25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Σλάβεν Τσούπκοβιτς στο Basketa: «Σε 3 μήνες ο Πανιώνιος θα είναι σε διαφορετική θέση…»

Ο Πανιώνιος έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση με τη λήξη του πρώτου γύρου, «συντρίβοντας» το Ρέθυμνο, και ο Σλάβεν Τσούπκοβιτς μίλησε στο basketa.gr για το μυστικό της αγωνιστικής «μεταμόρφωσης» των «κυανέρυθρων», μην κρύβοντας την αισιοδοξία του, ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν.

Όταν είσαι ένας σύλλογος με το όνομα και την ιστορικότητα του Πανιωνίου, είσαι καταδικασμένος να είσαι μεταξύ των συλλόγων που μαζεύουν τα «φώτα» πάνω τους. Είτε βρίσκεσαι ψηλά στη βαθμολογία, είτε παλεύεις για την επιβίωσή σου, αυτή είναι η καθημερινότητά σου και πρέπει να τη συνηθίσεις.

Και η αλήθεια είναι, ότι ο Ιστορικός βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για την παραμονή στη Stoiximan.gr Basket League, αφού μπορεί να κέρδισε το Ρέθυμνο με 96-64 χθες (20/1), αλλά αυτό δεν ελάφρυνε τη θέση του συνόλου του Βαγγέλη Ζιάγκου, που πρέπει να βρει αρκετές ακόμη νίκες για να καταφέρει να γλιτώσει τον υποβιβασμό στην Α2. Η εικόνα απέναντι στους Κρητικούς, όμως, έδωσε χώρο για αισιοδοξία, με τον Σλάβεν Τσούπκοβιτς να βρίσκεται σε φόρμα, αφού μετά την καλή του εμφάνιση στην Πυλαία κόντρα στον ΠΑΟΚ, σημείωσε την καλύτερή του εμφάνιση με 21 πόντους, έχοντας μάλιστα 5/8, με το δικό του «βομβαρδισμό» έξω από τα 6.75 να παίζει καταλυτικό ρόλο, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Ο Σέρβος φόργουορντ μίλησε στο basketa.gr και στάθηκε κυρίως στην άμυνα, ως το στοιχείο που επέτρεψε το «extreme makeover» για τον Πανιώνιο στο εν λόγω παιχνίδι, ενώ δε δίστασε να τονίσει πως η ομάδα του στο τέλος θα είναι μεταξύ αυτών, που θα ανανεώσουν το ραντεβού τους στη μεγάλη κατηγορία για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αναφέρεται στη σχέση του με τον Βαγγέλη Ζιάγκο, όπως και αυτή με την χώρα μας, στην οποία θέλει να μείνει για αρκετό καιρό, βλέποντας περήφανα την κόρη του, όπως φαίνεται από τα λεγόμενά του, να γίνεται κι αυτή... μία ελληνοπούλα.

Σλάβεν, πήρατε μία μεγάλη νίκη σήμερα (σ.σ. χθες). Φαίνεται πως δεν είστε με τίποτα διατεθειμένοι να τα παρατήσετε…

Φυσικά και δεν τα παρατάμε! Όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα στην αρχή, με όλες τις διαδικασίες για να παίξει στο πρωτάθλημα η ομάδα να αργούν να ξεκινήσουν, την προετοιμασία μας να αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και πολλές αλλαγές να γίνονται μόλις στον πρώτο μήνα. Σήμερα (σ.σ. χθες), όμως, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και παίξαμε σαν ένα, με πολύ καλή άμυνα, που ήταν και το «κλειδί» του αγώνα.

Μήπως η άμυνα ήταν και το στοιχείο που διαφοροποίησε την απόδοσή σας σε σύγκριση με τους προηγούμενους αγώνες; Δεν είχατε την ίδια συγκέντρωση σε τόσο μεγάλο διάστημα προηγουμένως.

Ήταν σίγουρα η άμυνα, αυτό που άλλαξε για εμάς την εικόνα. Όλοι ξέρουν, ότι η Stoiximan.gr Basket League είναι ένα πρωτάθλημα με πολλή τακτική και δύναμη, εστιάζοντας στην άμυνα. Αν δεν μπορέσεις να παίξεις σκληρά στην άμυνα, ειδικά, δεν έχεις μεγάλη τύχη. Πήραμε, λοιπόν, πολλή αυτοπεποίθηση από το κομμάτι αυτό, καθώς όπως ανέφερες νωρίτερα, εκεί παίξαμε διαφορετικά απ’ ό,τι σε προηγούμενα ματς. Ήμασταν, βέβαια, αρκετά εύστοχοι και ιδιαίτερα στα μακρινά σουτ, αλλά κυρίως η άμυνα ήταν εκείνη που μας οδήγησε.

Έπαιξε μήπως το δικό του ρόλο και το κοινό; Σας είδαμε να πανηγυρίζετε έξαλλα μαζί του στο τέλος.

Φυσικά και μας βοήθησε πάρα πολύ ο κόσμος. Ο Πανιώνιος είναι γνωστός για τους οπαδούς του, που ζουν για αυτή την ομάδα και εννοείται πως μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα. Μας στηρίζουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και θέλουμε πολύ να είναι παρόντες στο ματς με τον Φάρο.

Μήπως αυτό το παιχνίδι με τον Φάρο είναι «ζωής και θανάτου» για τη σωτηρία σας, έστω κι αν είναι η πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου;

Για εμάς, κάθε παιχνίδι είναι ένας «τελικός», ειδικά όταν παίζουμε στο σπίτι μας. Δε μας ενδιαφέρει αν θα παίζουμε με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ ή τον ΓΣΛ, εμείς πρέπει να τα καταφέρουμε κι εγώ πιστεύω πιο πολύ από ποτέ, ότι μπορούμε. Πιστεύω έντονα στο μέλλον και πως σε 2-3 μήνες, όταν θα κρίνονται όλα, θα είμαστε σε διαφορετική θέση από αυτήν που έχουμε τώρα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είναι ένα πρωτάθλημα όπου συναντήσαμε ατυχίες, όπως με τον Κόροιβο και την Κύμη που χάσαμε στον πόντο. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε και αν παίζουμε όπως το κάναμε σήμερα (σ.σ. χθες), προσωπικά δε θεωρώ πως έχουμε να φοβηθούμε κάτι.

Την προηγούμενη εβδομάδα με τον ΠΑΟΚ και σήμερα (σ.σ. χθες) με το Ρέθυμνο, έκανες μάλλον τα καλύτερα φετινά σου παιχνίδια. Πώς βρήκες την αυτοπεποίθηση, για να τα καταφέρεις; Έχει επηρεαστεί καθόλου αυτή η απόδοσή σου από τον κόουτς Ζιάγκο;

Είναι σίγουρο πως ανήκει ένα σημαντικό μερίδιο στον κόουτς Ζιάγκο. Τον τελευταίο καιρό, όλοι μιλήσαμε πολύ με τον προπονητή μας, για το πώς θα ξεπεράσουμε τα συνεχόμενα χτυπήματα που είχαμε δεχθεί και, προσωπικά, με βοήθησε πολύ. Παράλληλα, βρήκε και το τι μου αρέσει, για να το χρηριμοποιήσει κατάλληλα. Είναι ένας καλός προπονητής και πρέπει να τον υποστηρίξουμε.

Είσαι στην ομάδα από την αρχή, όταν με τον κόουτς Καλαφατάκη έπρεπε να φτιάξετε ομάδα χωρίς να έχετε χρόνο. Τι έγινε, όμως, με την έλευση του κόουτς Ζιάγκου, ώστε να διαφοροποιηθεί η εικόνα σας και να πάρετε δύο αποτελέσματα, που σας κάνουν τουλάχιστον να ελπίζετε;

Κοίταξε, κανονικά οι ομάδες αρχίζουν την προετοιμασία τους τον Αύγουστο, αλλά ο Πανιώνιος είχε πολύ λίγο χρόνο μπροστά του, όπως ανέφερες κι εσύ. Έπρεπε να αρχίσει στις 1/10 και μετά από δύο εβδομάδες παίζαμε στη Λάρισα με τον Φάρο, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να παίξουμε χωρίς κόσμο στην έδρα μας. Κάπως έτσι, χωρίς ο κόουτς να έχει μεγάλη ευθύνη, καθώς οι ικανότητές του είναι γνωστές, άλλαξε όχι μόνο ο προπονητής, αλλά και αρκετοί παίκτες. Το κακό με τις αλλαγές στη διάρκεια της σεζόν, είναι ότι δεν έχεις χρόνο να τις εφαρμόσεις και όταν δεν έχεις αυτό τον χρόνο, φοβάσαι… μέχρι και να κερδίσεις. Όταν έχεις τον κόουτς Ζιάγκο, όμως, μπορείς να ελπίζεις. Κάνει καλή δουλειά και πρέπει να τον ακολουθήσουμε, αν θέλουμε την επιτυχία.

Έχεις αγωνιστεί ήδη σε τέσσερις ομάδες στην χώρα μας. Σε ποια ένιωσες περισσότερο «σαν στο σπίτι σου»;

Νομίζω, ότι ήταν στα Τρίκαλα. Με τον κόουτς Φλεβαράκη είχαμε βρει μία εξαιρετική «χημεία», καθώς είχε νιώσει πολύ καλά τι ήθελα να κάνω. Μία παρόμοια κατάσταση συμβαίνει τελευταία με τον κόουτς Ζιάγκο, αν και βρισκόμαστε σε διαφορετικές συνθήκες, λόγω της έλλειψης χρόνου που ανέφερα και νωρίτερα.

Θα ήθελες, δηλαδή, να μείνεις αρκετό καιρό ακόμη εδώ;

Βεβαίως, θα ήθελα να μείνω κι άλλο στην Ελλάδα, καθώς είναι μία χώρα που νιώθω πραγματικά σαν στο σπίτι μου. Η χώρα αυτή αρέσει και στην οικογένεια μου, ενώ η κόρη μου πηγαίνει ήδη στο νηπιαγωγείο και μιλάει ελληνικά. Νιώθω κι εγώ σαν Έλληνας, αλλά πρώτα πρέπει να κάνω κάτι για τον Πανιώνιο…

Μήπως θα μπορούσες να μας δείξεις και το τι έχεις μάθει στα ελληνικά;

Καταλαβαίνω τι λέει κάποιος, όταν μιλάει, αλλά δεν προσπαθώ να μιλήσω. Το ίδιο θέμα, αν θυμάστε, είχε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για 13 χρόνια, οπότε εγώ βάζω την κόρη μου να με διδάσκει (γέλια). Η αλήθεια είναι, ότι έμεινα λίγο πίσω στην πρακτική των ελληνικών, λόγω του γεγονότος ότι μιλούν αγγλικά εδώ, αλλά θα τα καταφέρω κάποια στιγμή.

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ