό μεταξύ μας, απλώς μία παρεξήγηση στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τι συζητάτε με τον πατέρα σου, όταν μιλάτε για την Ελλάδα και το πρωτάθλημα;

Για να σου πω την αλήθεια, δε μιλάμε τόσο πολύ για αυτό το θέμα. Ο πατέρας μου ήταν ένας… killer και δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέρη, θεωρεί πως το μπάσκετ είναι το ίδιο παντού και ο στόχος είναι πάντοτε ο ίδιος. Πρέπει, δηλαδή, να παίζεις σκληρά, να σέβεσαι το παιχνίδι και… να σκοτώνεις τους πάντες (γέλια).

Θα τον δούμε μια μέρα στο Ρέθυμνο;

Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω, διότι δουλεύει και προπονεί αυτή τη στιγμή και η σχολική χρονιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δεν νομίζω, λοιπόν, να έχει τον χρόνο να έρθει, αν και φυσικά θα ήταν πολύ ωραίο για εμένα να έρθει να με δει σε έναν αγώνα του Ρεθύμνου.

Τι σκοπεύεις να πετύχεις στην χώρα μας, έχοντας περάσει ήδη από τρεις ομάδες (Ολυμπιάδα, Απόλλωνας, Φάρος);

Ποτέ δε σκέφτομαι στο τέλος της ημέρας, τι θέλω να πετύχω. Θέλω οι άνθρωπο να με θυμούνται για το ότι έπαιζα σκληρά, γιατί αυτό είναι ακριβώς που θέλω να κάνω. Είμαι άνθρωπος και πάντα θα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, αλλά πάντα έπαιζα σκληρά, είχα σεβασμό για το παιχνίδι, δεν ήμουν ένας «βρώμικος» παίκτης ή ένα κακό παιδί. Θέλω, απλά, να συνεχίσω να παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι και αυτό που μου αρέσει στην Ελλάδα, είναι ότι έχει ένα πολύ σκληρό πρωτάθλημα. Είναι πολύ σκληρή και με πολλή τακτική, οπότε πρέπει να βγάζεις πάντοτε τον καλύτερο εαυτό σου. Είναι μια πρόκληση για κάθε παίκτη κι εγώ θέλω, από την πλευρά μου, να προσπαθώ κάθε φορά να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος παίκτης, όποια κι αν είναι η ηλικία μου. Θέλω να γίνομαι καλύτερος σαν παίκτης, σαν άνθρωπος, σαν ηγέτης και το απολαμβάνω κάθε μέρα. Θα το απολαμβάνω μέχρι το τέλος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ