19.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα ημιτελικά… αρχηγού παρόντος

Με τον Ντούσαν Σάκοτα να βγαίνει μπροστά στη δύσκολη στιγμή και με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη άξιο συμπαραστάτη του, η ΑΕΚ νίκησε με 88-75 τον Χολαργό και με 2-1 νίκες προκρίθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ, όπου την περιμένει ο Προμηθέας. Η νίκη της πάντως δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ο Χολαργός, παρά την απουσία και πάλι του Γιάνκοβιτς, πάλεψε και αποδείχθηκε πολύ σκληρό καρύδι.

Το σκηνικό του δεύτερου αγώνα επαναλήφθηκε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, καθώς ο Χολαργός μπήκε το ίδιο φουριόζος και η ΑΕΚ το ίδιο... κοιμισμένη. Με την άμυνά του να θωρακίζει άριστα τη ρακέτα εκμεταλλευόμενος την παρουσία στην πεντάδα της ΑΕΚ του Τζέιμς (όλοι ισχυρίζονται ότι είναι "τεσσάρι", όμως έτσι όπως τον χρησιμοποιεί ο Μπάνκι δεν μπορεί να βοηθήσει από αυτή τη θέση γιατί δεν μπορεί να σουτάρει από την περιφέρεια) και με τον Ζερμέν Λαβ να βρίσκεται σε δαιμονισμένη κατάσταση και να κάνει... όργια απέναντι στην νωθρή άμυνα της Ένωσης, ο Χολαργός άρχισε να ξεφεύγει μετά το πρώτο πεντάλεπτο.

Στο 5' προηγήθηκε με 14-6 και στο 7' με 21-10 κυριαρχώντας απόλυτα στο γήπεδο και αναγκάζοντας τους φίλους της ΑΕΚ να τους ζώσουν τα φίδια. Οι αλλαγές, ωστόσο, των δύο προπονητών άλλαξαν και τη ροή του αγώνα. Ο Μπάνκι άλλαξε τους ψηλούς του (Τζέιμς, Χάντερ) και με την είσοδο του Σάκοτα η ΑΕΚ βρήκε το μακρινό σουτ που της έλειπε και τον τρόπο να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Ο Λαρεντζάκης βοήθησε επίσης στην κυκλοφορία της μπάλας και τη δημιουργία, καθώς ο Θίοντορ ήταν και πάλι σκιά του εαυτού του και δεν μπορούσε μόνος του να κάνει τη δουλειά. Από την άλλη ο Λυκογιάννης απέσυρε τους Τάλτον και Λαβ, που έκαναν όλη τη ζημιά στην ΑΕΚ και η δεύτερη πεντάδα του Χολαργού δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική.

Έτσι η ΑΕΚ, βελτιώνοντας σημαντικά την πίεση και συνολικά την αμυντική λειτουργία της, κράτησε τους φιλοξενούμενους για 5 λεπτά χωρίς πόντο και στο διάστημα από το 9' ως το 13' έτρεξε ένα σερί 11-0, χάρη στο οποίο ανέτρεψε την εις βάρος της διαφορά και πέρασε μπροστά με 29-27. Το χαμηλό σχήμα με Ξανθόπουλο και Θίοντορ μαζί βοήθησε τον Λαρεντζάκη να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός, ο Εμπάκουε ήταν χρήσιμος αμυντικά και η ΑΕΚ στο 17' προηγήθηκε με 38-32, όμως ο Χολαργός δεν τα παράτησε.

Οι Λαβ και Τάλτον επέστρεψαν σταδιακά στην πεντάδα και με τα τρίποντά τους οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν (40-40), ωστόσο η ΑΕΚ βρήκε δύο τρίποντα από τον Γιορκ, που της επέτρεψαν να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο προηγούμενη με 46-44.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε διαφορετικά. Η ΑΕΚ έδειξε μεγαλύτερη προσήλωση στην άμυνα, ο Θίοντορ μπήκε πιο ζεστός, ο ρυθμός άνοιξε και στο 22' το σκορ έγινε 53-44 με ένα γρήγορο 7-0. Όμως ο Χολαργός αντέδρασε και πάλι, καθώς ήταν φανερό πως έπαιζε ελεύθερος από κάθε μορφής πίεση και άγχους. Γύρισε υπομονετικά την μπάλα, βρήκε καλά σουτ με τους Χόκινς, Λαβ και Φιτζπάτρικ και στο 25' μείωσε ξανά στο καλάθι (57-55).

Στο μεταξύ η ΑΕΚ είχε χάσει ξανά τον ρυθμό που είχε βρει πρόσκαιρα, ο Χολαργός με γρήγορες επιστροφές δεν της επέτρεψε να τρέξει και συνέχισε να είναι κοντά στο σκορ, αφού ο Χόκινς έκανε καλή δουλειά στο σκοράρισμα. Η χρησιμοποίηση του Τζέιμς σε θέση σέντερ με τον Σάκοτα στο "4" βοηθησε την ΑΕΚ, καθώς ο Αμερικανός διέπρεψε αμυντικά και ο αρχηγός με το που μπήκε έδωσε λύσεις στο σκοράρισμα με αποτέλεσμα η Ένωση να προηγηθεί με 67-61 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Σάκοτα ήταν ζεστός από την αρχή, όμως στο δεύτερο ημίχρονο πήρε φωτιά και στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν αυτός που... πυρπόλησε την άμυνα του Χολαργού. Με 5 σερί πόντους έφερε την ΑΕΚ μπροστά με 72-63 στο 32' βοηθώντας την καθοριστικά να πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ο Χολαργός, όπως και στον δεύτερο αγώνα, έδειξε να ξεμένει απο δυνάμεις στο τελευταίο δεκάλεπτο και δεν είχε το καθαρό μυαλό να αντιδράσει σωστά στην επίθεση, ειδικά από τη στιγμή που και η άμυνα της ΑΕΚ είχε γίνει ξανά πολύ πιεστική.

Στο 34'30'' η ΑΕΚ προηγήθηκε με 77-64 και ένα λεπτό αργότερα τραυματίστηκε ο Σαντ Ρος στο πόδι. Δεν είχε κάτι σοβαρό (παρότι αρχικά τρόμαξε τους πάντες, όταν έπεσε σφαδάζοντας από τους πόνους) και μετά από ενάμισι λεπτό επανήλθε στο παρκέ, ωστόσο εν τη απουσία του η Ένωση έχασε την αμυντική συνοχή της και ο Χολαργός βάζοντας την μπάλα στον Αγκμπελέζε μείωσε 79-73 στο 37' και αναθέρμανε τις ελπίδες του.

Όμως ο Σαντ Ρος με τρίποντο 1'44'' πριν απο τη λήξη έκανε το σκορ 84-73 και από εκεί και μετά το παιχνίδι δεν είχε επιστροφή. Ο χρόνος δεν ήταν πολύς, η ΑΕΚ τον διαχειρίστηκε σωστά και πήρε εν τέλει αυτό που ήθελε. Τη νίκη και την πρόκριση στα ημιτελικά.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ: Ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν το κλειδί για να ανοίξει η άμυνα του Χολαργού και να βρει η ΑΕΚ τις λύσεις που χρειαζόταν για να πάρει, έστω και με μπόλικο άγχος, τη νίκη. Ο αρχηγός τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους και 4/4 τρίποντα, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 12 πόντους και 7 ασίστ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ πήρε 5 επιθετικά ριμπάουντ παραπάνω (12 έναντι 7), έδωσε 8 ασίστ περισσότερες (21 έναντι 13) και έκανε 7 λάθη λιγότερα (11 έναντι για τα 18)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ