22.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στα πλέι οφ με δύο πρόσωπα

Η ΑΕΚ ήταν σαρωτική στο πρώτο ημίχρονο, προβληματική στο δεύτερο, παρ' όλα αυτά πήρε αυτό που ζητούσε στη Γερμανία. Τη νίκη επί της Ράστα Φέχτα με 81-70, που τη βάζει οριστικά στα πλέι οφ του BCL. Αν μάλιστα την τελευταία αγωνιστική νικήσει στο ΟΑΚΑ και την Άνβιλ, θα πάρει και το πλεονέκτημα έδρας τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου.

Η ΑΕΚ χρειάστηκε 2-3 λεπτά για να πάρει μπροστά, αλλά στη συνέχεια κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο ημίχρονο. Το 6-5 του 3' έγινε 16-5 στο 5' και από και πέρα η διαφορά μεγάλωνε συνεχώς, καθώς η Ένωση έπαιζε άμυνα για σεμινάριο. Γνωρίζοντας ότι το τρίποντο είναι το μεγάλο όπλο της Ράστα Φέχτα, πίεσε σωστά στην περιφέρεια, με τον Τζεράι Γκραντ να έχει ρόλο-κλειδί στα hedge out, αλλά και στον έλεγχο των ριμπάουντ. Στην επίθεση ο Νίκος Ζήσης ήταν και πάλι ο "εγκέφαλος", με τον Γκραντ, αλλά και τον Βλάντο Γιάνκοβιτς να δίνουν πολλές λύσεις, μέσα από καλά εκτελεσμένες επιθέσεις, που είχαν εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας.

Στο 8' το σκορ ήταν 26-11 και ο Βασίλης Τολιόπουλος με δύο τρίποντα, ένα στο τέλος κι ένα στην αρχή της δεύτερης περιόδου, και ο Τσάλμερς με ένα ακόμα εκτόξευσαν τη διαφορά στο +22 στο 12' (35-13). Η ΑΕΚ είχε εκμηδενίσει με την άμυνά της τη Ράστα Φέχτα και έπαιρνε από όλους τους παίκτες που έμπαιναν στον αγώνα και κάτι. Γιάνκοβιτς, Γκραντ, Ζήσης και Τσάλμερς διακρίνονταν ιδιαίτερα, η επίθεση λειτουργούσε με σύνεση και στο 17' η διαφορά κόντεψε να φτάσει τους 30 πόντους (48-20).

Στο τελευταίο τρίλεπτο του ημιχρόνου, πάντως, η άμυνα της ΑΕΚ χαλάρωσε. Χάθηκαν κάποια αμυντικά ριμπάουντ, δόθηκε χώρος στον Σίμπσον να δράσει κι έτσι η διαφορά έπεσε λίγο, καθώς η Ράστα Φέχτα μείωσε 51-31 στο τέλος του πρώτου 20λέπτου.

Στην τρίτη περίοδο το σκηνικό άλλαξε. Η ΑΕΚ μπήκε μεταμορφωμένη προς το χειρότερο και στις δύο πλευρές του παρκέ και ειδικά στην άμυνα, που ήταν το κλειδί της κυριαρχίας της στο πρώτο ημίχρονο. Η Ράστα Φέχτα χτύπησε μέσα στη ρακέτα, κερδίζοντας επιθετικά ριμπάουντ και παίρνοντας πόντους από εκεί από τον Κέσενς και τον Ουεϊνράιτ, ενώ στην περιφέρεια ο Σίμπσον συνέχιζε να είναι καλός. Στην επίθεση η ΑΕΚ έχασε τη σύνεση που είχε, η μπάλα δεν κυκλοφορούσε σωστά, υπήρχαν πολλές βεβιασμένες επιλογές και κατόπιν όλων τούτων, η διαφορά άρχισε να πέφτει.

Στο 25' το σκορ έγινε 58-45, αλλά σε εκείνο το σημείο ένα τρίποντο του Ζήση και αμέσως μετά ένα... τετράποντο του Γιαννόπουλου (τρίποντο και φάουλ), συγκράτησαν την αντεπίθεση της γερμανικής ομάδας και επανέφεραν τη διαφορά στο +20 (67-47). Χάρη σε αυτά τα καλάθια, αλλά και την παρουσία του Τσάλμερς στην πεντάδα η ΑΕΚ κατάφερε να προηγηθεί με 67-49 στο τέλος της περιόδου αναχαιτίζοντας το πρώτο κύμα της γερμανικής αντεπίθεσης.

Η Ένωση έδειχνε να έχει τον έλεγχο στην τελευταία περίοδο, παρόλο που δεν ήταν εύστοχη στις προσπάθειές της κι έχασε και κάποια εύκολα σουτ. Όμως από κάποια στιγμή και μετά ο Σίμπσον έγινε μεγάλο πρόβλημα, καθώς η άμυνα αδυνατούσε να τον περιορίσει και σχεδόν μόνος του έριξε τη διαφορά στους 10 πόντους (72-62) στο 35'. Η ΑΕΚ δεν είχε τη φρεσκάδα του πρώτου ημιχρόνου και παρόλο που στη συνέχεια ο Γιάνκοβιτς τής έδωσε σημαντική ανάσα με γκολ φάουλ, εντούτοις δεν κατάφερε να αποσπαστεί περισσότερο από τη Ράστα Φέχτα.

Ο Σίμπσον ήταν ασταμάτητος και με ένα ακόμα τρίποντο έριξε τη διαφορά κάτω και από τους 10 πόντους στο 37' (75-67), ωστόσο ένα κλέψιμο του Γιάνκοβιτς σε εκείνο το σημείο και δυο καλές ενέργειες του Σλότερ επέτρεψαν στην Ένωση να διατηρήσει τη διαφορά σε επίπεδο ασφαλείας και να φάει ταυτόχρονα χρόνο. Μπήκε στο τελευταίο λεπτό με διψήφια διαφορά υπέρ της και διασφάλισε την πολύτιμη νίκη, που την βάζει στα πλέι οφ.

Ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ: Ο Μάριο Τσάλμερς έκανε πολύ σπουδαία δουλειά σε πράγματα που δεν φαίνονταν. Στην άμυνα και στην κυκλοφορία της μπάλας. Κι αυτό τον καθιστά πολυτιμότερο παίκτης της Ένωσης, άλλωστε τελείωσε με αρκετά γεμάτη στατιστική (8π., 4ασ., 3κλ.).

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ σούταρε με 53% εντός παιδιάς, ενώ η Ράστα Φέχτα μόλις με 41% κι αυτή η διαφορά ήταν κρίσιμη, διότι κατά τα άλλα υπήρχε μάλλον ισορροπία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ