25.4 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Στην τελική ευθεία το EuroCup

Σε μια διαφορετική γραμμή εκκίνησης που θα φτάσει ως τον τίτλο μπαίνει το EuroCup. Τέσσερα ζευγάρια θα διεκδικήσουν μια θέση τους ημιτελικούς της διοργάνωσης, αναζητώντας δύο νίκες στη σειρά αυτή play offs. Η Ούνιξ Καζάν του Δημήτρη Πρίφτη υποδέχεται την Λοκομοτίβ Κούμπαν στο ρώσικο ντέρμπι (5/3, 18.00), η Άλμπα Βερολίνου την Ουνικάχα Μάλαγα (5/3, 20.00), η Βιλερμπάν την ΜόραΜπανκ Ανδόρρα (5/3, 21.30) και η Βαλένθια την Λιέτουβος Ρίτας (5/3, 21.45).

Η προϊστορία ψηφίζει έδρα

Μόλις δύο φορές έχει πανηγυρίσει πρόκριση η ομάδα που δεν είχε το πλεονέκτημα. Μιλάμε για ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 87,5%. Μάλιστα και τις δύο φορές που "έσπασε" η έδρα το θύμα ήταν η Λοκομοτίβ Κούμπαν. Την πρώτη φορά αποκλείστηκε από την Ουνικάχα Μάλαγα, που στη συνέχεια πανηγύρισε και την κούπα (2016-17) και την δεύτερη η Νταρουσάφακα  του Ντέιβιντ Μπλατ (2017-18). Η πρώτη φορά ήταν σε ημιτελική φάση και η δεύτερη σε τελικούς!

Προστατεύεις την έδρα, παίρνεις κούπα

Ένα στοιχείο που έχουν κοινό οι ομάδες που έφτασαν ως την κατάκτηση του EuroCup είναι πως ξέρουν πως να προστατεύσουν το σπίτι τους. Από την πρώτη σεζόν της διοργάνωσης το 2002-03 ως σήμερα οι 16 ομάδες που πανηγύρισαν κούπα έχουν απολογισμό εντός έδρας 40 νίκες και 1 ήττα σε περίοδο πλέι οφ. Η Λοκομοτίβ Κούμπαν έχει κι εδώ τη θέση της: Είναι η μοναδική ομάδα που έχασε εντός έδρας, την περίοδο 2012-13 (από τη Βαλένθια 63-68), αλλά συνέχισε την πορεία της και νίκησε την Μπιλμπάο στον τελικό.

Πρωτάρες και έμπειρες

Το ζευγάρι Βιλερμπάν - ΜόραΜπανκ Ανδόρρα αποτελείται από δύο ομάδες που δεν έχουν ξαναφτάσει σε προημιτελικό. Αντίθετα, η εμπειρία περισσεύει στο ζευγάρι Βαλένθια -Ρίτας Βίλνιους. Οι δύο ομάδες μετράνε πέντε τίτλους EuroCup και παρουσία σε άλλους τρεις τελικούς συνολικά.

Στο ζευγάρι Άλμπα Βερολίνου-Ουνικάχα Μάλαγα το σημείο αναφοράς είναι η επίθεση, αφού οι Γερμανοί έχουν 87.4 πόντους ανά αγώνα και οι Ισπανοί 86.1. 

Και υπάρχει και το ρώσικο ντέρμπι. Δύο ομάδες που γνωρίζονται πολύ καλά και οι ομάδες σε αντίθεση με το προηγούμενο ζευγάρι, έχουν να επιδείξουν δύο από τις τρεις καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης. Η Ούνιξ Καζάν του Πρίφτη επιτρέπει 72.25 πόντους ανά αγώνα στον αντίπαλό της και η Λοκομοτίβ 74.31.

Η Λοκομοτίβ έχει το καλύτερο εκτός έδρας ρεκόρ (7-1), η Βαλένθια έρχεται από ένα σερί 10 νικών, τρεις ομάδες (Βαλένθια, Ούνιξ, ΜόραΜπανκ Ανδόρρα) είναι αήττητες εντός έδρας, η ΜόραΜπανκ Ανδόρρα με 93.1 πόντους ανά αγώνα εντός έδρας έχει το καλύτερο ρεκόρ στον τομέα αυτό, η αντίπαλός της Βιλερμπάν έχει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση (71.9 π.μ.ο.). Και υπάρχουν και οι παλιοί γνώριμοι: Ο Μακσίμ Σελέτκο της Ούνιξ θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του, την Λοκομοτίβ, στην οποία αγωνίστηκε για πέντε χρόνια και με την οποία είχε κατακτήσει τον τίτλο το 2013. Ο Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες, προπονητής της Άλμπα, θα αντιμετωπίσει μια πρώην του ομάδα, την Ουνικάχα Μάλαγα, ενώ ο Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς της Ουνικάχα αγωνίστηκε δύο χρόνια στην Άλμπα και ήταν μάλιστα και αρχηγός της.

Ποιος θα κάνει παρέα στον Αϊτο;

Ο προπονητής της Άλμπα μπαίνει στα πλέι οφ ως ο μοναδικός από τους οχτώ που έχουν προηγούμενη εμπειρία στα play off του EuroCup κερδίζοντας μια σειρά. Το 2008 είχε οδηγήσει την Μπανταλόνα την κατάκτηση του τίτλου και το 2015 έφτασε με την Γκραν Κανάρια ως τον τελικό. Προηγούμενη εμπειρία, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα έχει και ο Δημήτρης Πρίφτης, με την Ούνιξ Καζάν πέρυσι όμως να μην καταφέρνει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου. Τέσσερις από τους άλλους προπονητές αγωνίζονται φέτος για πρώτη φορά στο EuroCup: Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς (Βιλερμπάν), ο Ίμπον Ναβάρο (ΜόραΜπανκ Ανδόρρα), ο Βλάντε Γιοβάνοβιτς (Λοκομοτίβ Κούμπαν) και ο Χαουμέ Πονσαρνάου (Βαλένθια). Στη δεύτερη σεζόν του βρίσκεται ο Νταϊνιους Αντομάιτις (Ρίτας). Ιδιαίτερη περίπτωση ο Λουίς Κασιμίρο της Ουνικάχα Μάλαγα, ο οποίος έχει φτάσει σε πλέι οφ EuroCup με την Γκραν Κανάρια και την Εστουδιάντες, αλλά το ρεκόρ του είναι 0-6. Δεν έχει νικήσει ακόμη σε αγώνα play off.

Κάνοντας βήματα προς τα πάνω

Υπάρχουν και αυτοί οι παίκτες που αναμένεται να γράψουν την δική τους ιστορία σε αυτά τα πλέι οφ.

*Ο Ντμίτρι Κβοστόφ της Λοκομοτίβ θέλει μία ασίστ για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Άλμπερτ Όλιβερ, για την τρίτη θέση στην λίστα των κορυφαίων όλων των εποχών με 393. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μάρκο Μαρίνοβιτς με 400.

*Ο Τζατζουέν Τζόνσον πλησιάζει τους δέκα πρώτους στις τάπες. Έχει 69 και με την επόμενη θα πιάσει τον Βιάτσεσλαβ Κραβτσόφ στην 10η θέση.

*Ο Σάσου Σάλιν της Ουνικάχα Μάλαγα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των παικτών με τα περισσότερα τρίποντα με 168. Μπροστά του βρίσκεται ο Τοντόρ Στόικοφ με 171 και στην τρίτη θέση ο Κάιλ Κούριτς με 174.

*Ο Μάρκο Μπιλάν της Βιλερμπάν χρειάζεται πέντε επιθετικά ριμπάουντ για να μπει στο Τοπ10 όλων των εποχών. Ο Μπιλάν έχει 134 επιθετικά ριμπάουντ και στην 10η θέση βρίσκεται ο Σιταφά Σαβανέ με 139.

*Και μια ελληνική παρουσία: Ο Κώστας Καϊμακόγλου θα μετρήσει 100 συμμετοχές στο EuroCup. Ο Κβοστόφ θα φτάσει στις 131, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας. Στην κορυφή βρίσκεται ο Ράφα Μαρτίνεθ της Βαλένθια με 141.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ