17.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σπύρος Διαμαντόπουλος στο Basketa: «Να γράψει η κορυφή το όνομά μας έστω μια μέρα…»

Ο Αμύντας των… χιλίων προβλημάτων πέρασε και από το Μαρούσι, κάνοντας πορεία πρωταθλητισμού σε επτά αγώνες στην Α2 και ο Σπύρος Διαμαντόπουλος μίλησε στο Basketa.gr για τον χαρακτήρα που βγάζει το σύνολο του Αλέξη Ζαβού, την τρομερή πορεία του Νοεμβρίου… μακριά από το σπίτι, το μυστικό όλων των επιτυχιών και την ιδιαίτερη πρόκληση της Καστοριάς, καθώς μπορεί έστω και για μία ημέρα, η ομάδα του να είναι μόνη της στην κορυφή.

Τον Αμύντα μπορείς να τον ζηλέψεις για πολλά πράγματα, όποια κι αν είναι η άποψή σου για τον τρόπο, με τον οποίο αγωνίζεται. Άλλοι θα μιλήσουν για τον αξιοθαύμαστο «κορμό», με τον οποίο εδώ και χρόνια μένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο στις εθνικές κατηγορίες, άλλοι για την εξαιρετική καθοδήγηση από διοίκηση και τεχνικό επιτελείο, άλλοι για το σπουδαίο χαρακτήρα της ομάδας. Ας σταθούμε λίγο στο τελευταίο, καθώς δεν ήταν λίγα τα άσχημα γεγονότα, με έναν κεραυνό σε υποσταθμό της ΔΕΗ στον Υμηττό να προκαλεί… μπλακ άουτ στο Κλειστό της Πυρκάλ και το συγκρότημα του Αλέξη Ζαβού να μετακινείται… εδώ κι εκεί για να κάνει στοιχειώδεις μόνο προπονήσεις, αλλά η υπέρβαση έγινε, δεδομένων των συνθηκών.

Ο Αμύντας έφυγε νικητής την Τετάρτη (28/11) με 72-69 από το Μαρούσι κι έφτασε στο 5-2, μία μόλις νίκη μακριά από τους πρωτοπόρους Ιωνικό Νικαίας και Ηρακλή. Απέναντι σε έναν αντίπαλο, δηλαδή, που στην έδρα του… δεν αστειεύεται, κατάφερε να κάνει τη «ζημιά» και να συνεχίσει μία, έως τώρα, πορεία πρωταθλητισμού, έχοντας πάρει… τον αέρα του συνόλου του Κώστα Κεραμιδά. «Είναι η τρίτη φορά, που κερδίζουμε στην έδρα τους, όσα χρόνια βρίσκομαι εγώ σε αυτή την ομάδα. Θυμάμαι ένα παιχνίδι για το Κύπελλο ΕΣΚΑ, το περσινό, που ήταν ξανά Τετάρτη και την τωρινή. Το μυστικό με το Μαρούσι, νομίζω πως είναι, ότι δεν τους υποτιμάμε. Χωρίς να θέλω να πω κάτι πραγματικά υποτιμητικό για αυτή την ομάδα, καθώς θεωρώ, ότι έχει ένα σπουδαίο κράμα νέων και έμπειρων παικτών, που θα κερδίσει πολλούς αντιπάλους στην πορεία και θα σωθεί, είναι πως αρκετές ομάδες, έχουν την αίσθηση πως θα κερδίσουν εύκολά ή δύσκολα. Με έναν τέτοιο τρόπο, ο Ηρακλής… την είχε πατήσει. Εμείς, λοιπόν, ποτέ δεν πέφτουμε σε αυτή την παγίδα και αντιμετωπίζουμε το Μαρούσι, σαν να πρόκειται για την πρώτη ομάδα της βαθμολογίας, είμαστε έτοιμοι ακόμη και για τους παίκτες, που παίζουν ένα λεπτό στο συγκεκριμένο ματς. Η νίκη, ασφαλώς, είναι πολύ σημαντική, γιατί όπως ανέφερα, πολλοί είναι αυτοί, που θα χάσουν στο Μαρούσι», ανέφερε ο Σπύρος Διαμαντόπουλος στο Basketa.gr, εξηγώντας τους λόγους της μεγάλης επιτυχίας στο Κλειστό του Αγίου Θωμά.

Πώς καταφέρνει, όμως, μια ομάδα να βγάζει τέτοιο χαρακτήρα, ενώ με τέτοιες συνθήκες άλλοι μπορεί να… διαλύονταν; «Εδώ και 20 μέρες υπάρχει μία περίεργη κατάσταση, που νομίζω ότι δεν έχει βιώσει άλλη ομάδα. Την τελευταία φορά, που παίξαμε στο δικό μας γήπεδο, ήταν με αντίπαλο το Ψυχικό (27/10), δηλαδή ένα μήνα πριν. Κληθήκαμε, λοιπόν, να παίξουμε αρκετά ματς εκτός έδρας, λόγω των προβλημάτων στο Κλειστό της Πυρκάλ ή τις υποχρεώσεις του κόουτς Κεραμιδά με την Εθνική Γυναικών, αλλά ανταποκριθήκαμε, γιατί έχουμε συνοχή σαν ομάδα και δίψα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το ότι κερδίζουμε κι έχουμε αυτό το όμορφο κλίμα στις τάξεις μας, άλλωστε, είναι κάτι που μας βοηθά ανεξαρτήτως προγράμματος», απάντησε ο έμπειρος σουτέρ, εξηγώντας και τις επιπτώσεις ενός… ξεσπιτώματος, καθώς για το σημερινό (1/12) παιχνίδι με την Καστοριά, η ομάδα του θα αναγκαστεί να υποδεχθεί τους «Γουναράδες» στο «Μιχ. Μουρούτσος». «Είναι, πραγματικά, κάτι πολύ δύσκολο και είναι τόσο σωστή η λέξη που χρησιμοποίησες για… ξεσπίτωμα. Το θέμα δεν είναι μόνο, ότι δεν παίζεις στην έδρα σου, αλλά παράλληλα δεν κάνεις προπόνηση σε αυτήν, εκεί όπου ξέρεις την ώρα που θα πας, τις συνθήκες που υπάρχουν και πολλά ακόμη. Έχουμε να προπονηθούμε δέκα μέρες στο Κλειστό της Πυρκάλ και στο διάστημα αυτό, έχουμε περάσει να κάνουμε… περπατητή προπόνηση σε ένα σχολείο, ενώ τώρα βρισκόμαστε σε ένα “κρύο” για εμάς γήπεδο, το “Μιχ. Μουρούτσος”. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα, αλλά το φρόνημά μας είναι αρκετά υψηλό, ώστε το μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα».

Ποια η γνώμη του, όμως, για την αντίπαλο του Αμύντα; «Είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι και μια διαφορετική ομάδα, μια δυνατή ομάδα που φτιάχτηκε για να πρωταγωνιστήσει, όπως και η Καρδίτσα. Πρόκειται για ομάδες πεντάδας. Εμείς είχαμε λιγότερο χρόνο να προετοιμάσουμε αυτό το ματς, λόγω Αμαρουσίου, και κατευθείαν μπήκαμε στα θέματα τακτικής του αγώνα, αλλά ήδη έχουμε δουλέψει για καθέναν ξεχωριστά. Είναι μια ομάδα δυνατή στην έδρα της, με έναν πολύ έμπειρο προπονητή, που δεν χρειάζεται συστάσεις, πολύ ταλαντούχα μέσα κι έξω από το καλάθι, με γνώση για το πώς να αντιμετωπίζει καταστάσεις ευχάριστες ή δυσάρεστες. Εμείς δε θα αλλάξουμε κάτι στο στυλ μας και πρέπει να το επιβάλουμε, δαγκώνοντας στην άμυνα», είπε.

Αναφέραμε νωρίτερα, ότι στον Αμύντα μπορείς να ζηλέψεις ένα μεγάλο «κορμό», που εδώ και χρόνια αποτελεί την εγγύηση των επιτυχιών του. Μια σειρά από παίκτες, δηλαδή, που εδώ και χρόνια αποφασίζει κάθε καλοκαίρι να πορεύεται μαζί σε νέες προκλήσεις και είναι… σαν την πρώτη μέρα. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η εντύπωση που αφήνουν. «Σας κάνει εντύπωση όλο αυτό, ε;», μας είπε αρχικά με χιούμορ ο Σπύρος Διαμαντόπουλος, για να προσθέσει πως «πέραν του Αμύντα, μπορώ να σου πω ότι δεν ξέρω ομάδα, που να κρατάει τουλάχιστον επτά ίδιους παίκτες κάθε χρόνο. Κι εγώ όταν ήρθαν, πριν από πέντε χρόνια, είχα ήδη μάθει από τον Λεωνίδα Ζούπα, ποια είναι η κατάσταση, αλλά είναι διαφορετικό να τη ζεις από μέσα. Όλα ξεκινούν από τον πρόεδρο, Άγγελο Ζούπα, που λειτουργεί πραγματικά σαν πατέρας για όλους μας, κάτι πολύ σημαντικό. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι σε μια ομάδα με ίδια διοίκηση, τεχνικό επιτελείο και παίκτες, γνωρίζοντας πώς παίζουν όλοι και το γεγονός, ότι θα ματώσουν για το συμπαίκτη, που βρίσκεται δίπλα τους. Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, έχουμε και επιτυχίες, όπως τα τελευταία τρία χρόνια στην Α2, με πολύ καλά πλασαρίσματα, οπότε το καλοκαίρι που συζητάμε με τη διοίκηση, πάντοτε ακούμε με ευχαρίστηση όσα μας ζητάει, και στο τέλος, αν μας ζητήσει να ανανεώσουμε, τότε συμφωνούμε».

Τον ρωτήσαμε, λοιπόν, αν σκοπεύουν να σταματήσουν και… όλοι μαζί, αφήνοντας το παράθυρο με το δικό του τρόπο. «Κάποιοι, ηλικιακά, θα μπορούσαν όντως να τελειώσουν μαζί και δεν νομίζω πως… κοιτάζουν τη μεταγραφή αυτή τη στιγμή (γέλια). Μερικά πράγματα, όμως, λέγοντα απλά με τα μάτια και εμείς θα προχωράμε σε αυτή την κατάσταση, όσο βλέπουμε πως αυτή μας ευνοεί. Κάθε φορά αποφασίζουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί για άλλον έναν χρόνο και… αν μας ανέχεται η διοίκηση, θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, μέχρι να μας σταματήσει το ίδιο το μπάσκετ (γέλια). Βλέπεις, για παράδειγμα, τον Βαρδιάνο, που είναι 40 ετών, να είναι πρώτος μας σκόρερ φέτος κι εμάς να βρισκόμαστε ένα βήμα από την κορυφή», ανέφερε.

Στο τέλος, δεν μπόρεσε να μας κρύψει ένα όνειρο του ιδίου και των συμπαικτών του. Για να εξηγήσουμε την κατάσταση, αν σήμερα ο Αμύντας κερδίσει την Καστοριά και ο Ερμής ηττηθεί στην Καρδίτσα, τότε εξαιτίας της αναβολής του Ηρακλής-Ιωνικός λόγω των «παραθύρων» της FIBA, η ομάδα του Υμηττού θα βρεθεί για μία ημέρα μόνη της στην πρώτη θέση. Αυτό είναι και το μεγάλο δέλεαρ της επικράτησης, καθώς όπως μας είπε ο Έλληνας «άσος», «δεν μπορώ να σου κρύψω, ότι κάθε μέρα και ειδικά μετά από αυτό το διπλό στο Μαρούσι, νιώθω… όπως όταν ήμουν μικρό παιδί και πήγαινα ως έφηβος στα Σούρμενα, να παίξω για τον Αρίωνα. Έχουμε πέντε συνεχόμενες νίκες και δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου, γιατί με νίκη απέναντι στην Καστοριά, μπορούμε έστω και για λίγες ημέρες, να βρισκόμαστε στην κορυφή της βαθμολογίας. Το ότι μπορεί, λοιπόν, έστω και για μία ημέρα η πρώτη θέση να γράψει… Αμύντας, με έχει φέρει σε μια έξαψη, όπως νομίζω και όλους τους συμπαίκτες μου».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ