21.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα νησιά η Θεσσαλονίκη αναστενάζει

Μπορεί να μας έλειψε, αλλά ήρθε η ώρα για επανεκκίνηση. Ο λόγος για το πρωτάθλημα της Basket League που μετά από σχεδόν ένα μήνα (ελέω All Star, κυπέλλου και αγώνων εθνικής ομάδας) επαναρχίζει το Σαββατοκύριακο με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε δύο νησιά, στη Ρόδο και στη Λήμνο όπου ο Αρης και ο ΠΑΟΚ, οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης που έκαναν πολύ κόσμο να λατρέψει αυτό το άθλημα στη δεκαετία του 1980, παίζουν τα...ρέστα τους κόντρα σε Κολοσσό Ρόδου και Ηφαιστο Λήμνου αντίστοιχα στην προσπάθεια να παραμείνουν στην κατηγορία. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και το ντέρμπι τριάδας, μεταξύ Περιστερίου και Προμηθέα Πάτρας, λίγες μέρες μετά την κόντρα τους για τα ημιτελικά του κυπέλλου μπάσκετ, όπου ο Προμηθέας απέκλεισε τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης και προκρίθηκε στον τελικό με την ΑΕΚ.

Στο κλειστό γυμναστήριο Καλλιθέας στη Ρόδο, διεξάγεται ένα παιχνίδι "ο θανατός σου η ζωή μου" καθώς οι γηπεδούχοι με νίκη θα κάνουν άλμα σωτηρίας καθώς θα αποσπαστούν τρεις βαθμούς από τους "Κίτρινους" και θα τους έχουν και 2-0 στις νίκες επτά αγωνιστικές πριν το φινάλε, ενώ έχουν ήδη 2-0 τον ΠΑΟΚ και προέρχονται από μεγάλες νίκες  επί του Προμηθέα εντός και του ΠΑΟΚ εκτός έδρας. Αντίθετα ο Αρης έχασε το κρίσιμο παιχνίδι με τον Ιωνικό και λύγισε - λογικά - μετά από τον Παναθηναϊκό και παραμένει ουραγός μαζί με τον "αιώνιο" αντίπαλό του. Στον πρώτο γύρο είχαμε ένα από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια του πρωταθλήματος και χρειάστηκαν 50 αγωνιστικά λεπτά για να λύσουν τις διαφορές τους οι δύο ομάδες, αφού ο Κολοσσός έφυγε με τη νίκη από το «Nick Galis Hall» επικρατώντας του Άρη στη δεύτερη παράταση με 87-85. Το παιχνίδι του πρώτου γύρου κρίθηκε από ένα τρίποντο του Ντόνοβαν Τζάκσον στα 11' πριν το τέλος της δεύτερης παράτασης κι αφού στα 3'' ο Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς δεν κατάφερε να το στείλει σε τρίτη. Ο Τάιρον Μπρέιζελτον ήταν ο κορυφαίος της 150ής νίκης στην ιστορία του Κολοσσού H Hotels, έχοντας 18 πόντους, έξι ριμπάουντ και έξι ασίστ ενώ 18 πόντους είχε και ο Λασάν Κρομά. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Σταύρου Τουτζιαράκη που σε 18:33 πρόλαβε νε δώσει 15 πόντους στην ομάδα του. Για τον Άρη ο Τζέιλεν Μόρις είχε 20 πόντους και 11 ριμπάουντ ενώ 19 πρόσθεσε ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους.

Ο Κολοσσός διεύρυνε κατά τρεις νίκες το προβάδισμα του έναντι του Άρη στην ιστορία αυτών των αγώνων, με την επικράτηση του στο ματς του πρώτου γύρου. Έχει πλέον 15 νίκες έναντι 12 του Άρη. Σε εκείνα που έγιναν στη Ρόδο μετράει εννιά νίκες ενώ ο Άρης έχει φύγει από την έδρα του αντιπάλου του με τη νίκη συνολικά τέσσερις φορές. Η τελευταία ήταν στο παιχνίδι της περσινής σεζόν όταν επέβαλλε την κυριαρχία του μέσα από την άμυνα του, κράτησε τον Κολοσσό H Hotels στους 61 πόντους και τον νίκησε (72-61). Με την περσινή νίκη του στη Ρόδο, ο Άρης έβαλε τέλος σε ένα σερί πέντε ηττών σε αυτά τα παιχνίδια καθώς ο Κολοσσός μετρούσε μόνο νίκες ως γηπεδούχος από τη σεζόν 2013-14 μέχρι τη σεζόν 2017-18 έστω και αν καμία από αυτές δεν είχε επιτευχθεί με διαφορά μεγαλύτερη των έξι πόντων. 

Στη Λήμνο, ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται κόντρα στον φιλόδοξο Ηφαιστο και ψάχνει απεγνωσμένα νίκη για να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις. Η ομάδα της Λήμνου περιμένει τον Δικέφαλο, προερχόμενη από την ήττα στην Πάτρα από τον Προμηθέα πριν τη διακοπή. Ο Δικέφαλος από την πλευρά του πήγε στη διακοπή με δύο σερί ήττες από Παναθηναϊκό εκτός και Κολοσσό εντός έδρας ενώ προχώρησε και στη δεύτερη αλλαγή προπονητή στη σεζόν, με τον Κώστα Μέξα να διαδέχεται τον Κώστα Χαραλαμπίδη και να είναι έτοιμος για να κάνει ντεμπούτο σήμερα. Στον πρώτο γύρο οι Θεσσαλονικείς είχαν κάνει περίπατο (94-74) όπου και πάλι κόντρα στον Ηφαιστο είχαμε πρεμιέρα για νέο τεχνικό του ΠΑΟΚ, τον Κώστα Χαλαραμπίδη που αντικατέστηκε τον Κώστα Φλεβαράκη. 

Πρόσφατα στον ημιτελικό κυπέλλου ο Προμηθέας είχε αποκλείσει το Περιστέρι, αλλά σήμερα στην έδρα των "Κίτρινων" το σκηνικό αλλάζει. Οι Περιστεριώτες που βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από τον αντίπαλό τους (29 έναντι 30)  ψάχνουν τη νίκη και τη διαφορά πέντε πόντων για να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα για την τριάδα. Στον πρώτο γύρο είχαμε ένα μεγάλο ντέρμπι  με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν διαρκώς στο σκορ και τον Προμηθέα να φτάνει τελικά στην επικράτηση με 64-60 έχοντας πρώτο σκόρερ τον Τζέραλντ Ρόμπινσον που είχε 16 πόντους με 4/6 τρίποντα και κορυφαίο τον Οκτάβιους Έλις (που πλέον παίζει στον Ολυμπιακό) με επτά πόντους και εννιά ριμπάουντ. Από την πλευρά του το Περιστέρι πήρε 11 πόντους και τέσσερις ασίστ από τον Ουίλ Χάτσερ ενώ 10 πόντους και οχτώ ριμπάουντ είχε ο Μόουζες Με εκείνη τη νίκη ο Προμηθέας πήρε το προβάδισμα στη μικρή ιστορία αυτών των αγώνων καθώς ήταν η δεύτερη σε τρεις αναμετρήσεις. Στην περσινή, πρώτη σεζόν συνύπαρξης τους στην ΕΚΟ Basket League οι δύο ομάδες σημείωσαν από μία εκτός έδρας νίκη. Στο παιχνίδι που έγινε στην Αθήνα, ο Προμηθέας είχε φτάσει στην επικράτηση με 86-79 έχοντας ως πρώτους σκόρερ τους Λίποβι με 16 και Παρκς με 15 πόντους. Από την άλλη πλευρά για το Περιστέρι Winmasters ο Στίβεν Γκρέι ήταν σε μεγάλη μέρα με 31 πόντους και 8/12 τρίποντα.

Στο  Φάληρο, Πανιώνιος και ΑΕΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέλοντας τη νίκη για διαφορετικούς στόχους. Η Ενωση (που τα χρειάστηκε μεσοβδόμαδα κόντρα στο Ρέθυμνο, νικώντας στο τέλος με ένα πόντο και με ανατροπή)  με την αύρα και της κυπελλούχου Ελλάδας, έχει ένα νικηφόρο σερί 13-0 που μάλιστα είχε αρχίσει από το παιχνίδι του πρώτου γύρο κόντρα στους Κυανέρυθρους. Οι οποίοι από την πλευρά τους προέρχονται από τέσσερις συνεχόμενες ήττες και πλέον βρίσκονται μόλις μια νίκη πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και μάλιστα έχοντας χάσει τον Σαμάρντο Σάμουελς που συνεχίζει στη Γαλλία με τη Ροάν αλλά έχει επιπλέον δύο προβλήματα.

Οι “κυανέρυθροι” δεν υπολογίζουν στη βοήθεια του Φώτη Λαμπρόπουλου και του Μπράντον Μπόουμαν. Ο Λαμπρόπουλος είναι εκτός εξαιτίας τραυματισμού στον γαστροκνήμιο μυ του δεξιού του ποδιού, αλλά  η περίπτωση του Μπόουμαν είναι η πιο ανησυχητική καθώς έφυγε χωρίς να ενημερώσει. Για αυτό άλλωστε χαρακτηρίστηκε από την ομάδα του “Αδικαιολόγητα απών” η οποία και έχει ενημερώσει και τη ΦΙΜΠΑ  καταγγέλοντας τον για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

Στον πρώτο γύρο η ΑΕΚ  είχε επιβληθεί του Πανιωνίου 91-61. Αυτό  είναι το 56ο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος (από το 1992-93). Η ΑΕΚ διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα με 35 νίκες έναντι 20 του Πανιωνίου  και έχει «οικοδομήσει» την κυριαρχία της, στα εντός έδρας παιχνίδια της αφού μετράει ως γηπεδούχος 24 νίκες και μόλις τέσσερις ήττες. Ομως η κατάσταση διαφοροποιείται όταν οι αγώνες διεξάγονται στην έδρα του Πανιωνίου, όπου μετράει 16 νίκες έναντι 10 της Ενωσης.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώνεται στο ΟΑΚΑ, όπου ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός με το μυαλό στο μεγάλο ντέρμπι της Τρίτης με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, υποδέχεται τη Λάρισα που από την πλευρά της θα έχει τη σκέψη και τα αυτιά της σε Ρόδο και Λήμνο.
Την Κυριακή ο Ηρακλής – που ενίσχυσε τον ελληνικό κορμό του με την απόκτηση του 21χρονου γκάρντ Γιάννη Νικολαϊδη, από την Ανατόλια – υποδέχεται τον αποδυναμωμένο Ιωνικό Νικαίας και είναι ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

ΚΓ Ν. Σαμαράς 15.00 Ήφαιστος Λήμνου-ΠΑΟΚ (BL Show ERT2/ERT Play 3)

ΚΓ Καλλιθέας 15.30 Κολοσσός Ρόδου-Άρης (BL Show ERT2/ERT Play 2)

ΚΓ Σ. Μπεφόν 15.30 Πανιώνιος-ΑΕΚ (BL Show ERT2/ERT Play 1)

ΚΓ Α. Παπανδρέου 17.45 Περιστέρι-Προμηθέας Πάτρας (ERT Sports)

ΟΑΚΑ 18.00 Παναθηναϊκός-Λάρισα (Cosmotesports 4)

Κυριακή 1 Μαρτίου

Ιβανώφειο 17.00 Ηρακλής-Ιωνικός Νικαίας (ERT Sports)

* Θυμίζουμε ότι για την ίδια αγωνιστική την προηγούμενη εβδομάδα το Λαύριο είχε επικρατήσει στην παράταση του Ρεθύμνου στην Κρήτη με 77-75.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ