23.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σκούπα και… φαράσι!

Με σκούπα τελείωσε η σεζόν για την ΑΕΚ, αυτό το 3-0 επί του Άρη στη σειρά του μικρού τελικού των πλέι οφ, που της χάρισε την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος. Με σκούπα θα αρχίσει, απ' ό,τι φαίνεται, και η επόμενη. Διότι οι αλλαγές στην ομάδα προμηνύονται μεγάλες. 

Το μόνο που δεν πρόκειται να αλλάξει ιδιαίτερα είναι το μπάτζετ που θα διατεθεί για το χτίσιμο της ομάδας. Ο Μάκης Αγγελόπουλος φαίνεται πως έχει καταλήξει στην απόφαση να μην ανεβάσει τον πήχη πριν βρει λύση στο θέμα του γηπέδου, το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με την ανάπτυξη των ακαδημιών. Βασική προτεραιότητά του κι αυτή από τότε που άρχισε να ασχολείται με την ομάδα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το μπάτζετ δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με φέτος, εκείνο που θα κοιτάξουν να κάνουν στην ΑΕΚ είναι να το αξιοποιήσουν καλύτερα. Να φρεσκάρουν το ρόστερ από όλες τις απόψεις. Και ηλικιακά, αλλά και αγωνιστικά, άλλωστε πρόσφατα ο Μάκης Αγγελόπουλος είχε πει σε πηγαδάκι έξω από το ΟΑΚΑ ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο αθλητικής ομάδας. Άρα σχεδόν όλοι και όλα βρίσκονται υπό συζήτηση.

Προπονητής

Ακόμα και ο προπονητής. Όταν ο Σωτήρης Μανωλόπουλος διαδέχθηκε τον Γιούρι Ζντοβτς ως πρώτος προπονητής τον Μάρτιο, συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν. Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ διατήρησε για λογαριασμό της μια οψιόν να μην ενεργοποιήσει αυτό τον δεύτερο χρόνο, σε περίπτωση που ήθελε να αναζητήσει μια άλλη λύση για τον πάγκο της. Η οψιόν αυτή λήγει στο τέλος Ιουνίου. Αν μέχρι τότε η ΑΕΚ δεν έχει βρει άλλον προπονητή, θα συνεχίσει κανονικά και του χρόνου ο Μανωλόπουλος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ένωση θα κοιτάξει την αγορά. Και πιθανόν το γνωρίζει αυτό και ο ίδιος ο Μανωλόπουλος, ίσως μάλιστα γι' αυτό όταν ρωτήθηκε αμέσως μετά το τέλος του τελευταίου αγώνα με τον Άρη για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, απάντησε λακωνικά: "Δεν έχει αρχίσει κανένας σχεδιασμός. Προτιμήσαμε να αφοσιωθούμε στο πώς θα τελειώσει καλά αυτή η σεζόν. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στις επόμενες μέρες". Προφανώς περιμένει κι αυτός να συζητήσει με τη διοίκηση για να μάθει τις προθέσεις της, οπότε δεν ανοίγεται.

Ο Ντίξον, ο Βασιλειάδης, ο Σάκοτα και οι άλλοι

Η αναφορά των τριών ονομάτων σε αυτό το μεσότιτλο δεν είναι τυχαία. Ο Ντίξον και ο Βασιλειάδης έχουν συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν (του Ντίξον επεκτάθηκε μεσούσης της σεζόν, ο Βασιλειάδης είχε υπογράψει διετές από πέρυσι), όμως αυτή τη στιγμή η διάθεση που υπάρχει είναι εναντίον της παραμονής τους. Ο Ντίξον είχε και κάποια θέματα συμπεριφοράς μέσα στη χρονιά, ο Βασιλειάδης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Παρ' όλα αυτά, όσο υπάρχει συμβόλαιο, κανείς δεν μπορεί να πει αν θα φύγουν, ωστόσο το αν θα μείνουν ή όχι, θα κρίνει κατά πολύ τον σχεδιασμό, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις επί των δύο αυτών θεμάτων σύντομα.

Ο Ντούσαν Σάκοτα είναι ο αρχηγός και στην ΑΕΚ θα ήθελαν να τον κρατήσουν, καθώς αυτό το καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιες πρώτες κουβέντες που έγιναν για την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, φαίνεται πως παρατηρήθηκε σημαντική απόσταση στο οικονομικό. Ο Σάκοτα φαίνεται να ζητά αρκετά παραπάνω από αυτά που σκέφτεται να του δώσει η ΑΕΚ κι εδώ ίσως να υπάρξει εμπλοκή. Η κανονική διαπραγμάτευση πάντως δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Οι υπόλοιποι ξένοι και βετεράνοι της ομάδας (Ούκιτς, Μακ Γκραθ, Μαυροκεφαλίδης, Ελονού, Μαυροειδής, Νιούλεϊ, Χαριτόπουλος) μένουν ελεύθεροι και λογικά θα φύγουν όλοι. Μόνο στον Ούκιτς θα βάζαμε ένα ερωτηματικό μετά την πολύ καλή σεζόν που έκανε. Του χρόνου όμως θα είναι 35 ετών, παραμένει επιρρεπής στους τραυματισμούς, άσχετα αν φέτος έβγαλε χωρίς προβλήματα τη σεζόν, και όλα αυτά μετρούν σε βάρος της παραμονής του.

Αυτοί που μένουν

Ελεύθερος μένει αυτό το καλοκαίρι και ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, όμως οι πιθανότητες παραμονής του είναι αυξημένες. Έκανε καλή χρονιά φέτος, είναι ένας παίκτης με αθλητικά προσόντα που μπορεί να φανεί χρήσιμος και ξέρει πλέον καλά την ομάδα μετά από τρία χρόνια σε αυτήν. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει, αλλά συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Αντίθετα, σίγουρα θα μείνουν οι νεαροί, οι οποίοι έχουν άπαντες συμβόλαιο. Ο Μωραΐτης, ο Τσαλμπούρης, ο Σκουλίδας, αλλά και ο Έντιν Άτιτς, που επίσης έχει συμβόλαιο και λογικά φέτος θα πάρει την ευκαιρία του, διότι πρόκειται για αξιόλογο ταλέντο. Επειδή πάντως πιάνει θέση ξένου, βάζουμε ένα μικρό ερωτηματικό, επειδή ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο σχεδιασμός του ρόστερ.

Σίγουρα θα μείνει και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που επίσης έχει συμβόλαιο.

Αυτοί που θα έρθουν

Παίκτες έχουν δει πολλούς ο Μανωλόπουλος και όσοι άλλοι αποφασίζουν στην ΑΕΚ περί μεταγραφών, ωστόσο ακόμα δεν έχουν υπάρξει προχωρημένες επαφές με κανέναν. Άρα δεν υπάρχουν ξεκάθαροι μεταγραφικοί στόχοι ακόμα, άλλωστε πολλά θα κριθούν από το αν τελικά μείνουν ή φύγουν οι Ντίξον, Βασιλειάδης και Σάκοτα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι πρέπει να έρθουν κάποιοι Έλληνες και όσον αφορά το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί, τα κουκιά είναι σχεδόν μετρημένα. Λίγοι είναι αυτοί που θα μπορούσαν να έρθουν και τους περισσότερους μπορεί εύκολα να τους φανταστεί κανείς.

Στην ΑΕΚ θα ήθελαν τον Ίαν Βουγιούκα, αλλά αυτός έχει συμβόλαιο 650.000 Ευρώ και του χρόνου στην Κουμπάν και δεν θέλει να το αφήσει. Η ΑΕΚ φυσικά σε αυτά τα λεφτά δεν μπορεί να ανέβει. Ο Γιάννης Αθηναίου, εφόσον φύγει από τον Ολυμπιακό, είναι μια περίπτωση που θα εξετάσουν στην Ένωση, αλλά κι αυτός λέγεται ότι έχει αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις. Ο Βασίλης Καββαδάς επίσης κινεί το ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να μείνει ελεύθερος από τον Άρη.

Οι Μπόγρης και Θανάσης Αντετοκούνμπο έχουν υποστηρικτές μέσα στην ΑΕΚ, αλλά και άλλους που δεν "καίγονται" ιδιαίτερα, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αν η Ένωση ενδιαφερθεί γι' αυτούς, πιο σημαντικό ρόλο θα παίξει το τι θέλουν οι ίδιοι οι παίκτες. Αν, για παράδειγμα, ο Μπόγρης ψάξει να βρει συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα, όπως δήλωσε πρόσφατα, η ΑΕΚ δεν έχει καμία τύχη. Το ίδιο ισχύει και για τον Αντετοκούνμπο.

Ο Στράτος Περπέρογλου είναι απλησίαστος οικονομικά, άλλωστε μάλλον θα κλείσει στον Παναθηναϊκό, κι από εκεί και πέρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη περίπτωση Έλληνα που να μπορεί να έρθει στην ΑΕΚ. Εκτός κι αν γίνει κάποια έκπληξη, με όνομα υπεράνω πάσης υποψίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κρίσιμο ρόλο σε όλα αυτά θα παίξουν οι επιθυμίες του προπονητή. Είτε αυτός είναι τελικά ο Μανωλόπουλος είτε κάποιος άλλος...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ