19 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Στην Βαυαρία βασιλεύει… ένα «αμερικάνικο ελάφι»!

Ένιωσε στο πετσί του την καταστροφή, έγινε σημείο αναφοράς σε Ντιτρόιτ και Μιλγουόκι, βρήκε το νόημα της ζωής στην φιλανθρωπία και αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για να γίνει το... αφεντικό της Μπάγερν Μονάχου και να αποδείξει πως δεν έχει ξοφλήσει. Ο Γκρεγκ Μονρό δεν είναι ένας συνηθισμένος παίχτης και σίγουρα είναι αυτός που θα ήθελαν όλοι να έχουν στο πλευρό τους, πηγαίνοντας στη... μάχη.

Οι Βαυαροί έχουν ξεκινήσει δυναμικά στην φετινή Euroleague (3-3), νικώντας και την Ρεάλ κι ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό έχει ονοματεπώνυμο… Γκρεγκ Μονρό. Ο ψηλός της Μπάγερν έκανε για πρώτη φορά το υπερατλαντικό ταξίδι για να γίνει κάτοικος Μονάχου μετά από 8 σεζόν στο NBA, ψάχνοντας το restart στην καρίερα του.

Τα πρώτα χρόνια στο ΝΒΑ και το 2ο σπίτι του!

Ο 29χρονος σέντερ έχει αγωνιστεί σε 632 παιχνίδια στον… μαγικό κόσμο έχοντας 13.2 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ μ.ο. Οι αριθμοί αυτοί φανερώνουν αν μη τι άλλο πως δεν πρόκειται για αμελητέα ποσότητα. Ο Μονρό επιλέχτηκε από το Ντιτρόιτ στο No 7 του Draft του 2010 και έμελλε να αγαπήσει την πόλη και να δεθεί με τους κατοίκους της σε σημαντικό βαθμό. Αγωνίστηκε στους Πίστονς για πέντε σεζόν και κατάφερε να αφήσει το στίγμα του σε πολλές περιστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 21 νταμπλ νταμπλ στη ρούκι χρονιά του, τα οποία τον τοποθέτησαν ακριβώς πίσω από τον Τσόνσι Μπίλαπς (27).

Πέρα από αγωνιστικά κατορθώματα, όπως η συμμετοχή του στην 2nd All Star Rookie Team, πέτυχε πολλά σημαντικά εκτός παρκέ στην 5ετή θητεία του στο Ντριτρόιτ, τα οποία και έγραψαν περισσότερο στην συνείδηση των φίλων των «Πιστιονιών». Μαζί με τον Κρις Πολ διοργάνωσαν το Pistons Care Telethon, έναν τηλεμαραθώνιο που απέφερε πάνω από 350.000$ για τα παιδιά του Μίσιγκαν. Ακόμα συμμετείχε πολλές φορές σε γεύματα αγάπης για άπορους μοιράζοντας φαγητό, ενώ δημιούργησε το Monroe’s County, ένα εγχείρημα που προσέφερε 15 εισιτήρια σε παιδιά από ιδρύματα του Ντιτρόιτ σε κάθε αγώνα της ομάδας. Πλέον έχει ιδρύσει τον δικό του οργανισμό (GK Monroe Foundation) που στηρίζει οικογένειες στο Ντιτρόιτ και την Νέα Ορλεάνη, των οποίων τα παιδιά που θέλουν να παίξουν μπάσκετ και αδυνατούν.

Το «Ελάφι» βρήκε το... κοπάδι του!

Ωστόσο, το 2015 αναγκάστηκε να αποχωριστεί την πόλη που ένιωθε σαν δεύτερο σπίτι του και να μετακομίσει στο Μιλγουόκι, όπου αγωνίστηκε τα επόμενα τρία χρόνια, έχοντας συμπαίκτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εκεί ο Μονρό απέδωσε ακόμη καλύτερα σε αγωνιστικό επίπεδο, όντας σημείο αναφοράς για τα «Ελάφια» έχοντας 13.3 πόντους και 7.6 ριμπάουντ. Μάλιστα πολλοί είπαν πως η συνύπαρξη αυτή ήταν γραφτό να συμβεί, αφού «Μους» όπως είναι το παρατσούκλι του, σημαίνει αμερικάνικο ελάφι. Από εκεί και πέρα τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τον ψηλό από την Νέα Ορλεάνη. Οι  σεζόν 2017-2018 και 2018-2019 θα τον βρει να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Φοίνιξ, Τορόντο και Βοστόνη, όπου θα παίξει συνολικά 94 ματς, με σαφώς μικρότερο χρόνο συμμετοχής.

Ο Κατρίνα και η... μεγάλη απόφαση

Αυτός περιορισμένος ρόλος τον… ανάγκασε να στραφεί προς την Ευρώπη, όπου πίστεψε πως θα μπορέσει να ηγηθεί μίας ομάδας και να επιστρέψει στο ΝΒΑ με καλύτερους όρους. Το έδαφος ήταν πρόσφορο και ο… γάμος έγινε αφού οι ιθύνοντες της Μπάγερν τον επιθυμούσαν διακαώς. 

Τα χρήματα δεν είναι το παν για τον «Μους». Η στάση αυτή απέναντι στη ζωή έμελλε να προκύψει με τον δύσκολο τρόπο. Σε ηλικία μόλις 14 ετών και ενώ έπαιζε μπάσκετ στο Helen Cox HS, ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε την Νέα Ορλεάνη, διαλύοντας το σπίτι του και αναγκάζοντας την οικογένεια του να φύγει από την περιοχή. Ένα μήνα αργότερα, επέστρεψαν στην κατεστραμμένη πόλη τους με τον ίδιο να βοηθά τους γονείς του στην αναστήλωση του σπιτιού, ενώ μέσω της εξαιρετικής πορείας του, βοήθησε και στην ανοικοδόμηση του σχολείου του.

Η κίνηση ματ και η διπλή ευκαιρία

Ο Μονρό πάνω από τα εξαιρετικά μπασκετικά του χαρακτηριστικά, έχει και όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν έναν χαρακτήρα ηγετικό, δυναμικό και αλτρουιστή που χρειάζεται κάθε ομάδα μέσα και κυρίως έξω από το παρκέ. Ο σέντερ της ομάδας του Ράντονιτς στο νέο του μετερίζι έχει σε πέντε (5) παιχνίδια ως τώρα στην Euroleague 14,2 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ μ.ο, με δύο νταμπλ-νταμπλ και 18,2 ράνκινγκ. Είναι δεδομένο πως αποτελεί τον παίκτη γύρω από τον οποίο διαμορφώνεται κατά μεγάλο ποσοστό το παιχνίδι των Βαυαρών, όπως επίσης ότι εκείνος είναι που θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις όταν η μπάλα καίει.

Η Μπάγερν φαίνεται πως έκανε μία σωστή επιλογή, δίνοντας μία ευκαιρία στον εαυτό της για το βήμα παραπάνω και την είσοδο στα playoffs και μία στον Μονρό για να επιστρέψει σοφότερος και δυνατότερος εκεί που ανήκει, στο ΝΒΑ.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ