21.8 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Στα σκαριά ο ευρωπαϊκός… ΣΕΠΚ!

Ακόμα ηχούν στ' αυτιά τα λόγια συμπαράστασης που έχει απευθύνει φέτος ο Ντέιβιντ Μπλατ προς συναδέλφους του προπονητές, όταν αυτοί έχασαν τη δουλειά τους, αλλά και η κριτική του απέναντι στις ομάδες που τους έδιωξαν πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό τους. Το έκανε όταν έφυγε ο Τσάβι Πασκουάλ από τον Παναθηναϊκό, όταν έφυγε ο Αλεξάντερ Τζίκιτς από την Μπούντουτσνοστ κι όταν η Χίμκι έλυσε τη συνεργασία της με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Και φαίνεται πως δεν είναι ο μόνος που τρέφει τέτοια αισθήματα συναδελφικής αλληλεγγύης.

Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι προπονητές που αισθάνονται ανασφάλεια με τις συνθήκες δουλειάς τους, παρόλο που - για να τα λέμε όλα - δεν αποτελούν κλασικά παραδείγματα του μέσου Ευρωπαίου εργαζόμενου, όσον αφορά τουλάχιστον τις αποδοχές τους. Και αποφάσισαν να συνδικαλιστούν για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Κάπως έτσι ετοιμάζεται να γεννηθεί η ευρωπαϊκή ένωση επαγγελματιών προπονητών. Ο ευρωπαϊκός... ΣΕΠΚ, δηλαδή! Η ιδρυτική συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Μαδρίτη, όπου θα βρεθούν για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες ορισμένοι από τους πιο γνωστούς προπονητές στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που θα βρεθεί εκεί για τον αγώνα της Φενερμπαχτσέ με τη Ρεάλ, ο Πάμπλο Λάσο, ο Τσάβι Πασκουάλ, ο Τούρκος Αχμέτ Τσάκι και ο Κροάτης Νέβεντ Σπάχια. Οι τρεις τελευταίοι δεν εχουν δουλειά αυτό τον καιρό, επομένως είναι εύκολο γι' αυτούς να δώσουν το "παρών". Προφανώς υπάρχουν και άλλοι προπονητές, όπως ο Ντέιβιντ Μπλατ για παράδειγμα, οι οποίοι θα ήθελαν να είναι παρόντες, αλλά οι υποχρεώσεις των ομάδων τους δεν το επιτρέπουν.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το εγχείρημα των Ευρωπαίων προπονητών και αν αυτή η ένωση θα καταφέρει να παίξει ρόλο στα πράγματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μια από τις βασικές επιδιώξεις της πάντως θα είναι, όπως αναφέρει η Mundo Deportivo, η δημιουργία ενός ταμείου αλληλλοβοήθειας με σκοπό την οικονομική ενίσχυση προπονητών, που μένουν απλήρωτοι από τις ομάδες τους ή απολύονται αιφνιδιαστικά και χωρίς αποζημίωση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ