20.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Σπύρος Σαμόλης στο Basketa: «Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία μας»

Ο Διαγόρας Δρυοπιδέων είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες των εθνικών κατηγοριών τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στο σπίτι του την Κυπελλούχο Ευρώπης και Ελλάδας ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας, και ο προπονητής των επιτυχιών, Σπύρος Σαμόλης, μίλησε στο Basketa.gr για τη μεγάλη πορεία της ομάδας του Αιγάλεω, που ακολούθησε τρεις ανόδους μέχρι την Α2, τα… προσωπικά του συναισθήματα για την Ένωση και τη σημασία αυτής της αναμέτρησης, θεωρώντας την ως την πιο ιστορική του συλλόγου.

Ήταν άνοιξη του 2015, όταν ο Διαγόρας Δρυοπιδέων «βυθιζόταν» στα τοπικά πρωταθλήματα, με τον υποβιβασμό από τη Γ’ Εθνική. Κάπου εκεί, ο σύλλογος με καταγωγή από την Κύθνο, ξεκίνησε να γράφει ένα από τα πιο όμορφα «παραμύθια» που έχουμε δει την τελευταία τριετία στο ελληνικό μπάσκετ. Τρεις άνοδοι από την Α’ ΕΣΚΑ έως την Α2, κατάκτηση Κυπέλλου ΕΣΚΑ κόντρα στο Κορωπί και τα επιτεύγματα δεν έχουν τέλος. Την περασμένη Τετάρτη (29/9) γράφτηκε και το πιο επικό κεφάλαιο στην ιστορία του. Η νίκη επί της Καβάλας με 90-69 δεν τον έφερε απλώς στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά θα τον φέρει αντιμέτωπο σήμερα (3/10) με την Κυπελλούχο Ευρώπης και Ελλάδας, ΑΕΚ, σε μια ανεπανάληπτη γιορτή για το σωματείο.

«Το να υποδεχθούμε την ΑΕΚ είναι, αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του σωματείου», τόνισε στο Basketa.gr ο «αρχιτέκτοντας» όλων των προαναφερθεισών επιτυχιών του Διαγόρα, Σπύρος Σαμόλης, που κατάφερε όλο αυτό το διάστημα να διαχειριστεί όσες καταστάσεις προέκυψαν, για να φέρει μαζί με παράγοντες και παίκτες την ομάδα στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία και αυτή τη σπουδαία αναμέτρηση. Στη συνέχεια, ανέφερε πως «τίποτα δεν έχει γίνει τυχαία. Στις τρεις ανόδους που πήραμε, δούλεψαν πολύ σκληρά πάρα πολλοί άνθρωποι και είναι μια δικαίωση για όλους εμάς, και ιδίως για τον πρόεδρό μας, Γιαννούλη Καλλίλα. Είναι γνωστό, βέβαια, πως αυτός που δουλεύει σκληρά, πάντοτε δικαιώνεται».

Ο Έλληνας τεχνικός, πάντως, αρνείται πως παρά το μεγάλο διακύβευμα του ματς με την Καβάλα, υπήρχε οποιοδήποτε άγχος στις τάξεις της ομάδας του. Αντιθέτως, θα σχολίαζε πως «από το πρώτο ματς στο Αγρίνιο, δεν είχαμε σκεφτεί πως μπορεί να φτάναμε μέχρι το σημείο να παίξουμε με ένα τόσο μεγάλο αντίπαλο. Υπήρχαν πολύ καλές ομάδες μπροστά μας, όπως ο Ηρακλής, ο Τρίτων και η Καβάλα στο τέλος, οπότε αυτό που σκεφτόμασταν, ήταν απλά να παίξουμε όσο περισσότερα επίσημα ματς μπορούσαμε, κάτι που θα ήταν ευεργετικό για τη συνέχεια, που θα δοθεί στο πρωτάθλημα, έχοντας την ευκαιρία να δέσουμε ως σύνολο. Ούτε στο ματς με την Καβάλα, λοιπόν, είχαμε τη λογική του να κερδίσουμε, επειδή επόμενος αντίπαλος ήταν η ΑΕΚ». Η άποψη αυτή, πάντως, περί πολλών επίσημων αγώνων μέσω του Κυπέλλου, αντιτίθεται εν μέρει στην άποψη αρκετών τεχνικών, που προσεγγίζουν τα ματς αυτά ως… επιπλέον δυνατά φιλικά. «Εμείς θέλαμε να δώσουμε τον απαραίτητο σεβασμό στο θεσμό του Κυπέλλου», υπογράμμισε ο Σπύρος Σαμόλης, συμπληρώνοντας ότι «το ρόστερ μας έχει 12 παίκτες, που εγώ θέλω να έχουν ενεργό ρόλο και, με τα ματς αυτά, καταφέραμε αφενός να κάνουμε δοκιμές εν όψει του πρωταθλήματος, αφετέρου να πάρουμε τα αποτελέσματα που μας έφτασαν έως εδώ».

Ο ίδιος δε σταμάτησε εκεί. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε ακόμη περισσότερο την άποψή του για αυτή την εξαιρετικά θετική εκδοχή του θεσμού του Κυπέλλου, όπου ομάδες της Α2 και της Β’ Εθνικής (σ.σ. το Παγκράτι υποδέχεται τον Παναθηναϊκό την ίδια μέρα), μπορούν να διακριθούν, λέγοντας πως «το πιο πρόσφατο παρελθόν, μας δείχνει το Ρέθυμνο και τον Φάρο να παίζουν τελικό με τον Παναθηναϊκό, αν και ομάδες της Α2, ενώ φέτος έχουμε τα φωτεινά παραδείγματα από εμάς και το Παγκράτι. Πιστεύω, ότι οι αποστάσεις μεταξύ κάποιων καλών ομάδων της Α2 και μερικών μικρομεσαίων της Basket League δεν είναι μεγάλες. Το να προχωρήσεις, λοιπόν, στο θεσμό αυτό με τη δυνατότητα να παίξεις με κάποιο μεγάλο σύλλογο, που δεν αντιμετωπίζεις… κάθε μέρα, είναι μια καλή ευκαιρία να δείξεις σοβαρότητα».

Η μεγάλη, ιστορική στιγμή, έφτασε για το Διαγόρα και ο κόουτς Σαμόλης έχει έναν ιδιαίτερο λόγο να χαίρεται, που θα έρθει στο Αιγάλεω η ΑΕΚ. Δε διστάζει να αποκαλύψει πως «εγώ είμαι ΑΕΚτσής, αυτή είναι η ομάδα μου και δεν έχω λόγο να το κρύψω. Είναι μια μεγάλη τιμή για τον ίδιο το Διαγόρα, το τεχνικό μας επιτελείο, τους παίκτες και φυσικά εμένα προσωπικά, λόγω αυτού του συναισθήματος, να υποδεχόμαστε την ΑΕΚ. Μπορεί να την είχα αντιμετωπίσει και με το Ψυχικό σε Α2 και Β’ Εθνική, αλλά τότε ήμουν βοηθός του Γιώργου Ρεμεντέλα. Τώρα είναι, δηλαδή, διαφορετική κατάσταση και θα προτρέψω άπαντες να απολαύσουμε κάθε στιγμή, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα».

Μιας και είναι ΑΕΚ, πάντως, θα έχει τη δική του άποψη για την πορεία της ομάδας τα τελευταία δύο χρόνια, τους δύο περσινούς τίτλους και την φετινή θετική αύρα που διαχέεται από τον Λούκα Μπάνκι και το σύνολό του. «Πιστεύω, ότι η ψαλίδα μεταξύ της ΑΕΚ και των δύο αιωνίων έχει μικρύνει. Περιμένω καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα, γιατί πέρυσι αποκλείστηκε νωρίς στα playoffs. Έχει ενισχυθεί με αρκετές λύσεις για τις τρεις διοργανώσεις, όπου συμμετέχει, αν και φυσικά είναι δύσκολο να ξαναπάρει το Champions League. Δεν είναι, φυσικά, ακατόρθωτο, όπως και δεν είναι για να ξαναπάρει το Κύπελλο και μακάρι να πετύχει το δεύτερο, για να μπορούμε να λέμε πως… αποκλειστήκαμε από τον Κυπελλούχο (γέλια). Μπορεί να είναι μια δύσκολη χρονιά, λόγω του βάρους που φέρουν οι δύο περσινοί τίτλοι, αλλά νομίζω πως και φέτος θα πετύχει τους στόχους της», είπε.

Εδώ και τρία συνεχόμενα χρόνια, λοιπόν, ο Διαγόρας Δρυοπιδέων δεν κάνει κάτι άλλο από το… να κερδίζει και να πετυχαίνει. «Χτίζει» μαζί, λοιπόν, ένα πνεύμα νικητή, που τον βοηθά από μόνο του μερικές φορές. Ο κόουτς Σαμόλης θα συμφωνήσει, προσθέτοντας ότι «η ομάδα αυτή έχει μάθει να κερδίζει. Μερικές φορές μπορεί να μην αντιδράμε σωστά στις ήττες, αλλά αυτό είναι κάτι που δε μας φοβίζει. Έχουμε μπροστά μας ένα μαραθώνιο 30 αγωνιστικών στην Α2, όπου πρέπει να διαχειριστείς αρκετές καταστάσεις, για να πετύχεις τους στόχους σου». Ποιες είναι, όμως, οι επιδιώξεις στην νέα Α2; Έχουν σχέση με όσα είδαμε στο Κύπελλο; Ο προπονητής του Διαγόρα θα σπεύσει να απαντήσει ως εξής: «Δυστυχώς, τα ματς του Κυπέλλου δεν έχουν καμία πρακτική αξία στο πρωτάθλημα. Έχουν βοηθήσει στο να βρούμε ρυθμό, να δούμε τις αδυναμίες μας μέσω επίσημων αγώνων και, έστω κι αν έχουμε μείνει πίσω σε προπονήσεις, παίζοντας εδώ και τρεις εβδομάδες κάθε Τετάρτη και Σάββατο, να μπορέσουμε να βελτιωθούμε για το πρωτάθλημα. Αναφορικά με τους στόχους μας, θα ήταν εν μέρει λάθος να θέσουμε τον πήχη πολύ ψηλά, μιας και υπάρχουν πολλές καλές ομάδες, σε κεντρικές πόλεις και επαρχιακές με καλή έδρα, που έχουν ενισχυθεί. Αυτό που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, θα ήταν να βρεθούμε στην πρώτη πεντάδα».

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η καταγωγή του Διαγόρα είναι από την Κύθνο και είναι βέβαιο, ότι και στο νησί των Κυκλάδων όλοι θα είναι ενθουσιασμένοι με όσα συμβαίνουν… στο Αιγάλεω. «Επειδή ο πρόεδρος κι εγώ έχουμε επίσης καταγωγή από το νησί, είχαμε επαφή στις δύο ανόδους από τη Γ’ Εθνική έως την Α2, ενώ όλη η ομάδα σε αμφότερες τις περιπτώσεις είχε πάει τρεις μέρες εκδρομή στην Κύθνο. Για τώρα δεν προβλέπεται τέτοια εκδρομή, λόγω της περιόδου που διανύουμε, αλλά νιώθουμε πάντα τη στήριξη των ανθρώπων του νησιού. Δε σου κρύβω, μάλιστα, ότι με τηλέφωνα και μηνύματά τους, μας εξέφρασαν τη θέληση να πάρουν το πλοίο και να έρθουν να δουν τον αγώνα με την ΑΕΚ», θα ολοκλήρωνε ο κόουτς Σαμόλης.

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ